skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj składniki. Aby przygotować sałatkę z mozzarellą, rukolą i pomidorami koktajlowymi, potrzebujemy: pomidorków koktajlowych, mozzarelli do sałatek w kulkach, zwykłego twardego sera (najlepiej parmezanu), świeżej rukoli i możesz wziąć inną mieszankę sałatkową, mielony czarny pieprz i sól.
Krok 2:
Opłucz rukolę, Odrzuć na sito i dokładnie osusz. Do rukoli dodałam trochę toskańskiej mieszanki sałatek.
Krok 3:
Umyj pomidory koktajlowe, osusz i pokrój na pół.
Krok 4:
Mozzarellę wyjąć z solanki i strząsnąć z resztek płynu. Jeśli kulki mozzarelli są duże, lepiej pokroić je na połówki lub ćwiartki. Małe kulki można pozostawić w całości.
Krok 5:
Tankowanie. Do przygotowania sosu potrzebujemy: oliwy z oliwek i płynnego miodu.
Krok 6:
Miód wymieszaj z oliwą z oliwek i dokładnie ubij, aż będzie gładki.
Krok 7:
Połóż rukolę na talerzu do serwowania.
Krok 8:
Ułóż połówki pomidorków koktajlowych i kulki mozzarelli na wierzchu. Skrop sałatkę dressingiem miodowo-oliwkowym. Sól, posyp świeżo zmielonym pieprzem.
Krok 9:
Dodaj jeszcze kilka gałązek rukoli na wierzch. Posyp sałatkę startym serem. Smacznego!
Mozzarella lepiej jest wziąć dokładnie tę w solance, ale można ją zastąpić taką, która jest przeznaczona do pizzy i innych wypieków. Należy go pokroić w drobną kostkę lub zetrzeć na grubej tarce.
lepiej też użyć świeżo zmielonego pieprzu, prosto z młyna-dzięki niemu sałatka będzie bardziej aromatyczna i nabierze lekkich pikantnych nut.
różne wina pasują do różnych serów. Na przykład do talerza serowego z mozzarellą, a także sałatek zawierających ten rodzaj sera, odpowiednie jest białe półwytrawne wino o łagodnym, świeżym smaku i lekkiej kwaskowatości z Lombardii lub Wenecji Euganejskiej. Na Przykład Lugana San Benedetto. A im bardziej jest postarzany, tym lepiej.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Miód - 400 kcal/100g
- Ser"Holenderski" - 352 kcal/100g
- Ser "szwajcarski" - 335 kcal/100g
- Ser "rosyjski" - 366 kcal/100g
- Ser "Kostroma" - 345 kcal/100g
- Ser"Jarosław" - 361 kcal/100g
- Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "Radziecki" - 400 kcal/100g
- Ser"stepowy" - 362 kcal/100g
- Ser "uglicki" - 347 kcal/100g
- Ser "poshechonsky" - 350 kcal/100g
- Ser "Lambert" - 377 kcal/100g
- Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400 kcal/100g
- Ser Chester 50% tłuszczu - 363 kcal / 100g
- Ser "edamer" o zawartości tłuszczu 40% - 340 kcal/100g
- Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395 kcal/100g
- Ser "Emmental" 45% tłuszczu - 420 kcal/100g
- Ser "gouda" 45% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "aiadeus" - 364 kcal/100g
- Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360 kcal/100g
- Ser "lo spalmino" - 61 kcal/100g
- Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401 kcal/100g
- Ser biały - 100 kcal/100g
- Ser żółty tłusty - 260 kcal / 100g
- Ser Ałtajski - 355 kcal/100g
- Kowieński ser - 355 kcal/100g
- Ser Łotewski - 316 kcal/100g
- Ser Limburger - 327 kcal/100g
- Litewski ser - 250 kcal/100g
- Ser Jeziorny - 350 kcal/100g
- Gruyere ser - 396 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal / 100g
- Rukola - 25 kcal/100g
- Pomidory koktajlowe - 15 kcal/100g
- Mozzarella - 280 kcal/100g