Kurt

spróbuj jednego z najpopularniejszych dań kuchni uzbeckiej. Kurt w miejscu, w którym jest bardzo popularny, odgrywa ważną rolę w kuchni. Jest stosowany w wielu potrawach, na przykład zupach, sosach, przekąskach lub po prostu jako osobny przysmak. Zasadniczo jest to twardy słony ser. Który z ekspozycją, przy odpowiednim przechowywaniu, staje się twardszy i smaczniejszy.
eeloo4kaaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 43 % 3 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 57 % 4 g
37 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 6 d

będziemy potrzebować czystej, gęstej gazy spożywczej. Musi przykryć dno durszlaka i zawiesić krawędzie.

zsiadłe mleko powinno być naturalne, z dobrego odtłuszczonego przegotowanego mleka krowiego, gęste.

zmieszaj zsiadłe mleko z 40 g soli. I wlej do durszlaka. Zawiąż gazę końcami w supeł wokół zsiadłego mleka.

powiesimy węzeł w wentylowanym pomieszczeniu nad pojemnikiem, do którego serum spłynie na 24 godziny.

powstały produkt-suzmu-można ubić trzepaczką, aby był bardziej mięsisty.

wymieszaj Suzmę z 10 g soli i pieprzu i dokładnie zagniataj.

z mieszanki zwijamy kulki, stale zwilżając ręce wodą.

kładziemy kulki na desce nie ciasno do siebie, lekko wysuszamy od wilgoci.

przykryj kulki suchą gazą i pozostaw w wentylowanym pomieszczeniu na 3-5 dni.

Kurt można przechowywać przez długi czas, w lodówce zawiniętej w papier. Nie można go przechowywać w szczelnym opakowaniu, na przykład w folii lub torbie - tam Kurt będzie kwaśny.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Zsiadłe mleko odtłuszczone - 38   kcal/100g
  • Zsiadłe mleko - 38   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g

Podobne przepisy