skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj produkty wskazane w przepisie. Będziesz potrzebował delikatnego i nie kwaśnego twarogu o zawartości tłuszczu co najmniej 18%. Nie bierz gruboziarnistego produktu. Nie nadaje się do tego przepisu. Wcześniej wyjmij masło z lodówki, aby miało czas na zmiękczenie.
Krok 2:
Przenieś twaróg do miski blendera. Zmiel go na miękką, jednorodną masę. Jeśli nie ma blendera, możesz użyć choppera (rozdrabniacza) lub po prostu dwukrotnie przewinąć twaróg przez maszynkę do mięsa, instalując drobny grill.
Krok 3:
Umyj świeży ogórek. Osusz ręcznikami papierowymi z nadmiaru wilgoci. Pokrój na dowolne kawałki. Skórki nie można usunąć, jeśli nie są uszkodzone. Wyślij ogórek do twarogu. Jeszcze raz zmiksuj blenderem, aż będzie gładki.
Krok 4:
Do masy twarogowej dodaj umytą i wysuszoną pietruszkę (lub koperek). Zmiel jeszcze raz, aż będzie gładka.
Krok 5:
Na koniec dodaj zmiękczone masło (co najmniej 73% tłuszczu). Wysokiej jakości masło nada potrawie kremowy i delikatny smak. Dokładnie zmiel zawartość blenderem.
Krok 6:
Sól. Spróbuj soli i dostosuj smak według własnego uznania, soląc danie.
Krok 7:
Twaróg Almette w domu jest gotowy. Pokrój bagietkę na cienkie plasterki. Możesz użyć pieczywa, tartaletek lub białego chleba. Rozłóż Almette (około 1 łyżeczki. l.) cienką warstwą. Na wierzchu udekoruj listkiem pietruszki, pierścieniem ogórka lub oliwką. Okazało się, że to mały grzanek na jeden kęs. Świetna opcja na stół w formie bufetu.
Krok 8:
Ser nadaje się na śniadanie, do dekoracji świątecznych przekąsek lub do kanapek na przekąskę. Pospiesz się. Smacznego!
przepis można uzupełnić, włączając ogonek selera do składników. Należy go również pokroić i dodać do masy twarogowej wraz z ogórkiem. Seler doda pikantnego smaku. Możesz go zastąpić kapustą pekińską (1 średniej wielkości liść). Zamiast ogórka możesz umieścić niezbyt ostry keczup. Niektóre przepisy sugerują dodanie papryki, czosnku lub marynowanych pieczarek. Jeśli masa twarogowa jest sucha, dodaj tłustą śmietanę lub jogurt naturalny. Krótko mówiąc, kreatywność jest tutaj mile widziana.
świąteczna wersja przystawki z serem Almette. Napełnij tartaletki przygotowaną masą twarogową. Pokrój czerwoną lekko soloną rybę w cienkie plasterki. Zwiń w rurkę. Ułóż na wierzchu i udekoruj zielenią. Bardzo smaczne i eleganckie!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ogórki świeże - 15 kcal/100g
- Twaróg 40% tłuszczu - 466 kcal/100g
- Twaróg 20% tłuszczu - 233 kcal/100g
- Twaróg 18% tłuszczu - 226 kcal/100g
- Twaróg 10% tłuszczu - 156 kcal/100g
- Twaróg beztłuszczowy - 75 kcal/100g
- Twarożek ze śmietaną - 260 kcal/100g
- Twaróg owocowy - 147 kcal/100g
- Twaróg łagodny dietetyczny - 170 kcal/100g
- Twaróg "vitalinia" - 64 kcal/100g
- Twarożek "poranny" ("Danon") bez cukru - 91 kcal/100g
- Twaróg - 156 kcal/100g
- Pietruszka - 45 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g