feijoa z cytryną na zimę

wyjątkowy preparat witaminowy feijoa! Feijoa z cytryną na zimę to odmiana surowego dżemu witaminowego z tego wspaniałego owocu bogatego w jod. Interesujące jest to, że sok z cytryny zapobiega, a raczej znacznie spowalnia utlenianie gotowej mieszanki feijoa z cukrem, a zielonkawy odcień utrzymuje się znacznie dłużej. Najważniejsze jest usunięcie wszystkich nasion cytryny, aby nie zepsuć całkowicie całego przedmiotu obrabianego ze względu na 100% gorycz z pokruszonych nasion. Gotowy preparat feijoa z cytryną jest w stanie dostarczyć witamin przez kilka miesięcy.
MariaSAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 2 % 1 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 98 % 47 g
189 kcal
IG: 11 / 0 / 89

metoda gotowania

czas gotowania: 20 min

późna jesień to sezonowe owoce pojawiające się na straganach i gablotach sklepowych. Możesz kupić pachnącą pigwę, persimmon według własnego gustu, a także, wciąż nieco egzotyczny dla wielu, owoc feijoa.
Zdobądź wysokiej jakości owoce feijoa. Możesz kupić lekko niedojrzałe, gładkie, twarde owoce i pozwolić im dojrzeć w domu. W ten sposób masz gwarancję nienaruszonych, nie "rannych" dojrzałych feijoa.
myjemy owoce, odcinamy końcówki, kroimy na połówki lub ćwiartki.
myjemy cytrynę szczotką, zalewamy wrzącą wodą i kroimy na małe kawałki, usuwając wszystko do jednej kości.
teraz zmiażdżona cytryna i feijoa muszą zostać zmiażdżone. Najłatwiej to zrobić, umieszczając produkty w misce blendera. Jeśli takie urządzenie z różnych powodów nie jest dostępne, użyjemy starej dobrej maszynki do mięsa. Nie jest to najlepsza opcja, ale także skuteczna - mielimy za pomocą blendera zanurzeniowego. Minusem blendera zanurzeniowego jest lekkie rozpryskiwanie.
następnie połącz powstałą mieszaninę cytryny i feijoa z cukrem i mieszaj, aż uzyskasz jednorodną mieszaninę. Masa stanie się zauważalnie bardziej płynna i płynna.
rozłóż feijoa z cytryną na zimę w czystych pojemnikach, zamknij pokrywkę i wyślij do lodówki.
nie zaleca się jedzenia feijoa z cytryną prosto ze słoika, chyba że zdecydujesz się zjeść przedmiot w ciągu kilku dni.
podczas przenoszenia feijoa z cytryną do mniejszych naczyń do serwowania należy używać czystych łyżek.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cytryna - 16   kcal/100g
  • Skórka z cytryny - 47   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Feijoa - 49   kcal/100g

Podobne przepisy