Gorloder z chrzanem i czosnkiem na zimę

Pikantny mocny sos z dostępnych produktów! Uniwersalny gorloder z chrzanem i czosnkiem będzie doskonałym dodatkiem do pierogów, manti, pilawu i wszelkich dań mięsnych! Piekący, pikantny i bardzo zdrowy!
PerłaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 20 % 2 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 80 % 8 g
41 kcal
IG: 75 / 0 / 25

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić gorlodera z chrzanem? Przede wszystkim przygotuj wszystkie komponenty. Pomidory do sosu można używać dowolnych odmian. Ilość ostrej papryki można nieznacznie zwiększyć lub zmniejszyć do smaku lub całkowicie wykluczyć z przepisu.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Umyj korzeń chrzanu z resztek ziemi i wyczyść ostrym cienkim nożem. Obierz czosnek. Umyj pomidory, ostrą paprykę, korzeń chrzanu i czosnek w czystej wodzie. Pokrój duże pomidory na pół, usuń punkty mocowania łodygi.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Dokładnie umyj i wysterylizuj słoiki metodą, która jest dla ciebie wygodna. Możesz to zrobić w kuchence mikrofalowej, w piekarniku lub w łaźni wodnej. Wygodnie jest sterylizować w piekarniku. Sterylizuj również pokrywki w piekarniku lub gotuj w wodzie(w zależności od używanych pokrywek).

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Następnie musisz zmielić wszystkie komponenty. Możesz to zrobić na dwa sposoby: za pomocą maszynki do mięsa lub blendera. Tym razem użyłam blendera. Wyślij pomidory do miski blendera, pokrój duże połówki na dwie kolejne części dla wygody.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Pokrój korzeń chrzanu na małe fragmenty i wyślij do pomidorów.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Następna jest kolej na czosnek, pokrój duże ząbki na dwie lub cztery części i pozostaw małe w całości. Dodaj goździki do pomidorów i chrzanu.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Pokrój strąki ostrej papryki na pół, usuń nasiona (częściowo), łodygę i rdzeń. Pokrój paprykę na małe kawałki i wyślij do blendera.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Przekręć wszystko, aż będzie gładkie. Dodaj sól i cukier do masy pomidorowej.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Wymieszaj wszystko i odstaw na około 15 minut, w tym czasie kryształy soli i cukru powinny się całkowicie rozpuścić. Jeszcze raz wymieszaj gorloder.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Wlej sos do schłodzonych słoików, zwiń pokrywki i włóż do lodówki do przechowywania.

  ponieważ sos nie jest poddawany obróbce cieplnej, bardzo ważne jest przechowywanie przedmiotu w lodówce, głęboko na półce w pobliżu tylnej ściany. Nie zawsze jestem w stanie utrzymać gotowanego w ten sposób gorlodera przez długi czas. Zwykle wlewam gotowy sos do torebek z jedzeniem w małych porcjach i wysyłam do zamrażarki. W ten sposób chrzan jest przechowywany przez bardzo długi czas.

   Drugim sposobem na dłuższe zachowanie sosu jest dodanie aspiryny w ilości jednej tabletki na litr gorlodera.


   trzecią opcją, która pozwoli zachować obrabiany przedmiot przez długi czas, jest obróbka cieplna. Sos należy zagotować w rondlu i gotować na małym ogniu przez około 20 minut. Następnie wlej gorący gorloder do gorących sterylnych słoików i zwiń. Oczywiście ta metoda zmniejszy ostrość i nieznacznie zmieni smak, ale zachowa chrzan przez bardzo długi czas.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Papryka ostra - 40   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Korzeń chrzanu - 59   kcal/100g

Podobne przepisy