skład / składniki
metoda gotowania
oddziel zieloną część liśćmi od kapusty pekińskiej. Biała podstawa liści jest zbyt szorstka, lepiej zostawić ją na inne danie.Delikatnie posiekaj zielone liście. Im cieńsze cięcie, tym delikatniejsza i piękniejsza będzie sałatka.
do przygotowania delikatnej sałatki z gruszką używamy piersi z kurczaka. Inne części nie są tak miękkie i soczyste, a cięcie mięsa z kości komplikuje proces.
zdejmij skórę z piersi kurczaka, jeśli jest, i pokrój mięso w cienkie paski. W głębokiej misce, w której wymieszamy sałatkę, łączymy posiekaną kapustę i kurczaka.
gruszka do sałatki musi być dojrzała i słodka, ale w żadnym wypadku nie dojrzała. Podczas krojenia owoc powinien zachować swój kształt i nie rozpadać się. Nie obieramy Skórki. Pokrój gruszkę na talerze, pozbądź się nasion i rdzenia, pokrój w paski i wyślij do sałatki.
orzechy włoskie nadają potrawie wyjątkowy smak. Mielimy orzechy między dłońmi, aby pozbyć się nadmiaru łuski, która może spaść i zepsuć gotowy wygląd naczynia. Rozbijamy orzechy, aby je trochę posiekać i dodajemy do sałatki.
W razie potrzeby dodaj sól, ale należy wziąć pod uwagę, że wędzony kurczak zawiera już sól i może nie być potrzebny dodatkowy. Wymieszaj wszystkie składniki i przejdź do przygotowania sosu.
sos sałatkowy przygotowujemy osobno i dodamy później, już w formie mieszanej. W głębokim talerzu łączymy zmielony czarny pieprz, ziarnistą musztardę francuską, olej roślinny i mieszamy do uzyskania gładkości. Wysyłamy sos do prawie gotowej sałatki i mieszamy, aby dostał się do wszystkich rogów i nasączył każdy liść.
piękna sałatka jest gotowa, można ją podawać w dużej salaterce, ale lepiej ułożyć na płytkim talerzu i udekorować ćwiartkami orzechów włoskich, aby nadać świąteczny wygląd.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Gruszka - 42 kcal/100g
- Gruszka suszona - 246 kcal/100g
- Gruszki konserwowe - 76 kcal/100g
- Orzechy włoskie - 650 kcal/100g
- Czarny orzech angielski - 628 kcal/100g
- Czarny orzech perski - 651 kcal/100g
- Masło orzechowe - 925 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Kapusta pekińska - 16 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Wędzony kurczak - 117 kcal/100g
- Musztarda ziarnista - 135 kcal/100g