lecho bez pomidorów na zimę

jeden z najbardziej udanych domowych preparatów pieprzu! Lecho bez pomidorów na zimę bardzo łatwo jest przygotować ten przepis. Minimum składników przy maksymalnej prostocie. Jeśli weźmiesz wielokolorową paprykę, konserwacja okaże się również piękna. Idealna przekąska i dodatek do innych potraw w jednym słoiku!
nanikiAuthor avatar
autor przepisu
zwycięzca Konkursu najlepszy przepis tygodnia 20-26 sierpnia

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 8 % 1 g
tłuszcze 33 % 4 g
węglowodany 58 % 7 g
66 kcal
IG: 71 / 0 / 29

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 4 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak przygotować lecho bez pomidora na zimę? Przygotuj produkty według listy. Jeśli zrobisz puste miejsce z mniejszej/większej liczby papryki, po prostu zmniejsz/zwiększ wszystko proporcjonalnie. Weź pieprz w różnych kolorach - będzie jeszcze lepiej.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Paprykę dobrze opłucz, usuń nasiona, pokrój w paski o pożądanej grubości.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Włóż pieprz do miski lub rondla, dodaj wszystkie pozostałe składniki: sól, ziarna pieprzu, cukier, ocet, olej słonecznikowy. Wszystko wymieszaj i pozostaw na 3-4 godziny w pokoju.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    W tym czasie papryka zwiotczy i da sok. Sterylizuj słoiki i pokrywki w dowolny sposób.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Złóż powstałą sałatkę szczelnie do słoików, zalej powstałym płynem. Wysterylizuj. Pieprz można sterylizować w zwykły sposób: wlej wodę do zbiornika/rondla, połóż ręcznik na dnie, włóż słoiki z lecho, wlej wodę na Ramiona, zagotuj. Sterylizuj 15 minut 1-litrowe słoiki. Używam sterylizacji w kuchence mikrofalowej. Stawiam słoiki i włączam maksymalną moc (półlitrowy słoik na 5-7 minut).

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Zakręć słoiki sterylnymi zakrętkami lub zakrętkami. I wyślij pod koc, aż całkowicie ostygnie. Przechowywać w suchym, chłodnym miejscu.

lecho jest dość proste w przygotowaniu. Najbardziej czasochłonną częścią przepisu jest przygotowanie papryki, obieranie jej z nasion. Tę procedurę można powierzyć nawet dzieciom. Przekąska okazuje się bardzo smaczna, apetyczna i aromatyczna. Taka papryka jest dobra na wakacje jako dodatek do dań mięsnych, doskonale nadaje się do serwowania na czczo z gotowanymi/smażonymi ziemniakami. Kolorowe paski pieprzu są piękne i soczyste, mogą być używane jako składnik innych potraw (sałatki, zupy, barszcz).

pamiętaj, że przyprawy takie jak sól, cukier, a także ocet i jego substytuty są używane w przepisach na preparaty na zimę nie tylko ze względu na smak, ale przede wszystkim jako konserwanty. Dlatego w żadnym wypadku nie należy zmniejszać stężenia soli i cukru, a także zastępować octu (esencji) słabszym stężeniem niż wskazano w przepisie, w przeciwnym razie ocet (sól/cukier) nie pokaże swoich właściwości konserwujących, a przedmiot zostanie zepsuty.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Pieprz czarny groszek - 255   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Olej słonecznikowy - 898   kcal/100g
  • Rafinowany olej słonecznikowy - 899   kcal/100g
  • Ocet stołowy - 11   kcal/100g

Podobne przepisy