skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotowujemy wszystkie składniki do przygotowania przekąski serowej w postaci małych choinek.
Krok 2:
Twardy ser trzy na drobnej tarce. Do tej przekąski nadają się "rosyjski", "Poshechoński" i wiele podobnych serów. Bardzo miękkie i delikatne odmiany sera nie będą działać, bardzo trudno będzie je zetrzeć, a pikantność przekąski nie będzie wystarczająca.
Krok 3:
Tarty ser przenosi się do małej głębokiej miski. Obierz czosnek i przepuść go przez czosnek, dodaj go do startego sera. Dodaj również majonez do miski i wymieszaj. W tej przystawce bardzo lubię używać majonezu na jajach przepiórczych. Ilość majonezu można dostosować, ponieważ w przypadku różnych serów może być potrzebna nieco więcej lub trochę mniej.
Krok 4:
Na każdym okrągłym krakersie ułóż powstałą przekąskę i nadaj jej kształt stożka.
Krok 5:
Umyj pietruszkę, osusz ręcznikami papierowymi i drobno posiekaj. Ta posiekana zieleń będzie stanowić igły choinek.
Krok 6:
Granat rozłożyć na ziarna, te ziarna będą czerwonymi choinkami.
Krok 7:
Bierzemy pierwszą przekąskę na krakersie, posypujemy ją posiekaną natką pietruszki, ustawiamy w losowej kolejności płatki migdałów i ziarna granatu. Wykonujemy tę samą procedurę z pozostałymi przekąskami na krakersie. Gotowe choinki kładziemy na talerzu i podajemy na świąteczny stół.
to raczej nie jest konkretny przepis na przystawkę, ale pomysł podania. Możesz zrobić zupełnie inną przekąskę, używając na przykład twarogu śmietankowego lub paluszków krabowych z gotowanymi jajkami kurzymi, ogólnie swoich ulubionych składników. A potem jest to kwestia fantazji: posiekane warzywa są również używane jako igły choinkowe, a w postaci "ozdób choinkowych" można użyć drobno posiekanej czerwonej papryki, czerwonego kawioru lub małych kółek marchewki.
z tej liczby składników wyszło tylko 6 choinek. Ale mam je bardzo duże, więc średnica krakersa wynosi 6 cm, aby uzyskać więcej choinek, po prostu użyj ciastek o mniejszej średnicy u podstawy choinek.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Granat - 52 kcal/100g
- Ser"Holenderski" - 352 kcal/100g
- Ser "szwajcarski" - 335 kcal/100g
- Ser "rosyjski" - 366 kcal/100g
- Ser "Kostroma" - 345 kcal/100g
- Ser"Jarosław" - 361 kcal/100g
- Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "Radziecki" - 400 kcal/100g
- Ser"stepowy" - 362 kcal/100g
- Ser "uglicki" - 347 kcal/100g
- Ser "poshechonsky" - 350 kcal/100g
- Ser "Lambert" - 377 kcal/100g
- Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400 kcal/100g
- Ser "Chester" 50% tłuszczu - 363 kcal/100g
- Ser "edamer" 40% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395 kcal/100g
- Ser Emmental 45% tłuszczu - 420 kcal/100g
- Ser gouda o zawartości tłuszczu 45 % - 356 kcal/100g
- Ser "aiadeus" - 364 kcal/100g
- Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360 kcal/100g
- Ser "lo spalmino" - 61 kcal/100g
- Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401 kcal/100g
- Ser biały - 100 kcal/100g
- Ser żółty tłusty - 260 kcal/100g
- Ser Ałtajski - 355 kcal/100g
- Kowieński ser - 355 kcal/100g
- Ser Łotewski - 316 kcal/100g
- Ser Limburger - 327 kcal/100g
- Litewski ser - 250 kcal/100g
- Ser Jeziorny - 350 kcal/100g
- Gruyere ser - 396 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Pietruszka - 45 kcal/100g
- Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502 kcal/100g
- Majonez lekki - 260 kcal/100g
- Majonez Prowansalski - 624 kcal/100g
- Majonez "prowansalski" - 627 kcal/100g
- Majonez stołowy - 627 kcal/100g
- Płatki migdałów - 650 kcal/100g
- Ciasteczka Krakersowe - 504 kcal/100g