Sałatka z kurczaka z ananasem i suszonymi śliwkami i orzechami włoskimi

Sałatka godna głównego miejsca na świątecznym stole! Sałatka z kurczaka z ananasem i suszonymi śliwkami i orzechami włoskimi to egzotyczne danie z niestandardowym, ale bardzo udanym połączeniem. Danie jest przygotowywane szybko i może pomóc gospodyni, nawet jeśli oczekuje się przybycia nagłych gości.
lika7Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 29 % 8 g
tłuszcze 36 % 10 g
węglowodany 36 % 10 g
158 kcal
IG: 80 / 20 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 30 min

najdłuższą rzeczą w przygotowaniu tej sałatki jest przygotowanie mięsa. Filet z kurczaka można zrobić na kilka sposobów: gotować lub smażyć. W przypadku gotowania sałatka będzie mniej kaloryczna, a podczas smażenia kurczaka uzyska bogatszy smak.

przed rozpoczęciem pracy zalej śliwki wrzącą wodą, powinny puchnąć i zmiękczyć przed cięciem.

tym razem usmażymy filety na patelni. Wstępnie spłucz go bieżącą wodą, osusz ręcznikami papierowymi i pokrój. Idealne są małe plasterki o dowolnym kształcie. Układamy je na desce do krojenia i solimy.

wlej niewielką ilość oleju roślinnego na patelnię, powinna tylko nasmarować powierzchnię. Rozgrzej i rozłóż filet, smaż każdy kawałek z obu stron, aż będzie ugotowany. Filety nie powinny się palić, a jedynie lekko zrumienić.

gotowe filety pozostawiamy do ostygnięcia. Jeśli okaże się zbyt tłusty, połóż go na suchym ręczniku, aby wchłonąć nadmiar oleju.

gdy filet ostygnie, pokrój orzechy włoskie. Nie muszą być duże, aby tylko uzupełniać, a nie zatykać smak.

wlej orzechy do głębokiej miski. Filet z kurczaka, który już ostygł, kroimy w kostkę i wysyłamy do orzechów.

suszone śliwki wyjmujemy z wody, suszymy ręcznikami papierowymi i kroimy w kostkę. Staramy się, aby były tego samego rozmiaru co kawałki fileta.Wysyłamy suszone śliwki do kurczaka i orzechów.

ananas wrzucamy na kawałki do durszlaka, aby pozbyć się syropu. Jeśli nie są dostępne na kawałki, ale podkładki, pokrój je w kostkę. Wyślij ananasa do sałatki, dodaj sól do smaku. Lepiej włożyć mniej, a następnie dodać sól, podczas smażenia filetów używano już soli, dlatego ważne jest, aby nie dodawać za dużo.

dopraw sałatkę kwaśną śmietaną, dobrze wymieszaj i pozwól jej parzyć przez 20-30 minut, po namoczeniu stanie się bardziej miękka i smaczniejsza. Następnie podajemy do stołu.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Orzechy włoskie - 650   kcal/100g
  • Czarny orzech angielski - 628   kcal/100g
  • Czarny orzech perski - 651   kcal/100g
  • Masło orzechowe - 925   kcal/100g
  • Ananasy - 49   kcal/100g
  • Ananasy w puszkach - 57   kcal/100g
  • Śliwka - 227   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Pierś z kurczaka (filet) - 113   kcal/100g

Podobne przepisy