sos guacamole z czosnkiem i czerwoną cebulą

świetna szybka przekąska! Smaczne i zdrowe! Klasyczny sos guacamole można przygotować jednorodnie jako makaron lub pozostawić w postaci gęstego makaronu, częściowo przypominającego sałatkę. Wszystko będzie zależeć od konsystencji awokado. Jeśli jego miąższ jest bardzo miękki,to po wymieszaniu kremowa struktura awokado doskonale połączy wszystkie inne produkty. Jeśli awokado jest gęste, to aby sos nie wyglądał na rozproszony, lepiej przerwać go blenderem.
MariaSAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 10 % 2 g
tłuszcze 62 % 13 g
węglowodany 29 % 6 g
144 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 15 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Aby przygotować klasyczny sos guacamole, potrzebujesz następującego zestawu produktów: dojrzałe miękkie awokado (lepiej niech będzie bardziej miękkie niż gęstsze), czerwona cebula, limonka, najwyższej jakości oliwa z oliwek (extra virgin), sól, mielony czarny pieprz, każda ostra papryka, świeży pomidor i czosnek.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Z pewnością z sierpniowymi soczystymi pomidorami sos będzie miał jaśniejszy i bogatszy, bardziej żywy smak. " zimowe & quot; pomidory z supermarketu to nie to samo, co z ogrodu latem, ale mimo to są potrzebne do Dania. Pomidor należy umyć, zalać wrzącą wodą i ostrożnie usunąć skórkę ostrym nożem. Pokrój miąższ pomidora na małe plasterki i włóż do miski.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Obierz czerwoną cebulę, drobno posiekaj i dodaj do miski do posiekanych pomidorów. Tam wysyłamy ostrą paprykę bez nasion i obrany posiekany czosnek.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Opłucz awokado, a następnie pokrój je na dwie połówki wzdłuż, delikatnie "Otwórz & quot; i usuń pestkę. Za pomocą łyżki stołowej wyjmij miąższ, pokrój go na małe kawałki i dodaj do miski do pozostałych składników.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Dodaj również sól, czarny pieprz, oliwę z oliwek i sok z limonki. Ubij wszystkie przygotowane produkty razem za pomocą blendera. Możesz uzyskać idealną jednorodną masę, możesz pozostawić niewielkie plamy małych plasterków.

klasyczny sos guacamole nie jest przeznaczony do długotrwałego przechowywania, więc nie gotuj go w dużych porcjach. Sos może stać dzień lub dwa w lodówce. Zmieni nieco swój kolor, ale nie wpłynie to na smak.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Awokado - 208   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Limonka - 16   kcal/100g
  • Papryka ostra - 40   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g

Podobne przepisy