Nalewka Śliwkowa na wódce

sam przygotuj pyszną nalewkę ze śliwek! To proste! Bardzo miło jest wyjąć domową nalewkę śliwkową z zapasów i położyć ją na stole przed gośćmi. Co więcej, okazuje się, że jest bardzo smaczny i pachnący. Pozostaje tylko słuchać pochwał od gości i rodziny ;) Z podanej ilości produktów uzyskuje się około 1 litra napoju.
alena•♫Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 0 % 0 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 100 % 15 g
133 kcal
IG: 40 / 0 / 60

metoda gotowania

Czas gotowania: 38 D 30 min

1. Umyj śliwkę i pokrój na pół. Usuń pestki.
2. Połóż połówki śliwek w słoiku warstwami, posyp każdą warstwę cukrem.
3. Zamknij słoik i umieść go w chłodnym miejscu na 3 dni. W tym czasie śliwka wypuści dużo soku. Raz dziennie słoik ze śliwkami należy dokładnie wstrząsnąć.
4. Wlej wódkę do słoika. Poziom wódki powinien być o 2,5 cm wyższy niż odpływ.
5. Ponownie zamknij słoik pokrywką i umieść go w ciemnym miejscu na 35 dni.
6. Przefiltruj zaparzony płyn przez grubą warstwę gazy.
7. Wlej przezroczysty płyn do butelek, szczelnie je zamknij.

przechowuj gotową nalewkę w ciemnym miejscu lub możesz ją natychmiast podać. Nawiasem mówiąc, okres przydatności do spożycia nalewki przygotowanej zgodnie z tym przepisem jest długi-około dwóch lat.

Wesołych Świąt!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Śliwka - 42   kcal/100g
  • Śliwka świeżo mrożona - 52   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Wódka - 235   kcal/100g

Podobne przepisy