Sałatka z kapusty pekińskiej z gruszką bez majonezu

świąteczna sałatka z gruszką i masłem! Przygotuj zdrowy obiad! Sałatka & quot; piękna & quot; z kapustą pekińską z gruszką bez majonezu - sałatka dietetyczna z olejem roślinnym. Połączenie wędzonego kurczaka i kapusty sprawia, że jest pożywny i soczysty, a Dojrzała gruszka dodaje pikanterii smakowi i korzystnie go podkreśla.
EllishaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 33 % 8 g
tłuszcze 54 % 13 g
węglowodany 13 % 3 g
159 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 25 min

oddziel zieloną część liśćmi od kapusty pekińskiej. Biała podstawa liści jest zbyt szorstka, lepiej zostawić ją na inne danie.Delikatnie posiekaj zielone liście. Im cieńsze cięcie, tym delikatniejsza i piękniejsza będzie sałatka.

do przygotowania delikatnej sałatki z gruszką używamy piersi z kurczaka. Inne części nie są tak miękkie i soczyste, a cięcie mięsa z kości komplikuje proces.

zdejmij skórę z piersi kurczaka, jeśli jest, i pokrój mięso w cienkie paski. W głębokiej misce, w której wymieszamy sałatkę, łączymy posiekaną kapustę i kurczaka.

gruszka do sałatki musi być dojrzała i słodka, ale w żadnym wypadku nie dojrzała. Podczas krojenia owoc powinien zachować swój kształt i nie rozpadać się. Nie obieramy Skórki. Pokrój gruszkę na talerze, pozbądź się nasion i rdzenia, pokrój w paski i wyślij do sałatki.

orzechy włoskie nadają potrawie wyjątkowy smak. Mielimy orzechy między dłońmi, aby pozbyć się nadmiaru łuski, która może spaść i zepsuć gotowy wygląd naczynia. Rozbijamy orzechy, aby je trochę posiekać i dodajemy do sałatki.

W razie potrzeby dodaj sól, ale należy wziąć pod uwagę, że wędzony kurczak zawiera już sól i może nie być potrzebny dodatkowy. Wymieszaj wszystkie składniki i przejdź do przygotowania sosu.

sos sałatkowy przygotowujemy osobno i dodamy później, już w formie mieszanej. W głębokim talerzu łączymy zmielony czarny pieprz, ziarnistą musztardę francuską, olej roślinny i mieszamy do uzyskania gładkości. Wysyłamy sos do prawie gotowej sałatki i mieszamy, aby dostał się do wszystkich rogów i nasączył każdy liść.

piękna sałatka jest gotowa, można ją podawać w dużej salaterce, ale lepiej ułożyć na płytkim talerzu i udekorować ćwiartkami orzechów włoskich, aby nadać świąteczny wygląd.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Gruszka - 42   kcal/100g
  • Gruszka suszona - 246   kcal/100g
  • Gruszki konserwowe - 76   kcal/100g
  • Orzechy włoskie - 650   kcal/100g
  • Czarny orzech angielski - 628   kcal/100g
  • Czarny orzech perski - 651   kcal/100g
  • Masło orzechowe - 925   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Kapusta pekińska - 16   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Wędzony kurczak - 117   kcal/100g
  • Musztarda ziarnista - 135   kcal/100g

Podobne przepisy