skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Głównym składnikiem do produkcji salsy truskawkowej są truskawki. Weź dojrzałą i soczystą jagodę. Przygotuj również pozostałe składniki. Zamiast cytryny możesz użyć limonki.
Krok 2:
Truskawki obrać z kucyków i umyć w zimnej wodzie.
Krok 3:
Wyjmij jagody na papierową serwetkę i osusz, aby pozbyć się nadmiaru wilgoci.
Krok 4:
Pachnące zioła umyj równie dobrze. Początkowo zaleca się stosowanie kilku liści mięty lub świeżej kolendry lub bazylii do salsy truskawkowej. Możesz także połączyć wszystkie zioła razem do smaku. Tym razem użyłam świeżej bazylii, mięty, tymianku cytrynowego i kilku piór szczypiorku. Połóż zielenie na serwetce i osusz w ten sam sposób.
Krok 5:
Pokrój truskawki na kawałki. Rozmiar zależy od tego, ile masz jagód. Jeśli jest mały, wystarczy przeciąć go na pół. Pokrój średnią jagodę na cztery części i pokrój większe owoce w kostkę. Wyślij kawałki do salaterki.
Krok 6:
Pokrój czerwoną cebulę tak drobno, jak to możliwe. Możesz użyć szalotki lub białej cebuli sałatkowej.
Krok 7:
Następna jest kolejka zieleni. Pokrój go tak mały, jak to możliwe i wyślij do truskawek.
Krok 8:
Dodaj szczyptę mielonej kolendry do salaterki (możesz wziąć ziarna i zmielić je tłuczkiem i moździerzem, aby uzyskać jeszcze bardziej aromatyczny). Dodaj chili do smaku(weź świeże lub wytrawne), trochę soli i słodz salsę. Ilość cukru zależy od tego, jak słodka jest twoja jagoda. Lepiej jest użyć brązowego cukru, ale zrobi to również zwykły.
Krok 9:
Skrop salsę sokiem z cytryny lub limonki i dodaj oliwę z oliwek. Dobrze wymieszaj sałatkę truskawkową, posmakuj i dodaj brakujący składnik. Wyślij salsę do lodówki, aby ostygła i parzyła przez chwilę.
Krok 10:
Wymieszaj wszystko jeszcze raz przed podaniem. W razie potrzeby posyp zmielonym ziele angielskie i polej sosem balsamicznym. Salsa truskawkowa jest gotowa!
przepis na salsę truskawkową po raz pierwszy zobaczyłem kilka lat temu w Internecie.
ponieważ bardzo lubię niestandardowe kombinacje, natychmiast postanowiłem powtórzyć i spróbować. Wynik przekroczył wszelkie oczekiwania! Salsa bardzo mi się podobała, a kiedy zaczyna się sezon truskawkowy, zdecydowanie gotuję ją na steki lub kurczaka!
jeśli lubisz połączenie słonego, słodkiego, pikantnego, pikantnego w jednym daniu i jesteś miłośnikiem eksperymentów, koniecznie spróbuj salsy truskawkowej!
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Truskawka - 30 kcal/100g
- Świeżo mrożone słodkie truskawki - 44 kcal/100g
- Cytryna - 16 kcal/100g
- Skórka z cytryny - 47 kcal/100g
- Bazylia świeża - 27 kcal/100g
- Bazylia suszona - 251 kcal/100g
- Mięta świeża - 49 kcal/100g
- Mięta suszona - 285 kcal/100g
- Mięta - 49 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal / 100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Szalotka - 72 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g
- Kolendra - 25 kcal/100g
- Chili - 40 kcal/100g
- Mielona kolendra - 25 kcal/100g
- Ziele angielskie - 263 kcal/100g