Sałatka z kukurydzą i jajkami w puszkach rybnych

soczysty, jasny, witaminowy, nieporównywalnie pyszny! Wspaniała opcja świeżej sałatki, która urozmaici Twoje codzienne menu. Sałatkę można doprawić olejem lub majonezem według własnego uznania. Taka sałatka nadaje się nawet na świąteczny stół!
PerłaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 32 % 8 g
tłuszcze 48 % 12 g
węglowodany 20 % 5 g
155 kcal
IG: 60 / 40 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 10 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić sałatkę z konserw rybnych, kukurydzy i jajek? Przygotuj wszystkie produkty zgodnie z listą. Lepiej jest wziąć młodą kapustę, ma soczyste i miękkie arkusze, co jest niewątpliwie lepsze do świeżych sałatek. Z konserw nadaje się saura w oleju, makrela lub tuńczyk. Gotuj jajka przez 9-12 minut i ostudź.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Usuń zewnętrzne zepsute liście z kapusty. Opłucz główkę kapusty i osusz papierowymi serwetkami. Pokrój kapustę w cienkie paski i wyślij do głębokiej salaterki.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Obierz marchewki i spłucz. Zetrzyj na grubej tarce lub krajalnicy do warzyw do koreańskich sałatek. Dodaj do kapusty.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Jajka obrać i pokroić w drobną kostkę. Dodaj do kapusty z marchewką.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Z kukurydzy w puszkach odcedź sok. Wyślij kukurydzę do wszystkich składników w salaterce.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Kawałki ryby w puszkach pamiętaj lekko widelcem i dodaj do sałatki.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Drobno posiekaj zieloną młodą cebulę. Zamiast zielonej cebuli możesz użyć połowy czerwonej cebuli.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Dopraw sałatkę olejem, a także skrop sokiem z cytryny według uznania. Jeśli masz konserwy w oleju, użyj oleju ze słoika. Miałem makrelę we własnym soku, więc do sałatki użyłam oliwy z oliwek. Sól do smaku. Dokładnie wymieszaj sałatkę i pozostaw na 5-10 minut.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Posyp gotową sałatkę czarnym pieprzem i udekoruj kilkoma gałązkami pietruszki lub koperku. Gotowe, możesz podawać!

smacznego!

jak gotować jajka na twardo? Aby jajka nie pękały podczas gotowania, włóż je do zimnej wody i gotuj na małym ogniu. Gotuj jajka przez 9 minut po ugotowaniu, a następnie zalej zimną wodą i ostudź. Powłoka lepiej oczyści się z nagłej różnicy temperatur.

wstrząśnij puszką przed zakupem. Im więcej płynu, tym mniej ryb.

jak kupić kukurydzę w puszkach? Pamiętaj, aby sprawdzić datę ważności na puszce. Jeśli pojemnik jest szklany, ostrożnie rozważ ziarna. Powinny być tego samego rozmiaru i koloru, solidne i wolne od plam. Kompozycja nie powinna zawierać barwników, konserwantów i wzmacniaczy smaku.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Cytryna - 16   kcal/100g
  • Skórka z cytryny - 47   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Saura blanszowana w oleju - 283   kcal/100g
  • Sardynka Atlantycka z dodatkiem masła - 238   kcal/100g
  • Sardynka w oleju - 221   kcal/100g
  • Sardynka w sosie pomidorowym - 162   kcal/100g
  • Makrela w oleju - 278   kcal/100g
  • Szprot w sosie pomidorowym - 154   kcal/100g
  • Kukurydza cukrowa w puszkach - 79   kcal/100g
  • Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41   kcal/100g
  • Zieleń - 41   kcal/100g
  • Młoda kapusta - 27   kcal/100g

Podobne przepisy