Sałatka z rukolą gruszkową i pleśniowym serem pleśniowym

Urocza sałatka na wieczór panieński lub spotkanie z dziewczynami! Lekki, pyszny pod kieliszkiem szampana lub musującego białego półwytrawnego! Tak apetyczny i jasny dzięki połączeniu sera pleśniowego, gruszki i liści sałaty. Koniecznie spróbuj!
PerłaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 10 % 4 g
tłuszcze 73 % 30 g
węglowodany 17 % 7 g
310 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 10 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić sałatkę z gruszek i sera? Przygotuj wszystkie niezbędne produkty zgodnie z listą. Wszystkie składniki wizualnie podzielić na dwie części, ponieważ warstwy w sałatce powtórzymy dwa razy.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Opłucz rukolę w zimnej wodzie i osusz ręcznikami papierowymi, aby pozbyć się nadmiaru wody. Rozłóż liście cienką warstwą na płaskim talerzu.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Obierz cebulę, opłucz i pokrój w cienkie pióra lub półpierścienie. Który lepiej użyć cebuli? Do tej sałatki dobrze nadają się łagodniejsze odmiany cebuli, takie jak: czerwona, szalotka lub biała. Wyślij do rukoli.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Umyj gruszkę, pokrój na pół. Usuń rdzeń i pestki. Pokrój owoce na cienkie talerze i wyślij kolejną warstwę do sałatki. Posyp gruszki sokiem ze świeżo wyciśniętej cytryny, zapobiegnie to brązowieniu kawałków i zachowa apetyczny wygląd.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Na gruszkę ułóż następną warstwę sera pleśniowego, pokrojonego lub posiekanego rękami na małe kawałki.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Podgrzej suchą patelnię i wyślij orzeszki piniowe do smażenia. Nie zapomnij mieszać, w przeciwnym razie orzechy się spalą. Zwykle wystarczy kilka sekund na dużym ogniu, aby doprowadzić jądra do pożądanej gotowości.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Posyp połową porcji orzechów sałatką.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Następnie powtórz wszystkie warstwy ponownie. Ułóż rukolę, następnie cebulę, gruszkę (skrop sokiem z cytryny), ser i orzechy.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Sól sałatkę w razie potrzeby. Zwykle tego nie robię, mam dość sera i cytryny w sałatce. Skrop sałatkę odrobiną oliwy z oliwek.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Pieprz do smaku. Użyłam ziela angielskiego i czerwonej papryki mielonej.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Wrzuć sałatkę na talerz i ciesz się niezwykłym smakiem!

rukola ma szczególny smak, te liście są trochę gorzkie. Jeśli nie lubisz rukoli, zastąp ją bardziej miękkimi w smaku arkuszami sałaty. Odpowiednie są takie jak góra lodowa, sałata lub Fryz.

taką sałatkę można przygotować, jeśli planujesz wieczór panieński lub spotkania z przyjaciółmi. Jest niezwykły, lekki i bardzo smaczny, doskonale uzupełni kieliszek szampana lub kieliszek białego wina.

smacznego!

ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku! Jeśli po raz pierwszy umieścisz jedną z przypraw, pamiętaj, że są przyprawy, których szczególnie ważne jest, aby nie przenosić (na przykład chili).



kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Gruszka - 42   kcal/100g
  • Gruszka suszona - 246   kcal/100g
  • Gruszki konserwowe - 76   kcal/100g
  • Cytryna - 16   kcal/100g
  • Skórka z cytryny - 47   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Orzeszki bukowe - 568   kcal/100g
  • Pinia - 635   kcal/100g
  • Orzechy cedrowe - 620   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g
  • Papryka - 289   kcal/100g
  • Rukola - 25   kcal/100g
  • Ser pleśniowy - 353   kcal/100g
  • Hermelin - 303   kcal/100g
  • Gorgonzola - 330   kcal/100g

Podobne przepisy