przekąska z czerwonych i żółtych pomidorów z serem i czosnkiem

szybka i piękna przekąska w kilka minut. Taka przekąska ozdobi każdy świąteczny stół i praktycznie nie zajmie czasu. A dzięki dodaniu różnych zieleni przekąska z pomidorów i sera będzie lśnić nowymi smakami. Aby ich nie pomylić, Zagrajmy w kontrast różnych pomidorów.
LaliczAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 21 % 3 g
tłuszcze 50 % 7 g
węglowodany 29 % 4 g
87 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 10 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj wszystkie niezbędne składniki do przygotowania przekąski pomidory z serem i czosnkiem. Z takiego zestawu przygotujemy dwa rodzaje, bardzo podobne do wyglądu przekąski, ale zupełnie inne w smaku. Aby można je było odróżnić na świątecznym stole, weź czerwone i żółte pomidory. Najlepiej jest wziąć pomidory odmiany kremowe, mięsiste i gęste. Umyj i osusz warzywa z wody.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Włóż twaróg do miski i mieszaj, aż będzie gładki. Aby uzyskać większą elastyczność, możesz dodać jedną łyżkę kwaśnej śmietany. Podziel twaróg na dwie równe części. Obierz czosnek, posiekaj i dodaj do każdej części sera.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Z liści bazylii Usuń twardą część łodygi i drobno posiekaj. W razie potrzeby można je zmielić w blenderze na puree. Ale bardziej lubimy, gdy bazylia w pełni wydobywa swój smak, kiedy zaczynasz jeść. Wszystko posolić i wymieszać.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    W innej części twarogu dodaj drobno posiekany koperek i szczypiorek. Wszystko posolić i mieszać, aż warzywa zostaną równomiernie rozłożone.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    W pomidorze odetnij łodygę i pokrój w poprzek na koła o grubości około 1-1, 5 centymetra. Udekoruj naczynie do serwowania koperkiem, bazylią i ułóż pokrojone plastry pomidora. Można to zrobić w dowolnej kolejności, jak chcesz.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Rozłóż masę serową w kręgach pomidory. Na czerwonych kółkach ułóż masę serową z koperkiem i zieloną cebulą, a na żółtej masie z bazylią. Można to zrobić zwykłą łyżeczką, ale lepiej jest umieścić masę w torbie cukierniczej z dyszą Gwiazdy, okaże się to szybko i pięknie. Udekoruj wierzch liśćmi bazylii i koperkiem, podawaj natychmiast.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Smacznego.

pomidory wybierz soczyste, ale gęste. Miękkie owoce nie zachowują dobrze kształtu, podczas krojenia i gotowania rozprzestrzenią się na bezkształtną masę, wypuszczą sok i zepsują wygląd potrawy. 

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Bazylia świeża - 27   kcal/100g
  • Bazylia suszona - 251   kcal/100g
  • Koperek - 38   kcal/100g
  • Cebula zielona - 19   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Ser twarogowy - 223   kcal/100g

Podobne przepisy