deser noworoczny bez pieczenia

tylko trzy produkty-łatwe, szybkie, proste, świąteczne! Noworoczny deser bez pieczenia z płatków kukurydzianych ze skondensowanym mlekiem i orzechami w postaci stożków pokrytych śniegiem ozdobi świąteczny stół w święta Nowego Roku. Przygotowuje się bardzo szybko, pozostaje tylko schłodzić i udekorować.
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 10 % 8 g
tłuszcze 18 % 14 g
węglowodany 71 % 55 g
392 kcal
IG: 2 / 0 / 98

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 3 h 20 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić deser noworoczny bez pieczenia szybko i smacznie? Bardzo proste! Aby rozpocząć, przygotuj niezbędne składniki zgodnie z listą. Bardzo ważne jest, aby wybrać odpowiednie gotowane mleko skondensowane. Teraz czego nie sprzedają. Dobre mleko skondensowane powinno mieć zawartość tłuszczu 8,5%, gęste. Przed zakupem wstrząśnij słoikiem - mleko skondensowane nie powinno się w nim toczyć. Jeśli usłyszysz plusk, oznacza to, że mleko skondensowane jest niskiej jakości. Sam ugotowałem swoje skondensowane mleko * (patrz przepis).

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Włóż płatki kukurydziane do miski. Jeśli płatki są duże, pamiętaj o nich rękami. Płatki kukurydziane są szkliwione i nieszkliwione, cienkie i twardsze. Weź płatki według własnych upodobań, ale pamiętaj, że zawartość kalorii w naczyniu z glazurowanymi płatkami będzie wyższa, a smak deseru w połączeniu ze skondensowanym mlekiem może okazać się bardziej mdły.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Drobno posiekaj orzechy włoskie nożem lub posiekaj w blenderze. Zamiast orzechów włoskich możesz użyć innych do smaku: orzechów laskowych, migdałów, orzeszków ziemnych, orzechów pekan itp. Bardzo ciekawe połączenie uzyskuje się z gotowanego skondensowanego mleka z solonymi prażonymi orzeszkami ziemnymi.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    W misce połącz płatki kukurydziane i posiekane orzechy. Wymieszać.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Dodaj gotowane mleko skondensowane.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Dokładnie wymieszaj masę. Mleko skondensowane powinno być równomiernie rozłożone na wszystkie płatki i orzechy.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Mokrymi rękami uformuj masę w stożkowe szyszki. Możesz tworzyć szyszki w odpowiednich kieliszkach w kształcie stożka: po prostu napełnij je masą deserową i dobrze ubij. Nie miałem takich kieliszków, więc musiałem rzeźbić rękami. Okazało się, że 8 ciastek. Umieść powstałe szyszki w lodówce na 3 godziny. Po upływie określonego czasu, jeśli utworzyłeś deser za pomocą kieliszków, wyjmij szyszki na talerz.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Gotowe szyszki lekko posyp cukrem pudrem i podawaj. Smacznego!

wybierz wysokiej jakości, sprawdzone mleko skondensowane. Bez tłuszczów roślinnych i dodatków do żywności. Kompozycja powinna zawierać tylko dwa składniki: mleko i cukier. Ostatecznie smak i jakość gotowego dania będzie zależeć od jakości skondensowanego mleka.

* jak gotować mleko skondensowane w domu? Włóż słoik do głębokiego rondla, napełnij wodą, aby woda unosiła się 2-3 cm nad słoikiem. Umieść na średnim ogniu i zagotuj. Gotuj przez 2-2, 5 godziny. Upewnij się tylko, że poziom wody nie spada i nie odsłania słoika, ponieważ może po prostu eksplodować z powodu przegrzania. Dlatego dodaj tyle wrzącej wody na czas, aby słoik był zawsze cały pod wodą.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Orzechy włoskie - 650   kcal/100g
  • Czarny orzech angielski - 628   kcal/100g
  • Czarny orzech perski - 651   kcal/100g
  • Masło orzechowe - 925   kcal/100g
  • Cukier puder - 374   kcal/100g
  • Płatki kukurydziane (cornflex) - 388   kcal/100g
  • Płatki kukurydziane - 388   kcal/100g
  • Gotowane mleko skondensowane - 328   kcal/100g

Podobne przepisy