skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić domowy majonez w blenderze? Przygotuj produkty. Dobrze umyj jajko, wytrzyj. Jajko nie jest natychmiast z lodówki, niech przynajmniej 15-20 minut pozostanie w temperaturze pokojowej. Wyciśnij sok z połowy cytryny.
Krok 2:
Bierzemy dużą pojemność (szklankę) i umieszczamy wszystkie produkty ściśle według kolejności. Najpierw wlej olej roślinny. Mam kukurydzę. Bierzesz dowolne, ale wyrafinowane. Sól, cukier, sok z cytryny.
Krok 3:
Następnie dodaj łyżkę musztardy.
Krok 4:
A teraz bardzo ostrożnie wlej jajko z nienaruszonym żółtkiem. To ważne!
Krok 5:
No i magia: Bierzemy blender zanurzeniowy, zanurzamy go w szklance i przykrywamy "spódnicą" żółtkiem, aby pozostał na dnie. I przy najwyższej prędkości zaczynamy ubijać, przesuwając Blender od góry do dołu.
Krok 6:
Dosłownie za kilka sekund otrzymasz gęsty, piękny majonez. Domowy, biały, pyszny. Bez konserwantów, bez zagęszczaczy. Jeśli wyszedł bardzo gęsty - możesz kontrolować gęstość-dodaj trochę mleka.
Krok 7:
Oto taki pyszny domowy majonez. Przechowywać w szklanym słoju w lodówce. Tydzień może być przechowywany. Wychodzi prawie 0,5 litra majonezu. Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cytryna - 16 kcal/100g
- Skórka z cytryny - 47 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g
- Rafinowany olej kukurydziany - 899 kcal/100g
- Olej kukurydziany - 899 kcal/100g
- Musztarda gotowa - 418 kcal/100g