skład / składniki
metoda gotowania
1. Przygotowanie sałatki zaczniemy od przygotowania rodzynek. Lepiej jest przyjmować odmiany bez pestek. Należy go dokładnie spłukać i namoczyć w gorącej wodzie przez 10-15 minut. Następnie połóż rodzynki na sicie, pozwól wodzie spłynąć, rozłóż ręcznik papierowy i rozłóż na nim rodzynki cienką warstwą, aby nadmiar wilgoci wchłonął papier.
2. Teraz zajmijmy się marchewką. Należy go umyć, wyczyścić i zetrzeć. Wielkość tarki nie jest tutaj ważna, możesz pocierać na dużej, możesz na średniej, tarłem na tarce do koreańskiej marchwi.
3. Czas na ser. Należy go również zetrzeć. Tutaj lepiej jest wziąć mniejszą tarkę, w przeciwnym razie smak sera zabije resztę.
4. Nadszedł czas, aby wymieszać wszystkie składniki i doprawić sałatkę.
5. A propos tankowania. To kwestia gustu, co wolisz-majonez lub śmietana. Z majonezem okaże się ostrzejszy, z kwaśną śmietaną-delikatniejszy. Myślę, że olej w tym przepisie w ogóle nie zadziała. Z samodzielnie przygotowanym majonezem sałatka będzie jeszcze zdrowsza.
6. Nie trzeba solić sałatki, wystarczy słoność sera.
7. Nasze danie jest gotowe, wkładamy je do salaterki i podajemy.
8. Możesz także przygotować świąteczną wersję sałatki. Aby to zrobić, włóż produkty do salaterki w następującej kolejności. Najpierw marchewki, posmaruj warstwę majonezem, a następnie rodzynkami, nie trzeba jej smarować, a starty ser, który również smarujemy majonezem na wierzchu. W takim przypadku lepiej jest wziąć więcej sera i zetrzeć go na średniej tarce. Pozostaw sałatkę na kilka godzin w lodówce, udekoruj do smaku i podawaj.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Ser"Holenderski" - 352 kcal/100g
- Ser "szwajcarski" - 335 kcal/100g
- Ser "rosyjski" - 366 kcal/100g
- Ser "Kostroma" - 345 kcal/100g
- Ser"Jarosław" - 361 kcal/100g
- Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "Radziecki" - 400 kcal/100g
- Ser "stepowy" - 362 kcal/100g
- Ser "uglicki" - 347 kcal/100g
- Ser "poshechonsky" - 350 kcal/100g
- Ser"Lambert" - 377 kcal/100g
- Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400 kcal/100g
- Ser "Chester" 50% tłuszczu - 363 kcal/100g
- Ser "edamer" 40% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395 kcal/100g
- Ser "Emmental" 45% tłuszczu - 420 kcal/100g
- Ser "gouda" 45% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser"aiadeus" - 364 kcal/100g
- Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360 kcal/100g
- Ser "lo spalmino" - 61 kcal/100g
- Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401 kcal/100g
- Ser biały - 100 kcal/100g
- Ser żółty tłusty - 260 kcal/100g
- Ser Ałtajski - 355 kcal/100g
- Kowieński ser - 355 kcal/100g
- Ser Łotewski - 316 kcal/100g
- Ser Limburger - 327 kcal/100g
- Ser Litewski - 250 kcal/100g
- Ser Jeziorny - 350 kcal/100g
- Gruyere ser - 396 kcal/100g
- Rodzynki - 280 kcal/100g
- Kiszmisz - 279 kcal/100g