adjika z ostrą papryką i czosnkiem na zimę

przepis na prawdziwą piekącą Adjikę! Ostra-ostra! Adjika dla miłośników ostrzejszych bez dodawania pomidorów lub papryki. Przepis jest prosty, składający się tylko z ostrej papryki i czosnku z dodatkiem różnych przypraw.
AlenushkaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 20 % 3 g
tłuszcze 7 % 1 g
węglowodany 73 % 11 g
69 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Weź ostrą (gorzką paprykę), umyj ją. Przygotuj czosnek i niezbędne przyprawy.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Obierz czosnek.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Obierz paprykę z nasion i ogona. Pokrój na małe kawałki. Aby to zrobić, lepiej nosić rękawiczki i upewnić się, że pieprz nie dostanie się do oczu ani skóry.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Przepuśćmy paprykę i czosnek przez maszynkę do mięsa.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Wymieszaj pominiętą paprykę i czosnek przez maszynkę do mięsa z przyprawami i solą. Dobrze wymieszaj. Możesz przenieść do słoika, zakręcić pokrywką i przechowywać w lodówce. Jeśli chcesz przechowywać przez bardzo długi czas, możesz wysterylizować słoiki.

przepis na prawdziwą klasyczną adjika, jeśli lubisz bardzo pikantne!
ostra papryka sama w sobie jest silnym środkiem konserwującym, więc możesz uniknąć sterylizacji słoików i pokrywek. Adjika będzie przechowywana wystarczająco długo w lodówce.
możesz oczywiście dodać ocet jabłkowy, jeśli wolisz kwaśność w adjika.
przyprawy można również dodawać w różnych smakach.
pierwotnie jest to danie abchaskie. I dodaje się tam również Orzech włoski w bardzo klasycznym przepisie.
Adjika zakochała się w wielu krajach. I oczywiście przeszedł zmiany w przepisie. Włóż do adżiki pomidory i słodką paprykę oraz jabłka, śliwki, agrest i cukinię.
podawaj Adjikę do całkowicie różnorodnych potraw. Na przykład do mięsa, ryb i warzyw, a także do potraw z jajek. Do potraw gotowanych i smażonych.
Adjika jest przydatna, ponieważ stymuluje apetyt, poprawia trawienie, a także aktywuje odporność w celu zwalczania wirusowych chorób rakotwórczych.
ale adjika nie może być spożywana przez osoby z chorobami przewodu pokarmowego, na przykład zapalenie żołądka nie może być również spożywane przez dzieci i kobiety w ciąży, osoby z chorobami wątroby i nerek.
trzeba powiedzieć, że praca z ostrą papryczką chili wymaga dużej ostrożności. Lepiej nosić rękawiczki, nie dotykać twarzy, oczu, skóry. Umyj rękawice mydłem po każdej operacji. Dokładnie umyj maszynkę do mięsa i inne przybory kuchenne używane do przygotowania takiej Adjiki.
przyjemne emocje!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Papryka ostra - 40   kcal/100g
  • Chmiel-suneli - 417   kcal/100g
  • Sól morska - 0   kcal/100g
  • Mielona kolendra - 25   kcal/100g
  • Kozieradka - 323   kcal/100g

Podobne przepisy