skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić prostą sałatkę z dzikiego czosnku ze śmietaną? To najprostsza sałatka z minimalną ilością składników. Często gotuję go wiosną i wczesnym latem, kiedy jest sezon zbiorów, wtedy dziki czosnek jest szczególnie soczysty, z jasnym czosnkowym smakiem i aromatem. W innych porach roku możesz użyć zamrożonego.
Krok 2:
Zebrany lub zakupiony dziki czosnek należy namoczyć przez 5-10 minut w chłodnej wodzie. Następnie spłucz pod bieżącą wodą, usuwając bordową folię z części korzeniowej. Pozwól wodzie spłynąć i osusz ręcznikiem. Dziki czosnek, dziko rosnąca trawa, zawsze ma resztki gleby, więc nie zaniedbuj wstępnego przygotowania, ponieważ nie będzie obróbki cieplnej.
Krok 3:
Od wczesnego dzikiego czosnku do sałatki używa się tylko łodygi przed wzrostem liści, jest to najbardziej mięsista i soczysta część. Zaktualizuj cięcie, drobno posiekaj resztę łodygi. Nie wyrzucaj liścia, zawiera również mnóstwo witamin, suplementów mineralnych i olejków eterycznych. Lepiej go zamrozić i użyć później.
Krok 4:
Przenieś warzywa do głębokiej salaterki, dopraw solą do smaku i dopraw kwaśną śmietaną. Weź dowolną śmietanę, Lubię do 15%, łatwo się rozchodzi i nie jest płynna, od 20% dla mojego smaku jest gęsta.
Krok 5:
Dokładnie wymieszaj sałatkę. Możesz podawać od razu lub trzymać trochę w lodówce, a następnie koniecznie przykryć.
Krok 6:
Możesz podawać w pięknej dużej salaterce lub w porcjach. Dziki czosnek jak każda zieleń, im dłużej stoi, tym więcej soku będzie. Ale w porządku, to sałatka na co dzień, a nie na świąteczny posiłek. A jednak ugotuj małą porcję, aby została zjedzona od razu, a widok jest reprezentacyjny, a korzyści są większe.
sałatka z dzikiego czosnku ze śmietaną jest podstawowa, na jej podstawie można przygotować wiele opcji.
inne warzywa są doskonale przyjazne dla dzikiego czosnku: rzodkiewki, ogórki, papryka, kapusta młoda lub pekińska, pomidory, ziemniaki, kukurydza w puszkach, groszek, marchew..
dobre połączenie z dodatkiem jajek, miękkiego sera (jak na sałatkę grecką).
dressing z kwaśnej śmietany jest najpopularniejszy, ale możesz użyć dowolnego oleju roślinnego, niesłodzonego jogurtu, majonezu.
ważne!
z dzikiego czosnku należy powstrzymać się od ciąży i karmienia piersią, chorób układu pokarmowego, padaczki, alergii.
sałatka będzie wyglądać ładnie i schludnie, jeśli wszystkie składniki zostaną pokrojone na kawałki o tym samym rozmiarze i kształcie (np.
gotuj sałatki tylko z całkowicie schłodzonej żywności. Zrobiona z ciepłej sałaty może szybko się zepsuć.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Czeremcha - 35 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g