kanapki świąteczne choinki serowe

nawet prostą przystawkę można przekształcić w świąteczny posiłek! Taka oryginalna prezentacja podczas uczty noworocznej zachwyci nie tylko dzieci, ale także dorosłych. Tak, a gospodyni będzie zadowolona, ponieważ przepis jest bardzo prosty, a rezultatem są entuzjastyczne twarze gości i szybko "latające" choinki!
NikaAuthor avatar
autor przepisu
zwycięzca Konkursu najlepszy przepis Tygodnia 25 listopada-1 grudnia

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 24 % 12 g
tłuszcze 57 % 28 g
węglowodany 18 % 9 g
332 kcal
IG: 44 / 11 / 44

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 40 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotowujemy wszystkie składniki do przygotowania przekąski serowej w postaci małych choinek.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Twardy ser trzy na drobnej tarce. Do tej przekąski nadają się "rosyjski", "Poshechoński" i wiele podobnych serów. Bardzo miękkie i delikatne odmiany sera nie będą działać, bardzo trudno będzie je zetrzeć, a pikantność przekąski nie będzie wystarczająca.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Tarty ser przenosi się do małej głębokiej miski. Obierz czosnek i przepuść go przez czosnek, dodaj go do startego sera. Dodaj również majonez do miski i wymieszaj. W tej przystawce bardzo lubię używać majonezu na jajach przepiórczych. Ilość majonezu można dostosować, ponieważ w przypadku różnych serów może być potrzebna nieco więcej lub trochę mniej.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Na każdym okrągłym krakersie ułóż powstałą przekąskę i nadaj jej kształt stożka.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Umyj pietruszkę, osusz ręcznikami papierowymi i drobno posiekaj. Ta posiekana zieleń będzie stanowić igły choinek.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Granat rozłożyć na ziarna, te ziarna będą czerwonymi choinkami.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Bierzemy pierwszą przekąskę na krakersie, posypujemy ją posiekaną natką pietruszki, ustawiamy w losowej kolejności płatki migdałów i ziarna granatu. Wykonujemy tę samą procedurę z pozostałymi przekąskami na krakersie. Gotowe choinki kładziemy na talerzu i podajemy na świąteczny stół.

to raczej nie jest konkretny przepis na przystawkę, ale pomysł podania. Możesz zrobić zupełnie inną przekąskę, używając na przykład twarogu śmietankowego lub paluszków krabowych z gotowanymi jajkami kurzymi, ogólnie swoich ulubionych składników. A potem jest to kwestia fantazji: posiekane warzywa są również używane jako igły choinkowe, a w postaci "ozdób choinkowych" można użyć drobno posiekanej czerwonej papryki, czerwonego kawioru lub małych kółek marchewki.
z tej liczby składników wyszło tylko 6 choinek. Ale mam je bardzo duże, więc średnica krakersa wynosi 6 cm, aby uzyskać więcej choinek, po prostu użyj ciastek o mniejszej średnicy u podstawy choinek.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Granat - 52   kcal/100g
  • Ser"Holenderski" - 352   kcal/100g
  • Ser "szwajcarski" - 335   kcal/100g
  • Ser "rosyjski" - 366   kcal/100g
  • Ser "Kostroma" - 345   kcal/100g
  • Ser"Jarosław" - 361   kcal/100g
  • Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "Radziecki" - 400   kcal/100g
  • Ser"stepowy" - 362   kcal/100g
  • Ser "uglicki" - 347   kcal/100g
  • Ser "poshechonsky" - 350   kcal/100g
  • Ser "Lambert" - 377   kcal/100g
  • Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400   kcal/100g
  • Ser "Chester" 50% tłuszczu - 363   kcal/100g
  • Ser "edamer" 40% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395   kcal/100g
  • Ser Emmental 45% tłuszczu - 420   kcal/100g
  • Ser gouda o zawartości tłuszczu 45 % - 356   kcal/100g
  • Ser "aiadeus" - 364   kcal/100g
  • Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360   kcal/100g
  • Ser "lo spalmino" - 61   kcal/100g
  • Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401   kcal/100g
  • Ser biały - 100   kcal/100g
  • Ser żółty tłusty - 260   kcal/100g
  • Ser Ałtajski - 355   kcal/100g
  • Kowieński ser - 355   kcal/100g
  • Ser Łotewski - 316   kcal/100g
  • Ser Limburger - 327   kcal/100g
  • Litewski ser - 250   kcal/100g
  • Ser Jeziorny - 350   kcal/100g
  • Gruyere ser - 396   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Pietruszka - 45   kcal/100g
  • Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502   kcal/100g
  • Majonez lekki - 260   kcal/100g
  • Majonez Prowansalski - 624   kcal/100g
  • Majonez "prowansalski" - 627   kcal/100g
  • Majonez stołowy - 627   kcal/100g
  • Płatki migdałów - 650   kcal/100g
  • Ciasteczka Krakersowe - 504   kcal/100g

Podobne przepisy