skład / składniki
metoda gotowania
późna jesień to sezonowe owoce pojawiające się na straganach i gablotach sklepowych. Możesz kupić pachnącą pigwę, persimmon według własnego gustu, a także, wciąż nieco egzotyczny dla wielu, owoc feijoa.
Zdobądź wysokiej jakości owoce feijoa. Możesz kupić lekko niedojrzałe, gładkie, twarde owoce i pozwolić im dojrzeć w domu. W ten sposób masz gwarancję nienaruszonych, nie "rannych" dojrzałych feijoa.
myjemy owoce, odcinamy końcówki, kroimy na połówki lub ćwiartki.
myjemy cytrynę szczotką, zalewamy wrzącą wodą i kroimy na małe kawałki, usuwając wszystko do jednej kości.
teraz zmiażdżona cytryna i feijoa muszą zostać zmiażdżone. Najłatwiej to zrobić, umieszczając produkty w misce blendera. Jeśli takie urządzenie z różnych powodów nie jest dostępne, użyjemy starej dobrej maszynki do mięsa. Nie jest to najlepsza opcja, ale także skuteczna - mielimy za pomocą blendera zanurzeniowego. Minusem blendera zanurzeniowego jest lekkie rozpryskiwanie.
następnie połącz powstałą mieszaninę cytryny i feijoa z cukrem i mieszaj, aż uzyskasz jednorodną mieszaninę. Masa stanie się zauważalnie bardziej płynna i płynna.
rozłóż feijoa z cytryną na zimę w czystych pojemnikach, zamknij pokrywkę i wyślij do lodówki.
nie zaleca się jedzenia feijoa z cytryną prosto ze słoika, chyba że zdecydujesz się zjeść przedmiot w ciągu kilku dni.
podczas przenoszenia feijoa z cytryną do mniejszych naczyń do serwowania należy używać czystych łyżek.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cytryna - 16 kcal/100g
- Skórka z cytryny - 47 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Feijoa - 49 kcal/100g