Sałatka Węgierska

kolorowe danie na łatwą przekąskę na lunch! Sałatka węgierska przygotowana według tego prostego przepisu okazuje się bardzo jasna, smaczna, trochę pikantna i niesamowicie apetyczna! Niezwykłe połączenie salami z warzywami sprawia, że jest to prawie przysmak na naszym stole, ale z dostępnych składników.
NATUSIAAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 15 % 4 g
tłuszcze 65 % 17 g
węglowodany 19 % 5 g
188 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 2 h 20 min

do sałatki Węgierskiej najlepiej nadają się duże, mięsiste słodkie papryki w różnych kolorach. Idealnie powinny to być czerwone, żółte i zielone papryki. W ten sposób sałatka będzie wyglądać jasno, pięknie i interesująco.

umyj paprykę pod zimną bieżącą wodą, wytrzyj do sucha ręcznikiem papierowym. Następnie odetnij z nich część łodygą i usuń wszystkie nasiona i wewnętrzne błony. Pokrój miąższ papryki w cienkie paski.

obierz cebulę, spłucz bieżącą wodą i osusz. Następnie pokrój cebulę w cienkie pierścienie.

salami pokroić w kółka, a następnie pokroić w paski.

pomidory opłucz również pod wodą, osusz i pokrój w średnie kliny-niezbyt duże, aby wyglądały organicznie w sałatce i niezbyt małe, aby zachowały swoją soczystość.

czosnek również obrać, spłukać. Połóż ząbek czosnku na desce do krojenia i zmiażdż go szeroką częścią noża kuchennego, aby wypłynął z niego sok. A następnie drobno posiekaj.

wymieszaj wszystkie posiekane składniki razem w misce lub salaterce.

po pokrojeniu wszystkich składników możesz zacząć przygotowywać sos sałatkowy.

schłodzony bulion warzywny wymieszać z oliwą z oliwek z pierwszego tłoczenia (nierafinowany). Dodaj wszystkie niezbędne przyprawy-sól, chili w proszku i inne przyprawy według uznania.

warzywa (szczypiorek, pietruszka, kolendra itp.) dobrze spłucz pod bieżącą wodą i osusz, rozkładając na ręczniku papierowym. Następnie usuń szorstkie łodygi i drobno posiekaj liście.

dodaj posiekane warzywa do sosu sałatkowego i dobrze wymieszaj wszystkie składniki.

włóż sałatkę do lodówki na około półtorej do dwóch godzin, aby się zaparzyła. W tym czasie smak sałatki stanie się bardziej jednolity i jednolity w połączeniu z przyprawami i dressingiem.

wymieszaj wszystkie składniki sałatki przed podaniem. Może być podawany jako samodzielne danie jako lekka przekąska lub jako dodatek do głównego.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g
  • Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41   kcal/100g
  • Zieleń - 41   kcal/100g
  • Chili - 40   kcal/100g
  • Salami - 568   kcal/100g
  • Bulion warzywny - 13   kcal/100g

Podobne przepisy