skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Weź ostrą (gorzką paprykę), umyj ją. Przygotuj czosnek i niezbędne przyprawy.
Krok 2:
Obierz czosnek.
Krok 3:
Obierz paprykę z nasion i ogona. Pokrój na małe kawałki. Aby to zrobić, lepiej nosić rękawiczki i upewnić się, że pieprz nie dostanie się do oczu ani skóry.
Krok 4:
Przepuśćmy paprykę i czosnek przez maszynkę do mięsa.
Krok 5:
Wymieszaj pominiętą paprykę i czosnek przez maszynkę do mięsa z przyprawami i solą. Dobrze wymieszaj. Możesz przenieść do słoika, zakręcić pokrywką i przechowywać w lodówce. Jeśli chcesz przechowywać przez bardzo długi czas, możesz wysterylizować słoiki.
przepis na prawdziwą klasyczną adjika, jeśli lubisz bardzo pikantne!
ostra papryka sama w sobie jest silnym środkiem konserwującym, więc możesz uniknąć sterylizacji słoików i pokrywek. Adjika będzie przechowywana wystarczająco długo w lodówce.
możesz oczywiście dodać ocet jabłkowy, jeśli wolisz kwaśność w adjika.
przyprawy można również dodawać w różnych smakach.
pierwotnie jest to danie abchaskie. I dodaje się tam również Orzech włoski w bardzo klasycznym przepisie.
Adjika zakochała się w wielu krajach. I oczywiście przeszedł zmiany w przepisie. Włóż do adżiki pomidory i słodką paprykę oraz jabłka, śliwki, agrest i cukinię.
podawaj Adjikę do całkowicie różnorodnych potraw. Na przykład do mięsa, ryb i warzyw, a także do potraw z jajek. Do potraw gotowanych i smażonych.
Adjika jest przydatna, ponieważ stymuluje apetyt, poprawia trawienie, a także aktywuje odporność w celu zwalczania wirusowych chorób rakotwórczych.
ale adjika nie może być spożywana przez osoby z chorobami przewodu pokarmowego, na przykład zapalenie żołądka nie może być również spożywane przez dzieci i kobiety w ciąży, osoby z chorobami wątroby i nerek.
trzeba powiedzieć, że praca z ostrą papryczką chili wymaga dużej ostrożności. Lepiej nosić rękawiczki, nie dotykać twarzy, oczu, skóry. Umyj rękawice mydłem po każdej operacji. Dokładnie umyj maszynkę do mięsa i inne przybory kuchenne używane do przygotowania takiej Adjiki.
przyjemne emocje!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Papryka ostra - 40 kcal/100g
- Chmiel-suneli - 417 kcal/100g
- Sól morska - 0 kcal/100g
- Mielona kolendra - 25 kcal/100g
- Kozieradka - 323 kcal/100g