skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić sałatkę z suszonych pomidorów? Przygotuj składniki zgodnie z listą. Możesz wziąć suszone pomidory zakupione lub domowe, nie jest to krytyczne. Polecam cebulę sałatkową, czerwoną. Wybierz dowolny ser według własnego gustu, u mnie to parmezan. Oliwki można zastąpić oliwkami, wziąć Nie zielone, ale czarne.
Krok 2:
Usuń oliwki z solanki i osusz. Pokrój każdą oliwkę na pół. Umyj i osusz rukolę. Usuń suszone pomidory z oleju i również osusz.
Krok 3:
Parmezan lub inny twardy ser pokrój w cienkie płatki. Zrobiłem to za pomocą noża do obierania ryb. Jeśli nie chcesz kroić sera na kawałki, możesz go zetrzeć.
Krok 4:
Cebulę obrać i pokroić w paski. Pokrój rukolę lub posiekaj rękami na mniejsze kawałki. Suszone pomidory można dodać w całości lub posiekać.
Krok 5:
W odpowiedniej salaterce połącz posiekaną rukolę, oliwki, suszone pomidory i cebulę.
Krok 6:
Przygotuj produkty do sosu. Zamiast octu balsamicznego możesz wziąć dowolny stół. Lub całkowicie zastąp ocet sokiem z cytryny. Zamiast oliwy z oliwek możesz użyć dowolnego innego warzywa. Jeśli nie chcesz dodawać cukru do sałatki, zastąp go czymś lub całkowicie usuń.
Krok 7:
W misce połącz ocet balsamiczny, sok z cytryny, oliwę z oliwek, sól i cukier.
Krok 8:
Dobrze wymieszaj sos.
Krok 9:
Polej sałatkę przygotowanym sosem dressingowym.
Krok 10:
Dobrze wymieszaj wszystkie składniki, równomiernie rozprowadzając dressing.
Krok 11:
Przenieś sałatkę na półmisek do serwowania. Na wierzch posyp parmezanem.
jak ja uwielbiam kuchnię włoską-nie da się tego wyrazić słowami. Oprócz dość obfitych potraw, takich jak makaron, można w nim znaleźć bardzo lekkie sałatki i desery. Jeśli w upale nie chcesz stać przy kuchence i parować w już rozgrzanym pomieszczeniu, takie sałatki są po prostu niezbędne.
moim zdaniem ta sałatka jest umiarkowanie zrównoważona i można ją przypisać przepisom PP. Nie ma w nim nic ciężkiego (z wyjątkiem cukru w kompozycji, ale można go łatwo odrzucić). Oliwki i parmezan są dość sycące. Jeśli w zasadzie jesz małe porcje i nie tak często, ta sałatka jest łatwa i pożyteczna do zjedzenia na lunch lub obfity obiad. Dodatkowo możesz zmniejszyć ilość kalorii, dodając mniej sera lub oliwek i odwrotnie, więcej rukoli.
aby zapobiec podrażnieniu błony śluzowej oka podczas krojenia cebuli, opłucz cebulę i nóż zimną wodą. Deska do krojenia nie wchłonie nieprzyjemnego zapachu cebuli, jeśli zetrzesz ją kawałkiem cytryny przed cięciem.
ważne jest, aby zdawać sobie sprawę, że w naturze nie ma przepisów ani produktów, które z pewnością są dobre dla wszystkich ludzi lub bezwarunkowo szkodliwe dla wszystkich. Podobnie jak w przypadku leków, a także w żywieniu, istnieją wskazania i przeciwwskazania, dzienne Indywidualne normy spożycia, a dla większości ludzi wszystko to jest bardzo spersonalizowane. Jednocześnie istnieje wiele mitów "o prawidłowym odżywianiu" (na przykład: tłuszcz jest zły), które zniekształcają samą istotę tej koncepcji iw takiej zniekształconej formie rozprzestrzeniają się w Internecie i mediach. Dlatego pamiętaj, że każdy "przepis PP" będzie miał związek z prawidłowym odżywianiem tylko warunkowo, nie należy go traktować jako dogmatu. I nawet jeśli autor przepisu, "specjalista od zdrowego odżywiania" lub dietetyk i trener fitness nazywa coś przydatnym (PP) lub szkodliwym, być może nie jest to dla ciebie osobiście.
opinia administracji serwisu o prawidłowym odżywianiu może nie pokrywać się z opinią autora PP przepisu!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Oliwki - 115 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Sok z cytryny - 16 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g
- Parmezan ser 45% tłuszczu - 389 kcal/100g
- Rukola - 25 kcal/100g
- Ocet balsamiczny - 88 kcal/100g
- Suszone pomidory - 213 kcal/100g