ciasteczka rumowe w czekoladzie

Zrób ciasteczka bez pieczenia o smaku rumu! Samo przygotowanie ciast nie zajmie ci dużo czasu i wysiłku, ale wynik bardzo cię zadowoli. Połączenie rodzynek, czekolady i rumu jest po prostu niezrównane! A nadzienie tego ciasta to ulubiony przepis na domowe "ziemniaki".
NikaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 6 % 5 g
tłuszcze 26 % 22 g
węglowodany 69 % 59 g
455 kcal
IG: 20 / 32 / 47

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 4 h 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Weź kartonowe foremki do pieczenia babeczek. Jeśli nie masz takich, możesz użyć silikonowych form. W kadzi włóż 2/3 całej czekolady z rodzynkami i ustaw ją nad garnkiem z wrzącą wodą, tworząc w ten sposób łaźnię parową. Mieszając czekoladę silikonową szpatułką, rozpuść ją. Wlej czekoladę do każdej formy i rozprowadź na dnie i bokach. Odłóż kokilki na bok.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Weź najprostsze ciasteczka, które miałem domowej roboty. Rozbij go na małe kawałki i przełóż przez maszynę do mięsa za pomocą drobnego sita. Powinieneś mieć małe okruchy z ciasteczek. Możesz również użyć blendera do mielenia ciasteczek.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Włóż masło do czystej chochli i rozpuść je na małym ogniu. Wlej proszek kakaowy do stopionego masła i wlej skondensowane mleko. Aby zrobić ciasta, użyj wysokiej jakości pełnego mleka skondensowanego z cukrem, składającego się tylko z mleka i cukru. Wymieszaj zawartość kadzi.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Powstała kremowo-skondensowana mieszanka z kakao jest przenoszona do pojemnika z pokruszonymi ciasteczkami. Dobrze wymieszaj. Następnie wlej syrop rumowy. Ponieważ stężenie syropu różnych producentów jest różne, lepiej jest dodać syrop w częściach, próbując zmieszanej mieszanki do smaku.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Weź tekturowe foremki i włóż do nich powstałą mieszankę ciastek z rumem, delikatnie ubij. Spłaszcz.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Weź chochlę, w której już topiono czekoladę. Włóż do niego pozostałe kawałki czekolady i rozpuść je w łaźni parowej. Rozłóż rozpuszczoną czekoladę na ciastkach i rozprowadź ją na powierzchni. Przygotowane ciasta włóż do lodówki na 4 godziny, po czym bardzo ostrożnie zdejmij papierowe opakowanie i podawaj ciasta na herbatę.

jeśli używasz czekolady bez rodzynek, będziesz jej potrzebować mniej. Ale nadal polecam kupić czekoladę z rodzynkami, ponieważ Rum bardzo dobrze się z nim łączy. Lub możesz użyć czekolady bez dodatków, ale dodaj trochę rodzynek do samego nadzienia. Tutaj możesz trochę poeksperymentować.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Czekolada mleczno-orzechowa - 542   kcal/100g
  • Czekolada orzechowa - 580   kcal/100g
  • Czekolada porowata mleczna - 506   kcal/100g
  • Czekolada kremowa - 560   kcal/100g
  • Czekolada - 550   kcal/100g
  • Mleko skondensowane z cukrem - 324   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Kakao w proszku - 374   kcal/100g
  • Ciasteczka kawowe - 589   kcal/100g
  • Ciasteczka waflowe - 540   kcal/100g
  • Ciasteczka Kurabye - 489   kcal/100g
  • Kremowe ciasteczka - 510   kcal/100g
  • Ciasteczka czekoladowe - 406   kcal/100g
  • Syrop - 300   kcal/100g

Podobne przepisy