prosta sałatka z dzikiego czosnku ze śmietaną

pyszne, soczyste, zdrowe! Czosnek niedźwiedzi to magazyn witamin! Lekka sałatka z pierwszej wiosennej zieleni, bardzo prosta, ale tak popularna. Nuta czosnkowej pikanterii swoim aromatem pobudza apetyt. Cudownie podawać z ziemniakami, mięsem, kiełbasami. A sam w sobie jest dobry, dla syberyjczyków jest to specjalne, ulubione danie.
niebieskookaAuthor avatar
autor przepisu
Uczestnik konkursu najlepsze z nowych przepisów - dla profesjonalistów

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 20 % 3 g
tłuszcze 47 % 7 g
węglowodany 33 % 5 g
93 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić prostą sałatkę z dzikiego czosnku ze śmietaną? To najprostsza sałatka z minimalną ilością składników. Często gotuję go wiosną i wczesnym latem, kiedy jest sezon zbiorów, wtedy dziki czosnek jest szczególnie soczysty, z jasnym czosnkowym smakiem i aromatem. W innych porach roku możesz użyć zamrożonego.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Zebrany lub zakupiony dziki czosnek należy namoczyć przez 5-10 minut w chłodnej wodzie. Następnie spłucz pod bieżącą wodą, usuwając bordową folię z części korzeniowej. Pozwól wodzie spłynąć i osusz ręcznikiem. Dziki czosnek, dziko rosnąca trawa, zawsze ma resztki gleby, więc nie zaniedbuj wstępnego przygotowania, ponieważ nie będzie obróbki cieplnej.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Od wczesnego dzikiego czosnku do sałatki używa się tylko łodygi przed wzrostem liści, jest to najbardziej mięsista i soczysta część. Zaktualizuj cięcie, drobno posiekaj resztę łodygi. Nie wyrzucaj liścia, zawiera również mnóstwo witamin, suplementów mineralnych i olejków eterycznych. Lepiej go zamrozić i użyć później.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Przenieś warzywa do głębokiej salaterki, dopraw solą do smaku i dopraw kwaśną śmietaną. Weź dowolną śmietanę, Lubię do 15%, łatwo się rozchodzi i nie jest płynna, od 20% dla mojego smaku jest gęsta.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Dokładnie wymieszaj sałatkę. Możesz podawać od razu lub trzymać trochę w lodówce, a następnie koniecznie przykryć.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Możesz podawać w pięknej dużej salaterce lub w porcjach. Dziki czosnek jak każda zieleń, im dłużej stoi, tym więcej soku będzie. Ale w porządku, to sałatka na co dzień, a nie na świąteczny posiłek. A jednak ugotuj małą porcję, aby została zjedzona od razu, a widok jest reprezentacyjny, a korzyści są większe.

sałatka z dzikiego czosnku ze śmietaną jest podstawowa, na jej podstawie można przygotować wiele opcji.

inne warzywa są doskonale przyjazne dla dzikiego czosnku: rzodkiewki, ogórki, papryka, kapusta młoda lub pekińska, pomidory, ziemniaki, kukurydza w puszkach, groszek, marchew..

dobre połączenie z dodatkiem jajek, miękkiego sera (jak na sałatkę grecką).

dressing z kwaśnej śmietany jest najpopularniejszy, ale możesz użyć dowolnego oleju roślinnego, niesłodzonego jogurtu, majonezu.

ważne!

z dzikiego czosnku należy powstrzymać się od ciąży i karmienia piersią, chorób układu pokarmowego, padaczki, alergii.

sałatka będzie wyglądać ładnie i schludnie, jeśli wszystkie składniki zostaną pokrojone na kawałki o tym samym rozmiarze i kształcie (np.

gotuj sałatki tylko z całkowicie schłodzonej żywności. Zrobiona z ciepłej sałaty może szybko się zepsuć.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Czeremcha - 35   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g

Podobne przepisy