Sałatka Rydzyk ze śmietaną

prosta, szybka w przygotowaniu przystawka do sałatek! Głównym składnikiem sałatki "Ryzhik" jest marchewka, stąd wzięła swoją nazwę (ze względu na pomarańczowy kolor). Ten produkt harmonijnie uzupełnia topiony ser i czosnek, tworząc razem pikantną przekąskę, którą można podać na obiad i świąteczny stół
SnezhanaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 23 % 6 g
tłuszcze 58 % 15 g
węglowodany 19 % 5 g
130 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 15 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj składniki według listy. Produkty potrzebne do przygotowania sałatki są proste, niedrogie i tanie. Lepiej jest użyć świeżej marchewki do przygotowania sałatki, jest bardziej soczysta, a sałatka okaże się smaczniejsza. Umyj marchewki, obierz (jeśli marchewki pochodzą tylko z ogrodu, nie można ich obrać, wystarczy przetrzeć sztywną szczotką), zetrzyj na grubej tarce lub tarce do koreańskich sałatek.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Topiony ser zetrzyj również na tarce. Aby ułatwić tarcie, można go wcześniej umieścić w zamrażarce na pół godziny.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Ząbek czosnku obieramy z łuski, a także przepuszczamy przez tarkę o drobnych oczkach lub prasę. Kto lubi ostrzejsze sałatki, może zwiększyć ilość czosnku.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Ugotowane składniki wkładamy do głębokiej salaterki. Dodaj sól do smaku, ale musisz wziąć pod uwagę, jak przyprawiona zostanie sałatka. Jeśli majonez, sól nie jest potrzebna dużo, w przypadku doprawiania kwaśną śmietaną ilość soli można zwiększyć. Używam śmietany.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Dopraw sałatkę i wymieszaj. Pozwól sałatce namoczyć się, włóż ją do lodówki na godzinę. Możesz podawać sałatkę na stole, w dużej salaterce lub w małych porcjach. Taka sałatka doskonale uzupełni przystawkę z ziemniaków, makaronu, zbóż, gorącego mięsa lub będzie działać jako niezależne danie – przekąska na ucztę i mocne napoje. Smacznego!

Sałatka "Rydzyk" ma wiele podobnych analogów i odmian, nieco różniących się składem od klasycznego przepisu. W niektórych przepisach zamiast świeżej marchwi używa się koreańskiej. Oprócz głównego składnika stosuje się kurczaka, jaja kurze, grzyby, kukurydzę, kiełbasę, suszone owoce i orzechy. I każdy będzie mógł wybrać przepis według własnego gustu i biorąc pod uwagę preferencje smakowe swoich gospodarstw domowych.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Ser topiony o zawartości tłuszczu 60 % - 354   kcal/100g
  • Ser topiony o zawartości tłuszczu 45 % - 294   kcal/100g
  • Ser "megle" - 590   kcal/100g
  • Ser"Tatar" - 348   kcal/100g
  • Ser "ser" shavru "(Kozi) - 173   kcal/100g
  • Ser "Wiola" - 307   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g

Podobne przepisy