skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić pyszną i witaminową sałatkę z jarmużu i daikon? Przede wszystkim przygotuj wszystkie niezbędne produkty. Weź młodą kapustę lub szpic, cebulę najlepiej użyć białej sałaty, czerwonej lub szalotki. Te odmiany mają łagodniejszy smak i są idealne do świeżych sałatek warzywnych. Lepiej jest użyć sera solankowego (mam ser Grecki), ale można go zastąpić kulką mozzarelli.
Krok 2:
Usuń górne twarde arkusze z kapusty. Opłucz i osusz papierowymi serwetkami, pokrój w cienkie paski. Im cieńsza kapusta jest posiekana, tym smaczniejsza będzie sałatka.
Krok 3:
Obierz rzodkiewkę i pokrój w cienkie paski. Alternatywnie daikon można zetrzeć na grubej tarce lub użyć tarki do krojenia koreańskich sałatek. Dodaj daikon do kapusty.
Krok 4:
Obierz i posiekaj buraki za pomocą tarki. Wyślij ją do kapusty i daikon.
Krok 5:
Cebulę obrać, opłukać i pokroić w cienkie paski lub półkola. Dodaj do wszystkich warzyw.
Krok 6:
Pozostały ostatnie poprawki. Usuń ser z solanki. Pokrój lub rozgnieć rękami na małe kawałki i dodaj do sałatki. Umyj warzywa, osusz, drobno posiekaj i wyślij do salaterki. Mały ząbek czosnku obrać i przepuścić przez wyciskacz do czosnku, dodać go do wszystkich składników (w razie potrzeby użyć czosnku). Posyp sałatkę ziele angielskie, polej rafinowaną roślinną lub oliwą z oliwek.
Krok 7:
Dokładnie wymieszaj, spróbuj soli. Jeśli nie masz wystarczającej ilości soli z sera, dodaj sól do smaku. Sałatkę można podawać od razu lub pozostawić na chwilę.
pietruszka, koperek lub zielona młoda cebula są dobre na sałatkę. Czasami używam również zieleni z zamrażarki.
kapusta i buraki zawierają ogromne ilości witamin, błonnik i kwasy organiczne, a daikon jest pełen fitoncydów, które wzmacniają odporność. Połączenie tych trzech warzyw w jednej sałatce sprawia, że danie jest niezwykle zdrowe dla organizmu.
w razie potrzeby pomiń ser z listy składników, a otrzymasz mniej kaloryczną sałatkę.
smacznego!
warzywa korzeniowe najlepiej myć szczotką lub twardą gąbką pod bieżącą wodą.
aby zapobiec podrażnieniu błony śluzowej oka podczas krojenia cebuli, opłucz cebulę i nóż zimną wodą. Deska do krojenia nie wchłonie nieprzyjemnego zapachu cebuli, jeśli zetrzesz ją kawałkiem cytryny przed cięciem.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Zielona kapusta - 46 kcal/100g
- Zielona kapusta świeżo mrożona w opakowaniu - 45 kcal/100g
- Burak - 40 kcal/100g
- Suszone buraki - 278 kcal/100g
- Buraki gotowane - 49 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Daikon - 21 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41 kcal/100g
- Zieleń - 41 kcal/100g
- Ser solankowy - 355 kcal/100g