skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Dwa rodzaje kamienia nazębnego są przygotowywane osobno: składniki są mieszane w różnych pojemnikach. Drobno posiekaj filet z czarnego grenadiera nożem (nie używaj maszynki do mięsa, masa da dużo nadmiaru wilgoci). Posiekaj warzywa i kapary w puszkach.
Krok 2:
Wymieszaj wszystkie składniki zgodnie ze składem każdego kamienia nazębnego.
Krok 3:
Ostrożnie ułóż oba widoki na talerzu w kształcie symbolu Yin-Yang. Do naczynia podawaj biały lub brązowy chleb.
Tatar "Yin-Yang" łączy w sobie dwa przepisy i trzy smaki: najpierw spróbuj jednej połowy, potem drugiej, a potem wymieszaj je razem!
Czarny Grenadier to rzadka i cenna dalekowschodnia ryba głębinowa. Żyje w północnych morzach Oceanu Spokojnego na głębokości ponad 2000 metrów i należy do rzędu dorszowatych.
Czarny Grenadier odnosi się do niskokalorycznej żywności: 100 gramów ryb zawiera 70 kcal i mniej niż 1% tłuszczu. Jednocześnie jedna porcja (250 g) tej ryby zaspokaja dzienne zapotrzebowanie organizmu ludzkiego na wielonienasycone kwasy tłuszczowe. Białka mięsa czarnego grenadiera pod względem zawartości niezbędnych aminokwasów są zbliżone do białka referencyjnego-oznacza to, że takie białko jest tak dobrze wchłaniane, jak to możliwe.
mięso grenadiera nie zawiera szkodliwych zanieczyszczeń i pasożytów, które są uważane za "bolące miejsce" niektórych ryb pelagicznych. Dzięki temu można go spożywać nawet całkowicie na surowo, co sprawia, że ta ryba jest idealna dla naszego Tatara! Bez obróbki cieplnej poczujesz wszystkie zalety czarnego grenadiera i jego morski smak.
w sklepach czarny Grenadier często występuje pod nazwą "macrurus", podobnie jak małooki macrurus. Jednocześnie różnią się znacznie: małooki makrurus zawiera jeszcze mniej kalorii, jego mięso jest wodniste, a Grenadier jest gęsty, ale soczysty, o słodkawym smaku. Oczywiście się przygotowują. również na różne sposoby. Zewnętrznie można je odróżnić po skórze: w małookim makrurusie jest biała w siatkę, w grenadierze jest ciemnoszara, twarda, a każda pojedyncza łuska przypomina małą muszlę.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ogórki świeże - 15 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Kapary w puszkach - 23 kcal/100g
- Kapary - 23 kcal/100g
- Chleb"darnicki" - 206 kcal/100g
- Chleb z mąki pszennej najwyższej jakości - 254 kcal/100g
- Chleb z mąki pszennej 1 klasy - 226 kcal/100g
- Chleb z mąki pszennej 2 klasy - 220 kcal/100g
- Chleb pszenny z mąki razowej - 250 kcal/100g
- Chleb żytni z obranej mąki - 189 kcal/100g
- Chleb żytni z mąki tapetowej - 181 kcal/100g
- Chleb z otrębów białkowych - 182 kcal/100g
- Chleb pszenny białkowy - 242 kcal/100g
- Chleb zbożowy - 231 kcal/100g
- Chleb "doktorski" - 232 kcal/100g
- Chleb"Orłowski" - 211 kcal/100g
- Chleb "Ukraiński" - 213 kcal/100g
- Baton prosty - 248 kcal/100g
- Bochenek mąki najwyższej jakości - 265 kcal/100g
- Bułki miejskie z mąki klasy i - 254 kcal/100g
- Bułka miejska - 261 kcal/100g
- Bułka maślana - 252 kcal/100g
- Baranki proste - 336 kcal/100g
- Chleb - 254 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Sok z cytryny - 16 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g
- Korniszony - 28 kcal/100g
- Sos Tabasco - 12 kcal/100g
- Macrurus - 60 kcal/100g