przystawka pomidorowa z czosnkiem i papryką

niskokaloryczne i łatwe do przygotowania letnie danie! Szybki przepis na aromatyczną przekąskę na bazie świeżych pomidorów z pikantnym sosem paprykowym z czosnkiem, który mile zaskoczy swoim wspaniałym smakiem i na pewno spodoba się wielu!
Sybiraczka gotujeAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 8 % 1 g
tłuszcze 33 % 4 g
węglowodany 58 % 7 g
66 kcal
IG: 57 / 0 / 43

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 25 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić letnią przystawkę ze świeżych pomidorów z papryką i czosnkiem, która z pewnością spodoba się wielu ze względu na wspaniały smak? Przede wszystkim przygotowujemy niezbędne produkty do przygotowania aromatycznej przekąski z pomidorów z ostrym sosem czosnkowym.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Aby przygotować pikantny sos, weź miskę blendera i włóż do niej cztery papryki pokrojone na małe kawałki, a następnie włóż do niej ząbki jednej obranej główki czosnku, dodaj ostrą paprykę do smaku i zmiksuj blenderem na gładką masę.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Weź głęboką miskę i włóż do niej powstałą jednorodną masę papryki z czosnkiem.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Wlej dwie łyżki grubej soli do miski z jednorodną masą papryki i czosnku i wlej do niej sto mililitrów oleju roślinnego.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Wlej sto mililitrów stołowego 6% octu do wspólnej miski i wlej do niej osiemdziesiąt gramów cukru.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Dobrze wymieszaj wszystkie składniki w misce.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Posiekaj kolendrę dość drobno według własnych upodobań, a następnie włóż ją do miski z wcześniej przygotowanym sosem dressingowym.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Dobrze wymieszaj wszystkie składniki w misce, a pikantny sos czosnkowy jest gotowy.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Pokrój dwa kilogramy świeżych pomidorów na dość duże plasterki i ułóż trzecią część z nich w gęstej warstwie w obszernej misce z niewielką ilością wcześniej włożonego sosu czosnkowego, a następnie zalej kolejną warstwą sosu.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Rozłóż na przemian dwie gęste warstwy pomidorów pokrojonych w duże plasterki we wspólnej misce, naprzemiennie warstwami z dressingu.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Zamknij miskę z przekąską pokrywką i wstaw do lodówki na dwa dni, aby namoczyć i przygotować aromatyczną pikantną przekąskę gotową do spożycia.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Po upływie czasu rozłóż przygotowaną przekąskę pomidorową w pikantnym sosie czosnkowym na talerzach i podawaj.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Gotowanie razem, gotowanie proste, gotowanie w domu najsmaczniejszych potraw z dostępnych produktów według naszych przepisów! Smacznego dla wszystkich!

zwracamy uwagę na dość prosty i szybki przepis na przygotowanie wspaniałej letniej przekąski z pomidorów we własnym soku z papryką i czosnkiem z ziołami! To niedrogie i bardzo smaczne pikantne danie z dojrzałych i soczystych pomidorów z papryką i czosnkiem sprawia, że każdy dodatek jest bez wątpienia niezapomniany i niezrównany. Niedrogie, niskokaloryczne i łatwe do przygotowania przekąski ze świeżymi letnimi warzywami oferowane na lunch lub kolację to gwarancja szczupłej sylwetki i piękna.Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Papryka ostra - 40   kcal/100g
  • Kolendra - 25   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Ocet stołowy - 11   kcal/100g

Podobne przepisy