pomidory adjika z czosnkiem i papryką bez gotowania

Oryginalny, pikantny, przepyszny, pyszny! Adjika pomidorowa z czosnkiem i pieprzem bez gotowania to pikantna przyprawa-przystawka, która świetnie nadaje się do wielu potraw, zwłaszcza mięs, dzięki czemu ich smak jest jaśniejszy i bogatszy. Z papryką Adjika jest mniej pikantna i bardziej soczysta.
SnezhanaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 17 % 1 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 83 % 5 g
28 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 20 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić adjika z pomidorów z czosnkiem i papryką bez gotowania? Przygotuj jedzenie. Lepiej jest używać pomidorów do Adjiki dobrze dojrzałych, można nawet przejrzałych, popękanych, a nawet owoców "nie reprezentatywnych", ale w żadnym wypadku nie zepsutych i nie zgniłych, mogą fermentować. Dokładnie umyj pomidory pod bieżącą wodą.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Jeśli skóra pomidorów wydaje się twarda, lepiej ją zdejmij. Jak łatwo usunąć skórkę z pomidorów? Umyj je, wykonaj nacięcia na krzyż ostrym nożem. Zanurz we wrzącej wodzie na 1-2 minuty. Wyjmij, lekko ostudź i zdejmij skórkę. Ale nie musisz zdejmować skóry. Wytnij miejsce mocowania łodygi z pomidorów, pokrój miąższ na kawałki.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Papryka do Adjiki lepiej Użyj koloru czerwonego, aby przekąska była bogata, jasna i Monochromatyczna. Paprykę dokładnie opłucz pod bieżącą wodą, możesz użyć pędzla. Wszystkie warzywa na przekąskę muszą być szczególnie dobrze umyte, ponieważ nie są poddawane obróbce cieplnej. Pokrój paprykę na dwie połówki, usuń łodygę ze strąkiem nasion. Pokrój miąższ papryki w duże paski lub kostki.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Obierz ząbki czosnku, pokrój je na duże kawałki.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Umyj, osusz strąki ostrej papryki. Usuń nasiona ze strąka, pokrój sam strąk na kilka kawałków. Jeśli chcesz, aby adjika była ostrzejsza, nie możesz usunąć nasion z ostrej papryki. Musisz pracować z ostrą papryką w gumowych rękawiczkach, aby nie uszkodzić skóry dłoni.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Umieść wszystkie składniki w głębokim pojemniku lub rondlu z materiału, który nie utlenia się z soku warzywnego — stali nierdzewnej lub emalii. Za pomocą blendera zmiel wszystkie składniki na puree. Zamiast blendera możesz użyć zwykłej maszynki do mięsa.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Dodaj sól i ocet do mieszanki warzywnej, wymieszaj i pozostaw na godzinę do zaparzenia. W międzyczasie przygotuj słoiki z pokrywkami do przedmiotu obrabianego. Opłucz je sodą i wysterylizuj w dowolny dogodny sposób. Jak to zrobić, przeczytaj link na końcu przepisu.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Rozłóż Adjikę w przygotowanych słoikach, zwiń je i przechowuj w lodówce. Smacznego!

jak obliczyć liczbę puszek, dlaczego puszki eksplodują i jak tego uniknąć, a także sekrety i hacki życia, przeczytaj artykuł o przygotowaniach na zimę.

ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku! Jeśli po raz pierwszy umieścisz jedną z przypraw, pamiętaj, że są przyprawy, których szczególnie ważne jest, aby nie przenosić (na przykład chili). 

ocet w przepisach, chyba że autor zaznaczy inaczej, jest domyślnie dodawany w stężeniu 9%. 

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Papryka ostra - 40   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Ocet stołowy - 11   kcal/100g

Podobne przepisy