skład / składniki
metoda gotowania
1. Umyj śliwkę i pokrój na pół. Usuń pestki.
2. Połóż połówki śliwek w słoiku warstwami, posyp każdą warstwę cukrem.
3. Zamknij słoik i umieść go w chłodnym miejscu na 3 dni. W tym czasie śliwka wypuści dużo soku. Raz dziennie słoik ze śliwkami należy dokładnie wstrząsnąć.
4. Wlej wódkę do słoika. Poziom wódki powinien być o 2,5 cm wyższy niż odpływ.
5. Ponownie zamknij słoik pokrywką i umieść go w ciemnym miejscu na 35 dni.
6. Przefiltruj zaparzony płyn przez grubą warstwę gazy.
7. Wlej przezroczysty płyn do butelek, szczelnie je zamknij.
przechowuj gotową nalewkę w ciemnym miejscu lub możesz ją natychmiast podać. Nawiasem mówiąc, okres przydatności do spożycia nalewki przygotowanej zgodnie z tym przepisem jest długi-około dwóch lat.
Wesołych Świąt!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Śliwka - 42 kcal/100g
- Śliwka świeżo mrożona - 52 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Wódka - 235 kcal/100g