skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj składniki według listy. W razie potrzeby ilość cukru w takim kęsie można zmniejszyć, aby był bardziej przydatny. Ale ponieważ cukier jest środkiem konserwującym, a jego brak w takim preparacie może wpłynąć na jego trwałość w kierunku zmniejszenia. Zbieramy dojrzałe czarne porzeczki lub kupujemy je od zaufanego sprzedawcy.
Krok 2:
Jagody są dokładnie sortowane, usuwamy zanieczyszczenia i gałązki, dobrze spłukujemy pod bieżącą wodą i wrzucamy do durszlaka. Pozwól wodzie całkowicie spłynąć.
Krok 3:
Za pomocą ręcznego pchania lub blendera pocieramy jagody, aż będą gładkie –puree. Możesz zmielić porzeczki w maszynce do mięsa. W razie potrzeby jagody można przetrzeć przez sito, aby usunąć skórkę i duże nasiona, ale lepiej tego nie robić, ponieważ wszystkie części jagód zawierają przydatne substancje.
Krok 4:
Wlej cukier do pojemnika z puree jagodowym.
Krok 5:
Wymieszaj zawartość pojemnika, aby cukier się rozpuścił. Rozdrobnione czarne porzeczki układamy w czystych słoikach, zamykamy pokrywkami, przechowujemy przedmiot w lodówce. Smacznego!
proces takiego przygotowania jest tak prosty i szybki, że poradzi sobie z nim nawet najmłodsza i najbardziej początkująca gospodyni domowa. Porzeczka w tej formie zachowa nie tylko składniki odżywcze, ale także swój smak, więc w zimowe wieczory nie tylko przypomni letnie ciepłe dni, ale pomoże pozbyć się przeziębień. Czarna porzeczka zawiera dużą ilość witaminy C, która pomaga wzmocnić odporność organizmu i jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania wielu narządów. Również czarna porzeczka jest bogata w witaminy z grupy A, B I K, kwasy, fitoncydy, magnez, potas, żelazo, fosfor i inne przydatne substancje, które pozytywnie wpływają na procesy metaboliczne, poprawiają układ trawienny i układ sercowo-naczyniowy, pomagają w walce z przeziębieniami.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Porzeczka czarna - 38 kcal/100g
- Porzeczka czarna świeżo mrożona - 44 kcal/100g