skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić deser sałatkowy z mango i truskawkami? Przygotuj owoce, jagody i liście sałaty, a mianowicie dokładnie spłucz i pozostaw do wyschnięcia. Możesz wziąć każdy składnik w innej ilości, tutaj jest kwestia gustu i preferencji. Gotowałem z tego, co do tej pory miałem i według moich upodobań. Jedyną rzeczą jest to, że owoce i jagody lepiej są dojrzałe i soczyste.
Krok 2:
Cała sałatka gotuje się bardzo szybko, ale zacznij od sosu, aby przez chwilę miała czas na zaparzenie. Zetrzyj włoskie zioła w moździerzu. Dodaj preferowany olej sałatkowy, trochę świeżego soku z cytryny i łyżkę płynnego miodu, dobrze wymieszaj. Zieleninę można zmienić według własnych upodobań, a świeża jest również odpowiednia. Lepiej jest wziąć olej z pierwszego tłoczenia, nierafinowany-jest bardziej aromatyczny. Miałem sól w składzie ziół, jeśli jej nie ma-dodaj szczyptę osobno.
Krok 3:
W przestronnej misce sałatkowej ułóż liście sałaty. Obierz folie i pokrój w plasterki grejpfruta. Nie zmniejszaj zbytnio, wystarczy na 3-4 segmenty. Jeśli owoc jest soczysty, wykonaj całą manipulację salaterką, aby zachować cały sok, a cudownie uzupełni SOS.
Krok 4:
Obierz i pokrój gruszkę i miąższ mango. Kawałki owoców najlepiej pokroić na mniej więcej Jeden rozmiar.
Krok 5:
Usuń łodygę z truskawek i pokrój jagodę na 4-6 części, w zależności od wielkości jagody. Dodaj jagody. Polej sałatkę dressingiem i bardzo delikatnie wymieszaj.
Krok 6:
Należy podawać natychmiast, podczas gdy liście sałaty zachowują soczystość i chrupają. Sałatka natychmiast wypuszcza dużo soku i nie może stać w oczekiwaniu na gości, weź to pod uwagę. Dlatego powinieneś gotować dokładnie tyle, ile będzie osób. Ale po prostu uwielbiam wszystko, co pozostaje na dole (i zawsze zostawiam ostatnią porcję dla siebie) !
to pierwsza wiosenna sałatka !
kiedy nie ma jeszcze własnej, nawet najwcześniejszej zieleni, ale już sprowadzonej z bardziej południowych regionów.
oczywiście możesz jeść wszystko osobno lub gotować tylko wersję owocowo-jagodową, na przykład z dressingiem jogurtowym.
ale spróbuj wprowadzić liście sałaty i doprawić sosem sałatkowym, dodając słodyczy i smaku miodu. Dostaniesz zupełnie inny, tylko fajerwerki smaków !
gotuj sałatki tylko z całkowicie schłodzonej żywności. Zrobiona z ciepłej sałaty może szybko się zepsuć.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Truskawka - 30 kcal/100g
- Truskawki świeżo mrożone słodkie - 44 kcal/100g
- Gruszka - 42 kcal/100g
- Gruszka suszona - 246 kcal/100g
- Gruszki konserwowe - 76 kcal/100g
- Grejpfrut - 29 kcal/100g
- Miód - 400 kcal/100g
- Mango - 67 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sok z cytryny - 16 kcal/100g
- Borówka - 36 kcal/100g
- Włoska mieszanka ziół - 259 kcal/100g
- Liście sałaty - 12 kcal/100g