Sałatka z mozzarellą, rukolą i pomidorkami koktajlowymi

klasyka kuchni włoskiej na twoim stole. Ta sałatka jest esencją Włoch. Lekko słodkie pomidory koktajlowe, jasne świeże warzywa i kulki mozzarelli pod cierpko-słodkim złotym dressingiem. Czerwono-biało - zielona flaga Włoch pod palącym południowym słońcem. W razie potrzeby możesz dodać 1 łyżeczkę do sosu. ocet balsamiczny lub dodatkowo polać sałatkę gotowym sosem balsamicznym, a także dodać świeżo wyciśnięty sok z cytryny.
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 28 % 9 g
tłuszcze 38 % 12 g
węglowodany 34 % 11 g
188 kcal
IG: 18 / 0 / 82

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj składniki. Aby przygotować sałatkę z mozzarellą, rukolą i pomidorami koktajlowymi, potrzebujemy: pomidorków koktajlowych, mozzarelli do sałatek w kulkach, zwykłego twardego sera (najlepiej parmezanu), świeżej rukoli i możesz wziąć inną mieszankę sałatkową, mielony czarny pieprz i sól.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Opłucz rukolę, Odrzuć na sito i dokładnie osusz. Do rukoli dodałam trochę toskańskiej mieszanki sałatek.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Umyj pomidory koktajlowe, osusz i pokrój na pół.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Mozzarellę wyjąć z solanki i strząsnąć z resztek płynu. Jeśli kulki mozzarelli są duże, lepiej pokroić je na połówki lub ćwiartki. Małe kulki można pozostawić w całości.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Tankowanie. Do przygotowania sosu potrzebujemy: oliwy z oliwek i płynnego miodu.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Miód wymieszaj z oliwą z oliwek i dokładnie ubij, aż będzie gładki.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Połóż rukolę na talerzu do serwowania.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Ułóż połówki pomidorków koktajlowych i kulki mozzarelli na wierzchu. Skrop sałatkę dressingiem miodowo-oliwkowym. Sól, posyp świeżo zmielonym pieprzem.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Dodaj jeszcze kilka gałązek rukoli na wierzch. Posyp sałatkę startym serem. Smacznego!

Mozzarella lepiej jest wziąć dokładnie tę w solance, ale można ją zastąpić taką, która jest przeznaczona do pizzy i innych wypieków. Należy go pokroić w drobną kostkę lub zetrzeć na grubej tarce.

lepiej też użyć świeżo zmielonego pieprzu, prosto z młyna-dzięki niemu sałatka będzie bardziej aromatyczna i nabierze lekkich pikantnych nut.

różne wina pasują do różnych serów. Na przykład do talerza serowego z mozzarellą, a także sałatek zawierających ten rodzaj sera, odpowiednie jest białe półwytrawne wino o łagodnym, świeżym smaku i lekkiej kwaskowatości z Lombardii lub Wenecji Euganejskiej. Na Przykład Lugana San Benedetto. A im bardziej jest postarzany, tym lepiej.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Miód - 400   kcal/100g
  • Ser"Holenderski" - 352   kcal/100g
  • Ser "szwajcarski" - 335   kcal/100g
  • Ser "rosyjski" - 366   kcal/100g
  • Ser "Kostroma" - 345   kcal/100g
  • Ser"Jarosław" - 361   kcal/100g
  • Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "Radziecki" - 400   kcal/100g
  • Ser"stepowy" - 362   kcal/100g
  • Ser "uglicki" - 347   kcal/100g
  • Ser "poshechonsky" - 350   kcal/100g
  • Ser "Lambert" - 377   kcal/100g
  • Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400   kcal/100g
  • Ser Chester 50% tłuszczu - 363   kcal / 100g
  • Ser "edamer" o zawartości tłuszczu 40% - 340   kcal/100g
  • Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395   kcal/100g
  • Ser "Emmental" 45% tłuszczu - 420   kcal/100g
  • Ser "gouda" 45% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "aiadeus" - 364   kcal/100g
  • Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360   kcal/100g
  • Ser "lo spalmino" - 61   kcal/100g
  • Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401   kcal/100g
  • Ser biały - 100   kcal/100g
  • Ser żółty tłusty - 260   kcal / 100g
  • Ser Ałtajski - 355   kcal/100g
  • Kowieński ser - 355   kcal/100g
  • Ser Łotewski - 316   kcal/100g
  • Ser Limburger - 327   kcal/100g
  • Litewski ser - 250   kcal/100g
  • Ser Jeziorny - 350   kcal/100g
  • Gruyere ser - 396   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal / 100g
  • Rukola - 25   kcal/100g
  • Pomidory koktajlowe - 15   kcal/100g
  • Mozzarella - 280   kcal/100g

Podobne przepisy