solenie imbiru na zimę w zimny sposób

oryginalne, pachnące, pikantne, najsmaczniejsze! Solenie grzybów na zimę na zimno jest jedną z najczęstszych metod zbierania grzybów. Dzięki tej metodzie nie ma obróbki cieplnej, zatrzymują więcej użytecznych substancji. Grzyby pozostają jędrne i chrupiące.
SnezhanaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 33 % 2 g
tłuszcze 17 % 1 g
węglowodany 50 % 3 g
22 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 14 d 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak solić Rude na zimę na zimno? Lepiej jest solić grzyby w dniu ich montażu, gdy są świeże i twarde, a jeśli dostaną się grzyby z robakami, nie będą miały czasu na uderzenie w pozostałe grzyby. Aby uniknąć w przyszłości wykrycia robaków w obrabianym przedmiocie, lepiej namoczyć grzyby w słonej wodzie. Aby to zrobić, wyczyść grzyby, Usuń gruz i liście, ziemię, spłucz pod bieżącą wodą.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Przykryj grzyby zimną wodą, dodaj sól i odstaw na kilka godzin. Następnie spuść wodę, opłucz grzyby, wrzuć je do durszlaka i pozwól wodzie dobrze spłynąć.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Liście chrzanu są często używane do solenia grzybów, ponieważ roślina ta ma właściwości antybakteryjne, zapobiega pleśni i psuciu się produktu. Weź również liście czarnej porzeczki, ziarna pieprzu, ziele angielskie, goździki, liście laurowe i sól. Dzięki temu zestawowi grzyby będą pachnące i chrupiące.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Do solenia lepiej jest użyć szklanego, ceramicznego, emaliowanego lub drewnianego pojemnika, aby jego objętość była dwukrotnie większa niż liczba grzybów. Połóż umyte i wysuszone liście chrzanu na dnie. Na wierzch ułóż jedną trzecią ugotowanych grzybów. Wlej na nie również jedną trzecią przygotowanej ilości soli i każdej przyprawy. Ponownie ułóż grzyby, sól i przyprawy.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Podobnie ułóż jeszcze dwie warstwy grzybów. Na wierzch dodaj pozostałe przyprawy, sól, liście czarnej porzeczki, liść laurowy i posiekany czosnek. Na patelni na grzybach umieść talerz, którego rozmiar jest mniejszy niż średnica patelni-będzie działał jak ucisk. I umieść rondel o mniejszej objętości wypełniony wodą na talerzu. Pozostaw grzyby w tej formie na 2 tygodnie. Umieść patelnię z nimi w lodówce na dolnej półce.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Następnie włóż grzyby do wysterylizowanych słoików, zalej sokiem utworzonym w rondlu z grzybów, rozłóż również przyprawy w słoikach. Zwiń słoiki i przechowuj je w chłodnym miejscu. Możesz jeść solone grzyby dopiero po miesiącu od momentu solenia.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Chrzanów - 49   kcal/100g
  • Chrzan tarty z cytryną - 117   kcal/100g
  • Chrzan tarty z czosnkiem - 72   kcal/100g
  • Chrzan tarty stołowy - 117   kcal/100g
  • Rydzyki świeże - 17   kcal/100g
  • Goździk - 323   kcal/100g
  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Pieprz czarny groszek - 255   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Ziele angielskie - 263   kcal/100g
  • Liście porzeczki - 0   kcal/100g

Podobne przepisy