ciasto sernik trzy czekolady bez pieczenia

bardzo czekoladowy, pyszny, na bazie piasku! Sernik trzy czekolady jest przygotowywany bez pieczenia. Ma cudowne połączenie słodkiej białej i mlecznej czekolady z cierpkim smakiem prawdziwej gorzkiej. Przygotowanie zajmie dużo czasu, ale wynik jest tego wart!
NikaAuthor avatar
autor przepisu
zwycięzca Konkursu najlepsze z nowych przepisów-wszyscy są zaangażowani

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 10 % 5 g
tłuszcze 44 % 21 g
węglowodany 46 % 22 g
315 kcal
IG: 9 / 18 / 73

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 3 h 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić sernik Trzy czekoladki? Przygotuj wszystkie składniki. Produkty do samego sernika, z wyjątkiem ciężkiej śmietany, powinny mieć temperaturę pokojową. Należy pamiętać, że wszystkie 3 warstwy sernika są przygotowywane osobno, więc dla każdej weź 1/3 wszystkich produktów przedstawionych na liście. W związku z tym gorzkiej, mlecznej i białej czekolady potrzebujesz po 100 gramów. Ponadto, aby przygotować sernik, potrzebujesz dzielonej formy o średnicy 16 cm.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Zacznij robić sernik od jego podstawy. Przełóż kruche ciasteczka przez maszynkę do mięsa i wymieszaj z roztopionym na małym ogniu masłem. Dokładnie wymieszaj okruchy z masłem, aby uzyskać lepką masę. Umieść pierścień ciasta na naczyniu, wlej powstałą masę do środka pierścienia i użyj szklanki, aby ubić spód formy gęstą warstwą.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Zacznij robić pierwszą warstwę sernika. Będzie gotowany z gorzką czekoladą. Najpierw wlej żelatynę do miski, zalej ją wodą o temperaturze pokojowej i pozostaw żelatynę do spęcznienia na 15 minut.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Mleko podgrzej w małej kadzi, dodaj cukier i podgrzej na kuchence, ale nie doprowadzaj do wrzenia. Dodaj drobno posiekaną gorzką czekoladę do gorącego mleka i kontynuuj ugniatanie, aż czekolada całkowicie się rozpuści, a masa mleczna będzie gładka.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Po 15 minutach, gdy żelatyna już pęcznieje, rozpuść ją w łaźni wodnej. Powinien się rozpuścić i stać się płynny. Teraz schłodzić stopioną żelatynę do temperatury pokojowej.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Wlej stopioną żelatynę i mleko czekoladowe do miski i ubij składniki, aż będą gładkie.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Następnie dodaj twaróg do miski i kontynuuj ubijanie. Masa powinna być jednolita, bez ziaren i wtrąceń.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    W osobnej misce ubij ciężką śmietanę, aż będzie miękka. Gdy na powierzchni pojawią się ślady trzepaczki, przestań ubijać śmietanę. Bitą śmietanę ostrożnie przełożyć do masy czekoladowo-serowej i za pomocą silikonowej szpatułki wymieszać. Ruchy łopatki powinny być od dołu do góry.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Wlej pierwszą warstwę sernika z gorzką czekoladą do dzielonej formy z piaskową podstawą, lekko stukając w formę, spłaszcz warstwę twarogu i wstaw do lodówki na 40 minut, aby zestalić. Jeśli chcesz przyspieszyć proces, sernik można włożyć do zamrażarki na 15 minut.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Gdy sernik stoi w lodówce, umyj wszystkie formy i w ten sam sposób w czystym naczyniu przygotuj kolejną warstwę, ale już z mleczną czekoladą. Po 40 minutach wyjmij formę z sernikiem, wlej masę twarogową z mleczną czekoladą do środka, stukając, wyrównaj również nową warstwę i ponownie włóż sernik do lodówki na 40 minut.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Teraz dokładnie w ten sam sposób przygotuj warstwę twarogu sernika z białą czekoladą i polej ciasto po raz ostatni. Po wyrównaniu warstwy twarogu ponownie włóż ciasto do lodówki na co najmniej 40 minut. Sernik włożyłem do lodówki na całą noc.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Teraz zrób lukier. Posiekaj gorzką czekoladę ostrym nożem na małe kawałki i przenieś do małej chochli. Ustaw chochlę na patelni z parą i rozpuść czekoladę, mieszając silikonową szpatułką. Gdy masa się rozpuści, dodaj olej roślinny i wymieszaj.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Rozłóż lukier na dobrze schłodzonym serniku i udekoruj ciasto według własnego uznania: owocami, jagodami, ciasteczkami, czekoladą, listkami mięty i tak dalej.

jak prawidłowo ubić śmietanę? Ważne jest, aby śmietana była tłusta, co najmniej 33%. Naczynia do ubijania i sama śmietana powinny być zimne, trzymaj je przez co najmniej 1-2 godziny w lodówce. Ubijaj mikserem na najniższych obrotach, stopniowo zwiększając prędkość. Skąd wiesz, że śmietana jest wystarczająco ubita? Kremowa masa powinna zachować swój kształt i nie rozprzestrzeniać się. W tym momencie zatrzymaj ubijanie. W przeciwnym razie śmietana zamieni się w masło.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Czekolada mleczno-orzechowa - 542   kcal/100g
  • Czekolada orzechowa - 580   kcal/100g
  • Czekolada porowata mleczna - 506   kcal/100g
  • Czekolada kremowa - 560   kcal/100g
  • Czekolada - 550   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Żelatyna - 355   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Śmietana 35% - 337   kcal/100g
  • 40% - 362   kcal/100g
  • Czekolada 70 % - 539   kcal/100g
  • Ciemna czekolada - 539   kcal/100g
  • Ser twarogowy - 223   kcal/100g
  • Kruche - 716   kcal/100g

Podobne przepisy