sałata rzymska, boczek i jajka

obfite, jasne i pyszne! Idealne połączenie wszystkich produktów! Zaskocz swoją bratnią duszę nową mieszanką rzymskiej sałatki, bekonu i jajka. Dla soczystości dodaj pomidory , dla sytości - parmezan i krakersy z białego chleba. Próbujemy!
PerłaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 29 % 10 g
tłuszcze 59 % 20 g
węglowodany 12 % 4 g
258 kcal
IG: 50 / 50 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić sałatkę z liści rzymskich, bekonu i jajka? Przede wszystkim przygotuj wszystkie niezbędne składniki. Zamiast rzymskiej można użyć liści góry lodowej, sałaty i innych sałatek liściastych. Pomidory, jeśli to możliwe, weź wiśnie, mają bogatszy smak i będą lekko słodkie, dzięki czemu sałatka będzie smaczniejsza. Jajka gotować do miękkości, ostudzić i obrać ze skorupy.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Pokrój wstążki boczku na małe kawałki. Z białego chleba lub bochenka odetnij Skórki. Pokrój chleb losowo.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Na patelni podsmaż boczek, aż będzie złoty.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Wyjmij boczek łyżką z patelni, wyślij chleb do usmażenia. Jeśli nie ma dużo roztopionego tłuszczu z boczku, dodaj trochę oleju roślinnego lub oliwy z oliwek. Smażyć na dużym ogniu, ciągle mieszając przez kilka sekund. W razie potrzeby posyp chleb aromatycznymi ziołami i czosnkiem w proszku. Włóż krakersy do żaroodpornej formy, Wyślij do nagrzanego piekarnika i wysusz je przez 5-10 minut.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Opłucz Arkusze sałaty w zimnej bieżącej wodzie i osusz serwetkami, aby pozbyć się nadmiaru wilgoci. Pokrój sałatkę na dowolne kawałki lub posiekaj rękami. Wyślij do głębokiej miski.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Dodaj boczek i jajka pokrojone w drobną kostkę.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Zetrzyj ser na drobnej tarce i obierz cebulę i pokrój w cienkie pióra. Wyślij wszystko do salaterki.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Opłucz i osusz pomidory koktajlowe. Pokrój pomidory na połówki lub ćwiartki. Dodaj do sałatki.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Przygotuj opatrunek. W filiżance wymieszaj olej, sól, cukier, aromatyczne przyprawy, pieprz, dodaj czosnek przepuszczony przez prasę i sok ze świeżo wyciśniętej cytryny. Dobrze wszystko wymieszaj.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Polej sałatkę dressingiem.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Wymieszaj, aby połączyć wszystkie potrawy. Spróbuj soli i cukru. Jeśli brakuje jakiegoś składnika do Twoich upodobań, dodaj go.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Sałatę można podawać w porcjach, w tym celu weź górne duże arkusze rzymskie i napełnij je sałatką.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Albo zaproponuj we wspólnej salaterce.

smacznego!

ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku! Jeśli po raz pierwszy umieścisz jedną z przypraw, pamiętaj, że są przyprawy, których szczególnie ważne jest, aby nie przenosić (na przykład chili).

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Cytryna - 16   kcal / 100g
  • Skórka z cytryny - 47   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Szalotka - 72   kcal/100g
  • Boczek gotowany - 447   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Pieprz mielony czerwony - 318   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal / 100g
  • Parmezan ser 45% tłuszczu - 389   kcal/100g
  • Pomidory koktajlowe - 15   kcal/100g
  • Biały chleb - 266   kcal/100g
  • Włoska mieszanka ziół - 259   kcal/100g
  • Liście sałaty - 12   kcal/100g

Podobne przepisy