Sałatka z twarogiem z pomidorami i ziołami

soczysta, świeża, witaminowa i bardzo aromatyczna sałatka! Nasyć swoje ciało witaminami i przydatnymi substancjami, przygotuj sałatkę z warzywami, oliwkami i gruboziarnistym twarogiem. Użyj cytryny lub limonki, aby uzyskać pełny smak gotowego dania.
PerłaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 27 % 3 g
tłuszcze 45 % 5 g
węglowodany 27 % 3 g
68 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 10 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Pierwszym krokiem jest spłukanie wszystkich warzyw i obranej cebuli pod bieżącą wodą. Umyj arkusze sałaty i zioła, a następnie osusz papierowymi serwetkami, aby pozbyć się nadmiaru wilgoci. Odcedź solankę z oliwek. Wytnij arkusze losowo na niezbyt małe kawałki. Wyślij do głębokiej salaterki.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Pokrój pomidory koktajlowe na ćwiartki, jeśli masz małe pomidory, możesz je zostawić w całości lub podzielić na pół. Możesz także użyć zwykłych pomidorów do sałatki, weź dojrzałe i soczyste owoce, aby sałatka okazała się smaczniejsza i bogatsza.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Pokrój młode ogórki w plasterki lub plasterki, jak chcesz. Wyślij do liści i pomidorów.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Posiekaj czerwoną cebulę w pierścienie lub półpierścienie, Dodaj do sałatki. W razie potrzeby użyj szalotki lub białej cebuli sałatkowej.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Następna jest kolejka oliwek i twarogu. Wyślij je do wszystkich komponentów.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Pod koniec gotowania posyp gotową sałatkę drobno posiekanymi ziołami. Zwykle do sałatek używam koperku i pietruszki. Jeśli w ogrodzie jest świeża bazylia lub oregano, dodaję je również. Zioła te świetnie komponują się z oliwkami i twarogiem.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Skrop oliwą i pieprzem sałatkę do smaku. Wyciśnij sok z cytryny na wierzch.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Wymieszaj sałatkę i posmakuj soli, w razie potrzeby dodaj sól. Mam dość soli z oliwek i twarogu, a kwas z cytryny dopełnia smak. Podawaj sałatkę do stołu!

& nbsp;   jeszcze nie wymieszaną sałatkę można wysłać na kilka minut do lodówki w celu schłodzenia (w gorące letnie dni jest to bardzo istotne), następnie sałatkę dokładnie wymieszać i od razu podać.

zamiast cytryny weź limonkę, a wtedy danie będzie lśniło nowymi nutami. 

   dzięki oliwkom i gruboziarnistemu twarożkowi sałatka staje się sycąca, dzięki czemu można ją podawać na obiad, jeśli jesteś na dobrej diecie lub na diecie. 
sałatka jest idealna do dań mięsnych lub ziemniaków. Można go również zaoferować do kebabów lub kiełbasek z grilla. 

musisz spróbować!

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Ogórki świeże - 15   kcal/100g
  • Cytryna - 16   kcal/100g
  • Skórka z cytryny - 47   kcal/100g
  • Twaróg 40% tłuszczu - 466   kcal/100g
  • Twaróg 20% tłuszczu - 233   kcal/100g
  • Twaróg 18% tłuszczu - 226   kcal/100g
  • Twaróg 10% tłuszczu - 156   kcal/100g
  • Twaróg beztłuszczowy - 75   kcal/100g
  • Twarożek ze śmietaną - 260   kcal/100g
  • Twaróg owocowy - 147   kcal/100g
  • Twaróg łagodny dietetyczny - 170   kcal/100g
  • Twaróg "vitalinia" - 64   kcal/100g
  • Twarożek "poranny" ("Danon") bez cukru - 91   kcal/100g
  • Twaróg - 156   kcal/100g
  • Oliwki - 115   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41   kcal/100g
  • Zieleń - 41   kcal/100g
  • Ziele angielskie - 263   kcal/100g
  • Liście sałaty - 12   kcal/100g

Podobne przepisy