Tatar Yin Yang z czarnego grenadiera

Łatwa i zdrowa przekąska z czystej ryby głębinowej. Lekka, zdrowa i piękna przekąska przygotowana z ryb głębinowych według przepisu szefa Władywostoku Wiaczesława Anzulisa. Przygotowanie jest szybkie i proste!
Evgeniya_KokoAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 28 % 8 g
tłuszcze 31 % 9 g
węglowodany 41 % 12 g
163 kcal
IG: 9 / 0 / 91

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 10 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Dwa rodzaje kamienia nazębnego są przygotowywane osobno: składniki są mieszane w różnych pojemnikach. Drobno posiekaj filet z czarnego grenadiera nożem (nie używaj maszynki do mięsa, masa da dużo nadmiaru wilgoci). Posiekaj warzywa i kapary w puszkach.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Wymieszaj wszystkie składniki zgodnie ze składem każdego kamienia nazębnego.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Ostrożnie ułóż oba widoki na talerzu w kształcie symbolu Yin-Yang. Do naczynia podawaj biały lub brązowy chleb.

Tatar "Yin-Yang" łączy w sobie dwa przepisy i trzy smaki: najpierw spróbuj jednej połowy, potem drugiej, a potem wymieszaj je razem!

Czarny Grenadier to rzadka i cenna dalekowschodnia ryba głębinowa. Żyje w północnych morzach Oceanu Spokojnego na głębokości ponad 2000 metrów i należy do rzędu dorszowatych.

Czarny Grenadier odnosi się do niskokalorycznej żywności: 100 gramów ryb zawiera 70 kcal i mniej niż 1% tłuszczu. Jednocześnie jedna porcja (250 g) tej ryby zaspokaja dzienne zapotrzebowanie organizmu ludzkiego na wielonienasycone kwasy tłuszczowe. Białka mięsa czarnego grenadiera pod względem zawartości niezbędnych aminokwasów są zbliżone do białka referencyjnego-oznacza to, że takie białko jest tak dobrze wchłaniane, jak to możliwe.

mięso grenadiera nie zawiera szkodliwych zanieczyszczeń i pasożytów, które są uważane za "bolące miejsce" niektórych ryb pelagicznych. Dzięki temu można go spożywać nawet całkowicie na surowo, co sprawia, że ta ryba jest idealna dla naszego Tatara! Bez obróbki cieplnej poczujesz wszystkie zalety czarnego grenadiera i jego morski smak.

w sklepach czarny Grenadier często występuje pod nazwą "macrurus", podobnie jak małooki macrurus. Jednocześnie różnią się znacznie: małooki makrurus zawiera jeszcze mniej kalorii, jego mięso jest wodniste, a Grenadier jest gęsty, ale soczysty, o słodkawym smaku. Oczywiście się przygotowują. również na różne sposoby. Zewnętrznie można je odróżnić po skórze: w małookim makrurusie jest biała w siatkę, w grenadierze jest ciemnoszara, twarda, a każda pojedyncza łuska przypomina małą muszlę.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ogórki świeże - 15   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Kapary w puszkach - 23   kcal/100g
  • Kapary - 23   kcal/100g
  • Chleb"darnicki" - 206   kcal/100g
  • Chleb z mąki pszennej najwyższej jakości - 254   kcal/100g
  • Chleb z mąki pszennej 1 klasy - 226   kcal/100g
  • Chleb z mąki pszennej 2 klasy - 220   kcal/100g
  • Chleb pszenny z mąki razowej - 250   kcal/100g
  • Chleb żytni z obranej mąki - 189   kcal/100g
  • Chleb żytni z mąki tapetowej - 181   kcal/100g
  • Chleb z otrębów białkowych - 182   kcal/100g
  • Chleb pszenny białkowy - 242   kcal/100g
  • Chleb zbożowy - 231   kcal/100g
  • Chleb "doktorski" - 232   kcal/100g
  • Chleb"Orłowski" - 211   kcal/100g
  • Chleb "Ukraiński" - 213   kcal/100g
  • Baton prosty - 248   kcal/100g
  • Bochenek mąki najwyższej jakości - 265   kcal/100g
  • Bułki miejskie z mąki klasy i - 254   kcal/100g
  • Bułka miejska - 261   kcal/100g
  • Bułka maślana - 252   kcal/100g
  • Baranki proste - 336   kcal/100g
  • Chleb - 254   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Sok z cytryny - 16   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g
  • Korniszony - 28   kcal/100g
  • Sos Tabasco - 12   kcal/100g
  • Macrurus - 60   kcal/100g

Podobne przepisy