skład / składniki
metoda gotowania
do sałatki Węgierskiej najlepiej nadają się duże, mięsiste słodkie papryki w różnych kolorach. Idealnie powinny to być czerwone, żółte i zielone papryki. W ten sposób sałatka będzie wyglądać jasno, pięknie i interesująco.
umyj paprykę pod zimną bieżącą wodą, wytrzyj do sucha ręcznikiem papierowym. Następnie odetnij z nich część łodygą i usuń wszystkie nasiona i wewnętrzne błony. Pokrój miąższ papryki w cienkie paski.
obierz cebulę, spłucz bieżącą wodą i osusz. Następnie pokrój cebulę w cienkie pierścienie.
salami pokroić w kółka, a następnie pokroić w paski.
pomidory opłucz również pod wodą, osusz i pokrój w średnie kliny-niezbyt duże, aby wyglądały organicznie w sałatce i niezbyt małe, aby zachowały swoją soczystość.
czosnek również obrać, spłukać. Połóż ząbek czosnku na desce do krojenia i zmiażdż go szeroką częścią noża kuchennego, aby wypłynął z niego sok. A następnie drobno posiekaj.
wymieszaj wszystkie posiekane składniki razem w misce lub salaterce.
po pokrojeniu wszystkich składników możesz zacząć przygotowywać sos sałatkowy.
schłodzony bulion warzywny wymieszać z oliwą z oliwek z pierwszego tłoczenia (nierafinowany). Dodaj wszystkie niezbędne przyprawy-sól, chili w proszku i inne przyprawy według uznania.
warzywa (szczypiorek, pietruszka, kolendra itp.) dobrze spłucz pod bieżącą wodą i osusz, rozkładając na ręczniku papierowym. Następnie usuń szorstkie łodygi i drobno posiekaj liście.
dodaj posiekane warzywa do sosu sałatkowego i dobrze wymieszaj wszystkie składniki.
włóż sałatkę do lodówki na około półtorej do dwóch godzin, aby się zaparzyła. W tym czasie smak sałatki stanie się bardziej jednolity i jednolity w połączeniu z przyprawami i dressingiem.
wymieszaj wszystkie składniki sałatki przed podaniem. Może być podawany jako samodzielne danie jako lekka przekąska lub jako dodatek do głównego.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Papryka słodka - 27 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g
- Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41 kcal/100g
- Zieleń - 41 kcal/100g
- Chili - 40 kcal/100g
- Salami - 568 kcal/100g
- Bulion warzywny - 13 kcal/100g