Sałatka z awokado z kukurydzą i pomidorami

witaminowy, jasny, zdrowy i bardzo smaczny! Jeśli chcesz urozmaicić codzienne menu i przygotować coś lekkiego i satysfakcjonującego, spróbuj sałatki z awokado, kukurydzy, mozzarelli i pomidorów. Taka mieszanka może zastąpić późny obiad lub uzupełnić dania ziemniaczane, kurczaka i gotowane płatki zbożowe.
PerłaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 20 % 5 g
tłuszcze 52 % 13 g
węglowodany 28 % 7 g
153 kcal
IG: 71 / 29 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 10 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić sałatkę z awokado, sera mozzarella i pomidorów? Przygotuj wszystkie niezbędne komponenty.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Dobrze umyj pomidory pod bieżącą wodą, osusz ręcznikami papierowymi, aby pozbyć się nadmiaru wilgoci. Pokrój pomidory na pół, usuń miejsca, w których przymocowano łodygę. Pokrój każdą połówkę w cienkie kliny lub średniej wielkości kostkę, jak chcesz. Wyślij pomidory do głębokiego talerza lub salaterki.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Odcedź solankę z sera mozzarella, pokrój kulkę na małe kawałki i wyślij do pomidorów.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Awokado umyj i osusz serwetkami. Pokrój owoce na 2 części, usuń pestkę i obierz. Pokrój awokado w cienkie plasterki i wyślij do salaterki.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Z kukurydzy w puszkach odcedź sok.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Wyślij ją do sałatki. Obierz cebulę, opłucz i pokrój w cienkie półpierścienie. Umyj i osusz warzywa, drobno posiekaj. Który lepiej wziąć cebulę i jakich ziół użyć? W przypadku mieszanek warzywnych dobrze sprawdza się czerwona, biała cebula lub szalotka. Odmiany te mają łagodniejszy smak w przeciwieństwie do cebuli i świetnie nadają się do sałatek warzywnych. Z ziół użyj kopru, pietruszki lub bazylii.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Przygotuj opatrunek. W głębokiej misce połącz olej roślinny, sól, cukier i czosnek przepuszczony przez prasę. Dostosuj ilość soli i cukru do swoich upodobań. Jeśli używasz słodkich odmian pomidorów, możesz w ogóle nie używać cukru.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Polej sałatkę dressingiem. W razie potrzeby można posypać mielonym ziele angielskie na wierzchu i skropić sokiem z cytryny lub limonki.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Sałatka warzywna, witaminowa jest gotowa! Możesz podać do stołu!

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Wszystko dokładnie wymieszaj przed podaniem, spróbuj ponownie na soli.

przygotuj taką sałatkę mozho, jeśli masz ochotę na szybką przekąskę. Czosnek & nbsp; można wykluczyć, a olej roślinny zastąpić oliwą lub rzepakiem w razie potrzeby. 

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Awokado - 208   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Kukurydza cukrowa w puszkach - 79   kcal/100g
  • Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41   kcal/100g
  • Zieleń - 41   kcal/100g
  • Mozzarella - 280   kcal / 100g

Podobne przepisy