Tiramisu z herbatą matcha

słynny kremowy deser z japońskimi akcentami! Savoyardi w tym przepisie tiramisu nie jest nasycone kawą, ale herbatą matcha. Służy również do posypania gotowego dania, co nadaje deserowi niezwykły wygląd i specyficzny smak. Krem z surowych żółtek parzy się w łaźni wodnej, zamiast białek dodaje się śmietanę.
katushafinAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 8 % 4 g
tłuszcze 46 % 22 g
węglowodany 46 % 22 g
306 kcal
IG: 10 / 62 / 29

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 5 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić Tiramisu z herbatą matcha? Przygotuj jedzenie. Wyjmij jajka i ser z lodówki z wyprzedzeniem, powinny być ciepłe. Ale wręcz przeciwnie, dobrze ostudź śmietanę, wtedy lepiej się ubiją.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Przygotuj miskę zimnej wody przed gotowaniem. Włóż lód do wody, włożymy do niej miskę z rozgrzanymi żółtkami, aby szybko ostygły.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Weź ognioodporną miskę, włóż do niej żółtka, wlej wino. Dodaj połowę normy cukru. Ubij mikserem, krótko, tylko po to, aby wymieszać jedzenie.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    W tym samym czasie umieść garnek z wodą na kuchence. Doprowadź wodę do wrzenia. Umieść miskę z żółtkami na wierzchu. Woda nie powinna sięgać dna miski, odmierz jej ilość z góry. Kontynuuj ubijanie żółtek już w łaźni parowej. Ma to na celu uniknięcie zakażenie salmonellozą. Jajka poddane obróbce cieplnej stają się bezpieczne. Ubijaj, aż zgęstnieje, ale nie przesadzaj, żółtka mogą ugotować się w omlet.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Gdy masa będzie gęsta, natychmiast wyjmij ją z gorącego garnka i włóż do miski z zimną wodą. Ogrzewanie zatrzyma się, a żółtka się nie ugotują.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Dodaj mascarpone do schłodzonych żółtek.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Mieszaj, aż będzie gładka. Ser śmietankowy zawsze mieszam ręcznie.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    W osobnej misce ubij śmietanę z resztą cukru na miękkie szczyty.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Dodaj masę serową do śmietany, wymieszaj. Lepiej wymieszaj szpatułką lub trzepaczką, aby śmietana się nie przetoczyła.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Weź pół szklanki gorącej wody. powinna mieć temperaturę około 80 stopni. Wlej do niej herbatę, dobrze wymieszaj trzepaczką. Wlej herbatę do talerza, aby ostygła.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Przystępujemy do montażu deseru. Gotowałem go w szklankach porcjowanych, ale możesz zrobić jedno duże tiramisu. Zanurz paluszki Savoyardi w herbacie. Są bardzo delikatne, nie trzymaj ich przez długi czas w płynie, mogą się namoczyć. Ułóż je w jednej warstwie na dnie formy. Jeśli gotujesz partiami, najpierw rozbij patyczki.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Drugą warstwą nałóż krem.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Naprzemiennie ciasteczka i śmietanę wypełnij całą formę lub szklanki.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Włóż deser do lodówki na co najmniej 4 godziny.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Dobrze schłodzone tiramisu posyp herbatą przez sitko. Podczas serwowania udekoruj jagodami.

Tiramisu gotuję często, ale od meczów robiłam pierwszy raz. Bałam się, że herbata będzie zbyt aktywna, ale nie, nadała deserowi tylko pikantną, pikantną nutę. Podobał mi się krem z żółtkami kremowymi-bardzo delikatny.

jak prawidłowo ubić śmietanę? Ważne jest, aby śmietana była tłusta, co najmniej 33%. Naczynia do ubijania i sama śmietana powinny być zimne, trzymaj je przez co najmniej 1-2 godziny w lodówce. Ubijaj mikserem na najniższych obrotach, stopniowo zwiększając prędkość. Skąd wiesz, że śmietana jest wystarczająco ubita? Kremowa masa powinna zachować swój kształt i nie rozprzestrzeniać się. W tym momencie zatrzymaj ubijanie. W przeciwnym razie śmietana zamieni się w masło.

skąd wiesz, czy jajko jest świeże? Rozbij go do osobnego pojemnika. Przede wszystkim nie powinno być nieprzyjemnego zapachu. Białko świeżych jaj będzie czyste i czyste. Żółtko nie powinno się rozprzestrzeniać i będzie błyszczące, wypukłe, jednolite.

pamiętaj, aby umyć jajka przed użyciem, ponieważ nawet pozornie czysta skorupa może zawierać szkodliwe bakterie. Najlepiej używać detergentów do żywności i pędzla.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Wina deserowe - 172   kcal/100g
  • Wina półdziorne - 140   kcal/100g
  • Wina są półsłodkie - 88   kcal/100g
  • Wina słodkie - 100   kcal/100g
  • Wino deserowe - 88   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Zielona herbata - 0   kcal/100g
  • Śmietana 35% - 337   kcal/100g
  • Śmietanka 40% - 362   kcal/100g
  • Żółtka jaj - 352   kcal/100g
  • Ser mascarpone - 412   kcal/100g
  • Savoyardi - 378   kcal/100g

Podobne przepisy