skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj produkty.Dokładnie umyj rybę. Tołpyga powinna być cięta na filety, jeśli to możliwe bez kości.
Krok 2:
Każdy filet kroimy na kawałki o szerokości około 2 cm.
Krok 3:
Włóż wszystkie kawałki fileta do miski.
Krok 4:
Do marynaty wymieszaj wodę, sól i ocet i napełnij kawałki polędwicy tą mieszanką. Marynata całkowicie pokryła rybę. Zamykamy szczelnie pokrywką i wkładamy do lodówki na 2 dni.
Krok 5:
Po 2 dniach wyjmujemy naszego tołpyga. Teraz musimy wycisnąć marynatę. Czystymi rękami bierzemy każdy kawałek ryby, ściskamy i wkładamy do czystej miski.
Krok 6:
Do następnego kroku przygotujemy: wyciśniętą rybę, olej roślinny (sam dostosuj jego ilość), ziele angielskie i goździki.
Krok 7:
W czystych i najlepiej wysterylizowanych słoikach układamy warstwy filetów rybnych, a następnie wlej kilka pachnących papryki, goździków i oleju.
Krok 8:
I znowu warstwa ryb, pieprzu, goździków, oleju. Na półlitrowy słoik powinny być gdzieś trzy takie warstwy. Wlej olej na wierzch, aby tylko się pokrył.
Krok 9:
Szczelnie zamykamy słoik i wkładamy do lodówki na 2-3 godziny, aby ryba była dobrze namoczona.
Krok 10:
Po 2 godzinach próbujemy pysznego śledzia z tołpyga w domu))) pyszne z cebulą i świeżym czarnym chlebem)przyjemność)
Krok 11:
Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Goździk - 323 kcal/100g
- Ocet winny (3%) - 9 kcal/100g
- Ocet 9% - 11 kcal/100g
- Ocet balsamiczny - 88 kcal/100g
- Ocet jabłkowy - 14 kcal/100g
- Ocet - 11 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Tołpyga - 86 kcal/100g
- Ziele angielskie - 263 kcal/100g