surówka z białej kapusty, daikon i buraków

świeży, pyszny, jasny! Warzywna bomba witaminowa! Sałatka z jarmużu, daikon i buraków jest bardzo zdrowa. Przygotowuje się łatwo i szybko. Jeśli jesteś na diecie lub przestrzegasz prawidłowego odżywiania, zdecydowanie powinieneś spróbować takiej sałatki!
PerłaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 19 % 6 g
tłuszcze 61 % 19 g
węglowodany 19 % 6 g
214 kcal
IG: 80 / 0 / 20

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 10 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić pyszną i witaminową sałatkę z jarmużu i daikon? Przede wszystkim przygotuj wszystkie niezbędne produkty. Weź młodą kapustę lub szpic, cebulę najlepiej użyć białej sałaty, czerwonej lub szalotki. Te odmiany mają łagodniejszy smak i są idealne do świeżych sałatek warzywnych. Lepiej jest użyć sera solankowego (mam ser Grecki), ale można go zastąpić kulką mozzarelli.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Usuń górne twarde arkusze z kapusty. Opłucz i osusz papierowymi serwetkami, pokrój w cienkie paski. Im cieńsza kapusta jest posiekana, tym smaczniejsza będzie sałatka.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Obierz rzodkiewkę i pokrój w cienkie paski. Alternatywnie daikon można zetrzeć na grubej tarce lub użyć tarki do krojenia koreańskich sałatek. Dodaj daikon do kapusty.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Obierz i posiekaj buraki za pomocą tarki. Wyślij ją do kapusty i daikon.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Cebulę obrać, opłukać i pokroić w cienkie paski lub półkola. Dodaj do wszystkich warzyw.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Pozostały ostatnie poprawki. Usuń ser z solanki. Pokrój lub rozgnieć rękami na małe kawałki i dodaj do sałatki. Umyj warzywa, osusz, drobno posiekaj i wyślij do salaterki. Mały ząbek czosnku obrać i przepuścić przez wyciskacz do czosnku, dodać go do wszystkich składników (w razie potrzeby użyć czosnku). Posyp sałatkę ziele angielskie, polej rafinowaną roślinną lub oliwą z oliwek.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Dokładnie wymieszaj, spróbuj soli. Jeśli nie masz wystarczającej ilości soli z sera, dodaj sól do smaku. Sałatkę można podawać od razu lub pozostawić na chwilę.

pietruszka, koperek lub zielona młoda cebula są dobre na sałatkę. Czasami używam również zieleni z zamrażarki.

kapusta i buraki zawierają ogromne ilości witamin, błonnik i kwasy organiczne, a daikon jest pełen fitoncydów, które wzmacniają odporność. Połączenie tych trzech warzyw w jednej sałatce sprawia, że danie jest niezwykle zdrowe dla organizmu.

w razie potrzeby pomiń ser z listy składników, a otrzymasz mniej kaloryczną sałatkę.

smacznego!

warzywa korzeniowe najlepiej myć szczotką lub twardą gąbką pod bieżącą wodą.

aby zapobiec podrażnieniu błony śluzowej oka podczas krojenia cebuli, opłucz cebulę i nóż zimną wodą. Deska do krojenia nie wchłonie nieprzyjemnego zapachu cebuli, jeśli zetrzesz ją kawałkiem cytryny przed cięciem.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Zielona kapusta - 46   kcal/100g
  • Zielona kapusta świeżo mrożona w opakowaniu - 45   kcal/100g
  • Burak - 40   kcal/100g
  • Suszone buraki - 278   kcal/100g
  • Buraki gotowane - 49   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Daikon - 21   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41   kcal/100g
  • Zieleń - 41   kcal/100g
  • Ser solankowy - 355   kcal/100g

Podobne przepisy