gruszki w syropie w 3-litrowych słoikach na zimę

kompot gruszkowy zimą to słodycz i słoneczny nastrój w słoiku! Przygotowanie takiego kompotu na zimę jest łatwe. A zimą pomyślisz, dlaczego przygotowałeś tak mało!
ValeriaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 0 % 0 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 100 % 17 g
65 kcal
IG: 25 / 0 / 75

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Umyj i sterylizuj słoiki i pokrywki. Myjemy i sortujemy gruszki. Układamy owoce równo w słoikach. Możesz wziąć mniej gruszek i więcej wody.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Napełnij słoiki wrzącą wodą do góry. Przykryj pokrywkami i poczekaj 15-30 minut, aż lekko ostygną. Jeśli powietrze wydostaje się z gruszek, musisz poczekać, aż wszystkie bąbelki wyjdą.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Wlej wodę ze słoików do garnka.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Wlej cukier i zagotuj powstały syrop.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Napełnij słoiki syropem.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Dodaj łyżeczkę kwasu cytrynowego do każdego słoika.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Zwiń pokrywki. Otulać. Im cieplej jest owinięty, tym dłużej nasz przedmiot się ochładza i sterylizuje.

na jeden trzylitrowy słoik idzie 500 g cukru i 1 łyżeczka. kwas cytrynowy. Gruszki i woda-do smaku. To zależy od tego, co lubisz bardziej - gruszki lub kompot. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Gruszka - 42   kcal/100g
  • Gruszka suszona - 246   kcal/100g
  • Gruszki konserwowe - 76   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Kwas cytrynowy - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g

Podobne przepisy