kanapki z szprotami z majonezem i czosnkiem na bochenku

prosta szybka przekąska na każdy stół! Kanapki z szprotami, majonezem i czosnkiem na bochenku są wielkim hitem przy świątecznym stole. Pomidory i zioła nadają przekąsce świeżości, a czosnek ma wyspiarski smak, który bardzo dobrze komponuje się z wędzonymi szprotami.
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 19 % 7 g
tłuszcze 41 % 15 g
węglowodany 41 % 15 g
231 kcal
IG: 13 / 87 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić kanapki ze szprotami, majonezem i czosnkiem na bochenku? Bardzo proste i szybkie. Aby rozpocząć, przygotuj wszystkie niezbędne składniki zgodnie z listą. Zamiast zwykłego bochenka możesz użyć bagietki pszennej lub chleba żytniego. Chleb najlepiej kupować w plasterkach. W ten sposób zaoszczędzisz sobie czas. Ponadto równo pokrojone równe plastry wyglądają piękniej na stole. Pomidory można uzupełnić lub zastąpić innymi warzywami.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Wyjmij szproty ze słoika i strząśnij olej. Jeśli chcesz, aby danie było jeszcze tańsze, możesz użyć pasztetu szprotowego zamiast całych szprot.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Pomidory umyć, osuszyć i pokroić w plasterki lub plasterki. Pomidory wybierz soczyste, ale gęste. Miękkie owoce nie zachowują dobrze kształtu, podczas krojenia i gotowania rozprzestrzeniają się w bezkształtną masę i psują wygląd potrawy.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Koperek i pietruszkę umyć, osuszyć i drobno posiekać. W razie potrzeby możesz zastąpić lub uzupełnić innymi ziołami, na przykład kolendrą, zieloną cebulą lub użyć mieszanki różnych ziół.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    W misce połącz majonez, czosnek przepuszczony przez prasę i posiekane zioła. Wszystko wymieszaj. Wstępnie stłumiłem część zieleni, aby wypuściła sok, a majonez zabarwił się na piękny bladozielony kolor.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Kromki białego chleba posmarować majonezem z czosnkiem i ziołami. W razie potrzeby chleb można wstępnie wysuszyć w tosterze lub na suchej patelni. Ale w tym przypadku chleb musi być schłodzony do temperatury pokojowej, w przeciwnym razie majonez unosi się na ciepłym chlebie.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Rozłóż 1-2 plasterki pomidora na wierzchu.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Połóż 2 wędzone szprotki na wierzchu. Podawaj kanapki do stołu, dekorując świeżymi ziołami. Smacznego!

lepiej zrobić własny majonez. Będzie smaczniejszy i zdrowszy. Zobacz tutaj ciekawe przepisy na domowy majonez.
jako dressing można również użyć nie tylko majonezu, ale także śmietany lub jogurtu naturalnego. Można je przyjmować osobno lub mieszać z majonezem w dowolnej proporcji do smaku - zmniejszy to zawartość kalorii w naczyniu.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Pietruszka - 45   kcal/100g
  • Koperek - 38   kcal/100g
  • Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502   kcal/100g
  • Majonez lekki - 260   kcal/100g
  • Majonez Prowansalski - 624   kcal/100g
  • Majonez "prowansalski" - 627   kcal/100g
  • Majonez stołowy - 627   kcal/100g
  • Szproty - 363   kcal/100g
  • Biały chleb - 266   kcal/100g

Podobne przepisy