skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Weź kartonowe foremki do pieczenia babeczek. Jeśli nie masz takich, możesz użyć silikonowych form. W kadzi włóż 2/3 całej czekolady z rodzynkami i ustaw ją nad garnkiem z wrzącą wodą, tworząc w ten sposób łaźnię parową. Mieszając czekoladę silikonową szpatułką, rozpuść ją. Wlej czekoladę do każdej formy i rozprowadź na dnie i bokach. Odłóż kokilki na bok.
Krok 2:
Weź najprostsze ciasteczka, które miałem domowej roboty. Rozbij go na małe kawałki i przełóż przez maszynę do mięsa za pomocą drobnego sita. Powinieneś mieć małe okruchy z ciasteczek. Możesz również użyć blendera do mielenia ciasteczek.
Krok 3:
Włóż masło do czystej chochli i rozpuść je na małym ogniu. Wlej proszek kakaowy do stopionego masła i wlej skondensowane mleko. Aby zrobić ciasta, użyj wysokiej jakości pełnego mleka skondensowanego z cukrem, składającego się tylko z mleka i cukru. Wymieszaj zawartość kadzi.
Krok 4:
Powstała kremowo-skondensowana mieszanka z kakao jest przenoszona do pojemnika z pokruszonymi ciasteczkami. Dobrze wymieszaj. Następnie wlej syrop rumowy. Ponieważ stężenie syropu różnych producentów jest różne, lepiej jest dodać syrop w częściach, próbując zmieszanej mieszanki do smaku.
Krok 5:
Weź tekturowe foremki i włóż do nich powstałą mieszankę ciastek z rumem, delikatnie ubij. Spłaszcz.
Krok 6:
Weź chochlę, w której już topiono czekoladę. Włóż do niego pozostałe kawałki czekolady i rozpuść je w łaźni parowej. Rozłóż rozpuszczoną czekoladę na ciastkach i rozprowadź ją na powierzchni. Przygotowane ciasta włóż do lodówki na 4 godziny, po czym bardzo ostrożnie zdejmij papierowe opakowanie i podawaj ciasta na herbatę.
jeśli używasz czekolady bez rodzynek, będziesz jej potrzebować mniej. Ale nadal polecam kupić czekoladę z rodzynkami, ponieważ Rum bardzo dobrze się z nim łączy. Lub możesz użyć czekolady bez dodatków, ale dodaj trochę rodzynek do samego nadzienia. Tutaj możesz trochę poeksperymentować.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Czekolada mleczno-orzechowa - 542 kcal/100g
- Czekolada orzechowa - 580 kcal/100g
- Czekolada porowata mleczna - 506 kcal/100g
- Czekolada kremowa - 560 kcal/100g
- Czekolada - 550 kcal/100g
- Mleko skondensowane z cukrem - 324 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Kakao w proszku - 374 kcal/100g
- Ciasteczka kawowe - 589 kcal/100g
- Ciasteczka waflowe - 540 kcal/100g
- Ciasteczka Kurabye - 489 kcal/100g
- Kremowe ciasteczka - 510 kcal/100g
- Ciasteczka czekoladowe - 406 kcal/100g
- Syrop - 300 kcal/100g