ciasto kruche z kakao i skondensowanym mlekiem bez pieczenia

proste, szybkie w przygotowaniu i pyszne ciasto! Jednym z najprostszych i najszybszych przysmaków na herbatę, które można podawać nie tylko na niedzielną herbatę z rodziną, ale nawet na świąteczny stół, jest ciasto z ciastek i skondensowanego mleka bez pieczenia. Proces gotowania jest tak prosty i bezpieczny, nie wymaga obróbki cieplnej i przygotowania produktów, wszystkie składniki są już gotowe, więc jego przygotowanie można powierzyć nawet dziecku. Smak takich deserów można zmieniać w zależności od użytych składników i dodatków, na przykład różnych ciasteczek lub dodatków w postaci kawałków czekolady i orzechów.
SnezhanaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 9 % 7 g
tłuszcze 31 % 25 g
węglowodany 60 % 48 g
581 kcal
IG: 2 / 60 / 38

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj składniki na ciasto. Ciasteczka do takiego przysmaku lepiej używać kruchego typu "herbata"," kawa","Rocznica". W razie potrzeby zamiast kruchego możesz zrobić ciasta z krakersów lub długich ciastek, otrzymasz inny smak. Kruche ciasteczka łamiemy rękami na duże kawałki, wkładamy do torby, zwijamy kilka razy wałkiem do ciasta na torebce z ciasteczkami, aby rozdrobniły się na duże okruchy, wsypujemy okruchy do głębokiej miski.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Robienie kremu do ciasta. Skondensowane mleko można ugotować, wtedy krem będzie smakował z nutami karmelu lub możesz użyć zwykłego skondensowanego mleka. Wcześniej wyjmujemy masło z lodówki, aby miało temperaturę pokojową, wkładamy do głębokiej miski.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Wlej skondensowane mleko do miski z masłem, dodaj wanilinę i kakao. Jeśli chcesz, nie możesz dodać kakao, jeśli nie lubisz smaku czekolady, wtedy krem będzie po prostu kremowy.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Ubij mikserem lub blenderem, aż uzyskasz jednorodną konsystencję gęstej śmietany.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Wlej okruchy piasku do miski kremem, dokładnie wymieszaj, aby całe okruchy były pokryte kremem, nie pozostały suche.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Łyżką stołową lub czystą rozłóż półfabrykat ciasta kruchego z kremem na płaskim talerzu ze zjeżdżalnią. Ciasto jest gotowe. Musisz pozwolić mu dobrze ostygnąć i namoczyć w lodówce, pozostawiając na kilka godzin. W razie potrzeby ciasto można ozdobić świeżymi jagodami lub startą czekoladą, ale ciasto jest tak smaczne, że nie wymaga żadnych innych dodatków smakowych.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Podawaj ciasto do stołu z herbatą, kawą lub kakao. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko skondensowane z cukrem - 324   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Kakao w proszku - 374   kcal/100g
  • Wanilina - 288   kcal/100g
  • Kruche - 716   kcal/100g

Podobne przepisy