Adjika bez jabłek

idealny ostry sos pomidorowo-paprykowy! Adjika bez jabłek okazuje się ostrzejsza, jednak ostrość można zawsze dostosować do smaku, usuwając lub dodając ilość pieprzu. I jest idealny, ponieważ sprawia, że dania mięsne są po prostu niesamowicie smaczne!
ksi-ksaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 22 % 2 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 78 % 7 g
36 kcal
IG: 88 / 0 / 13

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h 30 min

więc zacznijmy:

- pomidory, paprykę, suszymy;

- paprykę oczyszczamy z nasion i przegród, usuwamy szypułki, kroimy na ćwiartki;

- obierz czosnek, odetnij łodygę ostrej papryki;

- pomidory kroimy na ćwiartki;

- przygotowane pomidory, czosnek, bułgarski i ostra papryka przechodzą przez maszynkę do mięsa lub siekają za pomocą blendera;

- pietruszkę i koperek, drobno siekamy nożem;

- wlej sól do powstałej masy i dodaj posiekane warzywa, wymieszaj;

- ponieważ ta metoda gotowania wyklucza obróbkę cieplną, wystarczy wlać ocet, wlać cukier, wymieszać adjika i ułożyć w sterylnych słoikach.

taka Adjika jest przechowywana tylko w lodówce.

Gotuj z inspiracją!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Pietruszka - 45   kcal/100g
  • Koperek - 38   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Ocet winny (3%) - 9   kcal/100g
  • 9% - 11   kcal/100g
  • Ocet balsamiczny - 88   kcal/100g
  • Ocet jabłkowy - 14   kcal/100g
  • Ocet - 11   kcal/100g
  • Papryka ostra - 40   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g

Podobne przepisy