Sałatka z kapusty pekińskiej i kukurydzy

pyszne i dietetyczne-najlepszy dodatek do każdego posiłku! Sałatka z kapusty pekińskiej i kukurydzy zachwyca lekkością i magicznym połączeniem smaków. Chrupiąca świeża kapusta i słodka sprężysta kukurydza robią świetne wrażenie w połączeniu z dressingiem. Możesz rozjaśnić danie, używając jogurtu zamiast majonezu. W takim przypadku musisz dodać głębi i ostrości smaku musztardą. Przygotowanie tej sałatki nie wymaga obróbki cieplnej, co znacznie skraca czas pracy i pozwala na użycie jej jako Dania awaryjnego, gdy goście przyszli niespodziewanie.
koteѼAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 14 % 2 g
tłuszcze 21 % 3 g
węglowodany 64 % 9 g
68 kcal
IG: 22 / 78 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 20 min

obierz dużą główkę kapusty pekińskiej z górnych liści i drobno posiekaj. Jeśli kawałki są zbyt duże, gotowa sałatka nie okaże się tak delikatna i piękna, gdy jest podawana jak na zdjęciu. Do krojenia najwygodniej jest użyć specjalnego rozdrabniania. Jeśli nie, tniemy nożem, odrywając i składając kilka liści tego samego rozmiaru na raz.

umyj zieloną cebulę, osusz ręcznikiem lub powietrzem. Woda po umyciu nie powinna dostać się do sałatki. Drobno posiekaj, połącz kapustę i cebulę w głębokiej misce. Otwieramy puszkę kukurydzy w puszkach, spuszczamy solankę, nie spłukujemy wodą! Dodaj kukurydzę do mieszanki kapusty i cebuli. Kapusta pekińska jest chrupiąca i elastyczna, ale jednocześnie nie szorstka jak zwykła biała kapusta. Nie trzeba go zgniatać rękami solą, pozostawić bez zmian.

w osobnej misce przygotowujemy sos. Łączymy majonez, niesłodzony jogurt bez dodatków, wyciskamy tam sok z cytryny, dodajemy sól i mielony pieprz. Wymieszaj sos widelcem, aż wszystkie składniki będą gładkie i równomiernie rozłożone.

jeśli chcesz obniżyć zawartość kalorii w sałatce i zjeść ją bez szkody dla figury podczas późnej kolacji, zastąp cały majonez taką samą ilością jogurtu. W takim przypadku używamy musztardy, aby dodać ostrości i ostrości smakowi.

dopraw mieszankę warzyw gotowanym dressingiem. Delikatnie wymieszaj i podawaj natychmiast po ugotowaniu. Taka sałatka będzie idealnym dodatkiem do głównego dania mięsnego lub rybnego, pieczonych warzyw. Całkiem sałatka może działać jako lekkie danie główne. I nawet na świątecznym stole będzie wyglądać odpowiednio.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Acedofilina 3,2% tłuszczu - 58   kcal/100g
  • " Rastishka " - 122   kcal/100g
  • Jogurt pitny"Danon" - 76   kcal/100g
  • Jogurt do picia "Agusha" - 87   kcal/100g
  • "Actimel" naturalny - 83   kcal/100g
  • Jogurt "Danon" 2,2% tłuszczu - 96   kcal/100g
  • "majetel" - 48   kcal/100g
  • Jogurt" Ehrmann " tłusty - 152   kcal/100g
  • Jogurt o zawartości tłuszczu 3,5% - 68   kcal/100g
  • Jogurt naturalny 1,5% tłuszczu - 48   kcal/100g
  • Niskotłuszczowy jogurt mleczny - 38   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Musztarda stołówka - 417   kcal/100g
  • Musztarda - 417   kcal/100g
  • Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502   kcal / 100g
  • Majonez lekki - 260   kcal/100g
  • Majonez Prowansalski - 624   kcal/100g
  • Majonez "prowansalski" - 627   kcal/100g
  • Majonez stołowy - 627   kcal/100g
  • Kapusta pekińska - 16   kcal/100g
  • Cebula zielona - 19   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Sok z cytryny - 16   kcal/100g
  • Kukurydza cukrowa w puszkach - 79   kcal/100g

Podobne przepisy