skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić sałatkę z liści rzymskich, bekonu i jajka? Przede wszystkim przygotuj wszystkie niezbędne składniki. Zamiast rzymskiej można użyć liści góry lodowej, sałaty i innych sałatek liściastych. Pomidory, jeśli to możliwe, weź wiśnie, mają bogatszy smak i będą lekko słodkie, dzięki czemu sałatka będzie smaczniejsza. Jajka gotować do miękkości, ostudzić i obrać ze skorupy.
Krok 2:
Pokrój wstążki boczku na małe kawałki. Z białego chleba lub bochenka odetnij Skórki. Pokrój chleb losowo.
Krok 3:
Na patelni podsmaż boczek, aż będzie złoty.
Krok 4:
Wyjmij boczek łyżką z patelni, wyślij chleb do usmażenia. Jeśli nie ma dużo roztopionego tłuszczu z boczku, dodaj trochę oleju roślinnego lub oliwy z oliwek. Smażyć na dużym ogniu, ciągle mieszając przez kilka sekund. W razie potrzeby posyp chleb aromatycznymi ziołami i czosnkiem w proszku. Włóż krakersy do żaroodpornej formy, Wyślij do nagrzanego piekarnika i wysusz je przez 5-10 minut.
Krok 5:
Opłucz Arkusze sałaty w zimnej bieżącej wodzie i osusz serwetkami, aby pozbyć się nadmiaru wilgoci. Pokrój sałatkę na dowolne kawałki lub posiekaj rękami. Wyślij do głębokiej miski.
Krok 6:
Dodaj boczek i jajka pokrojone w drobną kostkę.
Krok 7:
Zetrzyj ser na drobnej tarce i obierz cebulę i pokrój w cienkie pióra. Wyślij wszystko do salaterki.
Krok 8:
Opłucz i osusz pomidory koktajlowe. Pokrój pomidory na połówki lub ćwiartki. Dodaj do sałatki.
Krok 9:
Przygotuj opatrunek. W filiżance wymieszaj olej, sól, cukier, aromatyczne przyprawy, pieprz, dodaj czosnek przepuszczony przez prasę i sok ze świeżo wyciśniętej cytryny. Dobrze wszystko wymieszaj.
Krok 10:
Polej sałatkę dressingiem.
Krok 11:
Wymieszaj, aby połączyć wszystkie potrawy. Spróbuj soli i cukru. Jeśli brakuje jakiegoś składnika do Twoich upodobań, dodaj go.
Krok 12:
Sałatę można podawać w porcjach, w tym celu weź górne duże arkusze rzymskie i napełnij je sałatką.
Krok 13:
Albo zaproponuj we wspólnej salaterce.
smacznego!
ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku! Jeśli po raz pierwszy umieścisz jedną z przypraw, pamiętaj, że są przyprawy, których szczególnie ważne jest, aby nie przenosić (na przykład chili).
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Cytryna - 16 kcal / 100g
- Skórka z cytryny - 47 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Szalotka - 72 kcal/100g
- Boczek gotowany - 447 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Pieprz mielony czerwony - 318 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal / 100g
- Parmezan ser 45% tłuszczu - 389 kcal/100g
- Pomidory koktajlowe - 15 kcal/100g
- Biały chleb - 266 kcal/100g
- Włoska mieszanka ziół - 259 kcal/100g
- Liście sałaty - 12 kcal/100g