czarna porzeczka puree z cukrem bez gotowania na zimę

przysmak witaminowy z czarnej porzeczki na zimę bez gotowania! Istnieje wiele sposobów na przygotowanie tej zdrowej jagody na zimę. Jest to jeden z najprostszych sposobów, ponieważ w puree z czarnej porzeczki bez gotowania zachowana jest maksymalna użyteczna substancja
SnezhanaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
Tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 2 % 1 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 98 % 56 g
218 kcal
IG: 11 / 0 / 89

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 20 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj składniki według listy. W razie potrzeby ilość cukru w takim kęsie można zmniejszyć, aby był bardziej przydatny. Ale ponieważ cukier jest środkiem konserwującym, a jego brak w takim preparacie może wpłynąć na jego trwałość w kierunku zmniejszenia. Zbieramy dojrzałe czarne porzeczki lub kupujemy je od zaufanego sprzedawcy.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Jagody są dokładnie sortowane, usuwamy zanieczyszczenia i gałązki, dobrze spłukujemy pod bieżącą wodą i wrzucamy do durszlaka. Pozwól wodzie całkowicie spłynąć.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Za pomocą ręcznego pchania lub blendera pocieramy jagody, aż będą gładkie –puree. Możesz zmielić porzeczki w maszynce do mięsa. W razie potrzeby jagody można przetrzeć przez sito, aby usunąć skórkę i duże nasiona, ale lepiej tego nie robić, ponieważ wszystkie części jagód zawierają przydatne substancje.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Wlej cukier do pojemnika z puree jagodowym.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Wymieszaj zawartość pojemnika, aby cukier się rozpuścił. Rozdrobnione czarne porzeczki układamy w czystych słoikach, zamykamy pokrywkami, przechowujemy przedmiot w lodówce. Smacznego!

proces takiego przygotowania jest tak prosty i szybki, że poradzi sobie z nim nawet najmłodsza i najbardziej początkująca gospodyni domowa. Porzeczka w tej formie zachowa nie tylko składniki odżywcze, ale także swój smak, więc w zimowe wieczory nie tylko przypomni letnie ciepłe dni, ale pomoże pozbyć się przeziębień. Czarna porzeczka zawiera dużą ilość witaminy C, która pomaga wzmocnić odporność organizmu i jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania wielu narządów. Również czarna porzeczka jest bogata w witaminy z grupy A, B I K, kwasy, fitoncydy, magnez, potas, żelazo, fosfor i inne przydatne substancje, które pozytywnie wpływają na procesy metaboliczne, poprawiają układ trawienny i układ sercowo-naczyniowy, pomagają w walce z przeziębieniami.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Porzeczka czarna - 38   kcal/100g
  • Porzeczka czarna świeżo mrożona - 44   kcal/100g

Podobne przepisy