Gorloder bez chrzanu z czosnkiem i pomidorami na zimę

ten pikantny sos sprawi, że zapomnisz o chili.
Mya-ChaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 22 % 2 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 78 % 7 g
38 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.
  2. Krok 2:

    Krok 2.
  3. Krok 3:

    Krok 3.
  4. Krok 4:

    Krok 4.
  5. Krok 5:

    Krok 5.
  6. Krok 6:

    Krok 6.

nasza rodzina nie jest kompletna bez ostrego sosu, który jest również nazywany chrzanem lub gorloderem. I chociaż to jedzenie ma wiele nazw, ale ostry i oryginalny smak wcale się nie zmienia. Na Syberii sos ten jest wytwarzany z dodatkiem pomidorów i czosnku, aw Moskwie dodaje się chrzan. Południowa wersja gorlodera - z ostrą papryką. Prostszy przepis kulinarny i nie możesz wymyślić! Tego sosu nie trzeba gotować ani sterylizować. Jest doskonale przechowywany w lodówce lub piwnicy przez kilka lat. Konserwacja produktu odbywa się dzięki czosnkowi, którego produkt jest bardzo bogaty. Sól w tym przepisie można dostosować do własnych upodobań, ponieważ głównym środkiem konserwującym jest czosnek. Dodaj sól w 2-3 dawkach i nie bój się spróbować gorlodera podczas gotowania! Wtedy na pewno okaże się pyszny. 
ogólnie rzecz biorąc, dla poszukiwaczy mocnych wrażeń i tych, którzy nie boją się zapachu czosnku, procedura przygotowania tego sosu jest następująca.

lepiej najpierw obrać pomidory, aby sos był delikatniejszy. Następnie przepuść pomidory i czosnek przez maszynę do mięsa, dodaj grubą sól. Mieszać. I to wszystko! Gotowy sos gorloder układamy w szklanych słoikach lub butelkach i zamykamy pokrywkami. Lepiej przechowywać w lodówce, piwnicy lub innym chłodnym miejscu. Holoder dobrze jest podawać z mięsem, rybami i innymi pokarmami. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g

Podobne przepisy