Sałatka z młodą kapustą, serem mozzarella i warzywami

świeże, jasne witaminy i bardzo smaczne! Sałatka z sezonowymi warzywami zebranymi z ogrodu doda ci energii i siły. Morze witamin i składników odżywczych w jednym talerzu! Pamiętaj, aby spróbować!
PerłaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 35 % 7 g
tłuszcze 45 % 9 g
węglowodany 20 % 4 g
107 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 10 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj warzywa i mozzarellę do przygotowania sałatki. Lepiej jest wziąć młodą białą kapustę lub szpic. Obierz marchewki i cebulę, usuń łodygę i nasiona z papryki. Umyj warzywa i liście sałaty w zimnej wodzie i odcedź solankę z mozzarelli.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Posiekaj kapustę w cienkie paski i wyślij do głębokiej salaterki.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Wstępnie wysuszone papierowe serwetki, pokrój arkusze sałaty losowo lub rozerwij ręce na małe fragmenty, Wyślij do kapusty.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Pokrój młode ogórki w plasterki lub półkola, dodaj je do salaterki.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Posiekaj paprykę cienkimi piórami, a cebulę w pierścienie lub półpierścienie.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Ser mozzarella pokrój w drobną kostkę i zetrzyj marchewki na grubej tarce lub użyj koreańskiej tarki do marchwi. Wyślij wszystkie składniki do kapusty z ogórkami.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Pozostały ostatnie poprawki. Umyte i wysuszone warzywa pokrój średniej wielkości. Od zieleni po sałatkę, pietruszka i koperek są dobre, użyłem ich w przepisie. W razie potrzeby możesz wziąć świeżą bazylię lub kolendrę. Dodaj warzywa do sałatki, sól i pieprz do smaku, dopraw rośliną lub oliwą z oliwek według uznania.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Wszystko dokładnie wymieszaj, spróbuj, czy jest wystarczająca ilość soli, jeśli to konieczne, a następnie dodaj sól.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Podawaj!

  & nbsp; jakich arkuszy sałaty użyć? Odpowiednie są tutaj wszystkie rodzaje sałaty liściastej: Rzym, szpinak, Batavia, sałata liściasta lub góra lodowa. Wszystkie te gatunki mają wiele korzystnych właściwości i są niskokaloryczne.

  & nbsp;często robię taką sałatkę na późny obiad, okazuje się pożywna dzięki mozzarelli i całkiem odpowiednia do diety. 

  Jeśli nie masz czerwonej cebuli, możesz wziąć białą sałatkę lub szalotkę. Odmiany te mają łagodniejszy smak w przeciwieństwie do cebuli i nie są zbyt gorzkie w gotowym naczyniu. 

   posiekaną i doprawioną sałatkę wyślij na 10-15 minut do lodówki, aby ją schłodzić, a przed podaniem dokładnie wymieszaj. Ta opcja jest idealna na gorące, upalne dni.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Ogórki świeże - 15   kcal/100g
  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41   kcal/100g
  • Zieleń - 41   kcal/100g
  • Mozzarella - 280   kcal/100g
  • Młoda kapusta - 27   kcal/100g
  • Liście sałaty - 12   kcal/100g

Podobne przepisy