skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić sernik Trzy czekoladki? Przygotuj wszystkie składniki. Produkty do samego sernika, z wyjątkiem ciężkiej śmietany, powinny mieć temperaturę pokojową. Należy pamiętać, że wszystkie 3 warstwy sernika są przygotowywane osobno, więc dla każdej weź 1/3 wszystkich produktów przedstawionych na liście. W związku z tym gorzkiej, mlecznej i białej czekolady potrzebujesz po 100 gramów. Ponadto, aby przygotować sernik, potrzebujesz dzielonej formy o średnicy 16 cm.
Krok 2:
Zacznij robić sernik od jego podstawy. Przełóż kruche ciasteczka przez maszynkę do mięsa i wymieszaj z roztopionym na małym ogniu masłem. Dokładnie wymieszaj okruchy z masłem, aby uzyskać lepką masę. Umieść pierścień ciasta na naczyniu, wlej powstałą masę do środka pierścienia i użyj szklanki, aby ubić spód formy gęstą warstwą.
Krok 3:
Zacznij robić pierwszą warstwę sernika. Będzie gotowany z gorzką czekoladą. Najpierw wlej żelatynę do miski, zalej ją wodą o temperaturze pokojowej i pozostaw żelatynę do spęcznienia na 15 minut.
Krok 4:
Mleko podgrzej w małej kadzi, dodaj cukier i podgrzej na kuchence, ale nie doprowadzaj do wrzenia. Dodaj drobno posiekaną gorzką czekoladę do gorącego mleka i kontynuuj ugniatanie, aż czekolada całkowicie się rozpuści, a masa mleczna będzie gładka.
Krok 5:
Po 15 minutach, gdy żelatyna już pęcznieje, rozpuść ją w łaźni wodnej. Powinien się rozpuścić i stać się płynny. Teraz schłodzić stopioną żelatynę do temperatury pokojowej.
Krok 6:
Wlej stopioną żelatynę i mleko czekoladowe do miski i ubij składniki, aż będą gładkie.
Krok 7:
Następnie dodaj twaróg do miski i kontynuuj ubijanie. Masa powinna być jednolita, bez ziaren i wtrąceń.
Krok 8:
W osobnej misce ubij ciężką śmietanę, aż będzie miękka. Gdy na powierzchni pojawią się ślady trzepaczki, przestań ubijać śmietanę. Bitą śmietanę ostrożnie przełożyć do masy czekoladowo-serowej i za pomocą silikonowej szpatułki wymieszać. Ruchy łopatki powinny być od dołu do góry.
Krok 9:
Wlej pierwszą warstwę sernika z gorzką czekoladą do dzielonej formy z piaskową podstawą, lekko stukając w formę, spłaszcz warstwę twarogu i wstaw do lodówki na 40 minut, aby zestalić. Jeśli chcesz przyspieszyć proces, sernik można włożyć do zamrażarki na 15 minut.
Krok 10:
Gdy sernik stoi w lodówce, umyj wszystkie formy i w ten sam sposób w czystym naczyniu przygotuj kolejną warstwę, ale już z mleczną czekoladą. Po 40 minutach wyjmij formę z sernikiem, wlej masę twarogową z mleczną czekoladą do środka, stukając, wyrównaj również nową warstwę i ponownie włóż sernik do lodówki na 40 minut.
Krok 11:
Teraz dokładnie w ten sam sposób przygotuj warstwę twarogu sernika z białą czekoladą i polej ciasto po raz ostatni. Po wyrównaniu warstwy twarogu ponownie włóż ciasto do lodówki na co najmniej 40 minut. Sernik włożyłem do lodówki na całą noc.
Krok 12:
Teraz zrób lukier. Posiekaj gorzką czekoladę ostrym nożem na małe kawałki i przenieś do małej chochli. Ustaw chochlę na patelni z parą i rozpuść czekoladę, mieszając silikonową szpatułką. Gdy masa się rozpuści, dodaj olej roślinny i wymieszaj.
Krok 13:
Rozłóż lukier na dobrze schłodzonym serniku i udekoruj ciasto według własnego uznania: owocami, jagodami, ciasteczkami, czekoladą, listkami mięty i tak dalej.
jak prawidłowo ubić śmietanę? Ważne jest, aby śmietana była tłusta, co najmniej 33%. Naczynia do ubijania i sama śmietana powinny być zimne, trzymaj je przez co najmniej 1-2 godziny w lodówce. Ubijaj mikserem na najniższych obrotach, stopniowo zwiększając prędkość. Skąd wiesz, że śmietana jest wystarczająco ubita? Kremowa masa powinna zachować swój kształt i nie rozprzestrzeniać się. W tym momencie zatrzymaj ubijanie. W przeciwnym razie śmietana zamieni się w masło.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Czekolada mleczno-orzechowa - 542 kcal/100g
- Czekolada orzechowa - 580 kcal/100g
- Czekolada porowata mleczna - 506 kcal/100g
- Czekolada kremowa - 560 kcal/100g
- Czekolada - 550 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Żelatyna - 355 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Śmietana 35% - 337 kcal/100g
- 40% - 362 kcal/100g
- Czekolada 70 % - 539 kcal/100g
- Ciemna czekolada - 539 kcal/100g
- Ser twarogowy - 223 kcal/100g
- Kruche - 716 kcal/100g