Adjika bez jabłek
skład / składniki
25
porcje:
metoda gotowania
więc zacznijmy:
- pomidory, paprykę, suszymy;
- paprykę oczyszczamy z nasion i przegród, usuwamy szypułki, kroimy na ćwiartki;
- obierz czosnek, odetnij łodygę ostrej papryki;
- pomidory kroimy na ćwiartki;
- przygotowane pomidory, czosnek, bułgarski i ostra papryka przechodzą przez maszynkę do mięsa lub siekają za pomocą blendera;
- pietruszkę i koperek, drobno siekamy nożem;
- wlej sól do powstałej masy i dodaj posiekane warzywa, wymieszaj;
- ponieważ ta metoda gotowania wyklucza obróbkę cieplną, wystarczy wlać ocet, wlać cukier, wymieszać adjika i ułożyć w sterylnych słoikach.
taka Adjika jest przechowywana tylko w lodówce.
Gotuj z inspiracją!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Papryka słodka - 27 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Pietruszka - 45 kcal/100g
- Koperek - 38 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Ocet winny (3%) - 9 kcal/100g
- 9% - 11 kcal/100g
- Ocet balsamiczny - 88 kcal/100g
- Ocet jabłkowy - 14 kcal/100g
- Ocet - 11 kcal/100g
- Papryka ostra - 40 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g