skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić gorlodera z chrzanem? Przede wszystkim przygotuj wszystkie komponenty. Pomidory do sosu można używać dowolnych odmian. Ilość ostrej papryki można nieznacznie zwiększyć lub zmniejszyć do smaku lub całkowicie wykluczyć z przepisu.
Krok 2:
Umyj korzeń chrzanu z resztek ziemi i wyczyść ostrym cienkim nożem. Obierz czosnek. Umyj pomidory, ostrą paprykę, korzeń chrzanu i czosnek w czystej wodzie. Pokrój duże pomidory na pół, usuń punkty mocowania łodygi.
Krok 3:
Dokładnie umyj i wysterylizuj słoiki metodą, która jest dla ciebie wygodna. Możesz to zrobić w kuchence mikrofalowej, w piekarniku lub w łaźni wodnej. Wygodnie jest sterylizować w piekarniku. Sterylizuj również pokrywki w piekarniku lub gotuj w wodzie(w zależności od używanych pokrywek).
Krok 4:
Następnie musisz zmielić wszystkie komponenty. Możesz to zrobić na dwa sposoby: za pomocą maszynki do mięsa lub blendera. Tym razem użyłam blendera. Wyślij pomidory do miski blendera, pokrój duże połówki na dwie kolejne części dla wygody.
Krok 5:
Pokrój korzeń chrzanu na małe fragmenty i wyślij do pomidorów.
Krok 6:
Następna jest kolej na czosnek, pokrój duże ząbki na dwie lub cztery części i pozostaw małe w całości. Dodaj goździki do pomidorów i chrzanu.
Krok 7:
Pokrój strąki ostrej papryki na pół, usuń nasiona (częściowo), łodygę i rdzeń. Pokrój paprykę na małe kawałki i wyślij do blendera.
Krok 8:
Przekręć wszystko, aż będzie gładkie. Dodaj sól i cukier do masy pomidorowej.
Krok 9:
Wymieszaj wszystko i odstaw na około 15 minut, w tym czasie kryształy soli i cukru powinny się całkowicie rozpuścić. Jeszcze raz wymieszaj gorloder.
Krok 10:
Wlej sos do schłodzonych słoików, zwiń pokrywki i włóż do lodówki do przechowywania.
ponieważ sos nie jest poddawany obróbce cieplnej, bardzo ważne jest przechowywanie przedmiotu w lodówce, głęboko na półce w pobliżu tylnej ściany. Nie zawsze jestem w stanie utrzymać gotowanego w ten sposób gorlodera przez długi czas. Zwykle wlewam gotowy sos do torebek z jedzeniem w małych porcjach i wysyłam do zamrażarki. W ten sposób chrzan jest przechowywany przez bardzo długi czas.
Drugim sposobem na dłuższe zachowanie sosu jest dodanie aspiryny w ilości jednej tabletki na litr gorlodera.
trzecią opcją, która pozwoli zachować obrabiany przedmiot przez długi czas, jest obróbka cieplna. Sos należy zagotować w rondlu i gotować na małym ogniu przez około 20 minut. Następnie wlej gorący gorloder do gorących sterylnych słoików i zwiń. Oczywiście ta metoda zmniejszy ostrość i nieznacznie zmieni smak, ale zachowa chrzan przez bardzo długi czas.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Papryka ostra - 40 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Korzeń chrzanu - 59 kcal/100g