sałatka deser Salsa truskawkowa

egzotyczne, bardzo ciekawe i kolorowe danie! Salsa to tradycyjny pikantny sos meksykański, którego podstawą są warzywa i owoce z dodatkiem najczęściej cebuli, kolendry i ostrego chili.
PerłaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 6 % 1 g
tłuszcze 61 % 11 g
węglowodany 33 % 6 g
129 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 10 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Głównym składnikiem do produkcji salsy truskawkowej są truskawki. Weź dojrzałą i soczystą jagodę. Przygotuj również pozostałe składniki. Zamiast cytryny możesz użyć limonki.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Truskawki obrać z kucyków i umyć w zimnej wodzie.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Wyjmij jagody na papierową serwetkę i osusz, aby pozbyć się nadmiaru wilgoci.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Pachnące zioła umyj równie dobrze. Początkowo zaleca się stosowanie kilku liści mięty lub świeżej kolendry lub bazylii do salsy truskawkowej. Możesz także połączyć wszystkie zioła razem do smaku. Tym razem użyłam świeżej bazylii, mięty, tymianku cytrynowego i kilku piór szczypiorku. Połóż zielenie na serwetce i osusz w ten sam sposób.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Pokrój truskawki na kawałki. Rozmiar zależy od tego, ile masz jagód. Jeśli jest mały, wystarczy przeciąć go na pół. Pokrój średnią jagodę na cztery części i pokrój większe owoce w kostkę. Wyślij kawałki do salaterki.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Pokrój czerwoną cebulę tak drobno, jak to możliwe. Możesz użyć szalotki lub białej cebuli sałatkowej.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Następna jest kolejka zieleni. Pokrój go tak mały, jak to możliwe i wyślij do truskawek.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Dodaj szczyptę mielonej kolendry do salaterki (możesz wziąć ziarna i zmielić je tłuczkiem i moździerzem, aby uzyskać jeszcze bardziej aromatyczny). Dodaj chili do smaku(weź świeże lub wytrawne), trochę soli i słodz salsę. Ilość cukru zależy od tego, jak słodka jest twoja jagoda. Lepiej jest użyć brązowego cukru, ale zrobi to również zwykły.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Skrop salsę sokiem z cytryny lub limonki i dodaj oliwę z oliwek. Dobrze wymieszaj sałatkę truskawkową, posmakuj i dodaj brakujący składnik. Wyślij salsę do lodówki, aby ostygła i parzyła przez chwilę.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Wymieszaj wszystko jeszcze raz przed podaniem. W razie potrzeby posyp zmielonym ziele angielskie i polej sosem balsamicznym. Salsa truskawkowa jest gotowa!

przepis na salsę truskawkową po raz pierwszy zobaczyłem kilka lat temu w Internecie. 

ponieważ bardzo lubię niestandardowe kombinacje, natychmiast postanowiłem powtórzyć i spróbować. Wynik przekroczył wszelkie oczekiwania! Salsa bardzo mi się podobała, a kiedy zaczyna się sezon truskawkowy, zdecydowanie gotuję ją na steki lub kurczaka!

  jeśli lubisz połączenie słonego, słodkiego, pikantnego, pikantnego w jednym daniu i jesteś miłośnikiem eksperymentów, koniecznie spróbuj salsy truskawkowej!


smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Truskawka - 30   kcal/100g
  • Świeżo mrożone słodkie truskawki - 44   kcal/100g
  • Cytryna - 16   kcal/100g
  • Skórka z cytryny - 47   kcal/100g
  • Bazylia świeża - 27   kcal/100g
  • Bazylia suszona - 251   kcal/100g
  • Mięta świeża - 49   kcal/100g
  • Mięta suszona - 285   kcal/100g
  • Mięta - 49   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal / 100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Szalotka - 72   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g
  • Kolendra - 25   kcal/100g
  • Chili - 40   kcal/100g
  • Mielona kolendra - 25   kcal/100g
  • Ziele angielskie - 263   kcal/100g

Podobne przepisy