Sałatka z rzodkiewki margelańskiej

świetne połączenie rzodkiewki margelańskiej z warzywami i orzechami włoskimi. Rzodkiewka Margelan jest bardzo smaczna w sałatkach, jest umiarkowanie soczysta, o przyjemnym smaku. Ten przepis jest jednym z najszybszych-sałatka jest przygotowywana ze świeżych warzyw, które bardzo dobrze uzupełniają smak samej rzodkiewki.
HelenaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 13 % 2 g
tłuszcze 56 % 9 g
węglowodany 31 % 5 g
104 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 10 min

z rzodkiewki Margelan, z dodatkiem pomidorów, słodkiej papryki i orzechów włoskich, możesz zrobić świetną sałatkę witaminową. Myj wszystkie warzywa, obierz rzodkiewkę Margelan, jak zwykle obierz ziemniaki, zetrzyj na grubej tarce.
startą rzodkiewkę podlewamy świeżo wyciśniętym sokiem z cytryny i mieszamy.
następnie przygotuj pozostałe składniki. Obieramy orzechy, łamiemy jądra na kawałki, ale niezbyt drobno.
pomidory kroimy w duże kostki, a paprykę obraną z nasion kroimy w kwadraty.
przygotowane składniki łączymy w głębokim pojemniku, posypujemy solą i doprawiamy olejem słonecznikowym. Olej do tej sałatki lepiej jest wziąć pachnący, nierafinowany.
wymieszaj sałatkę, włóż do salaterki i natychmiast podawaj. Ta sałatka nadaje się do każdego przystawki, a także może być podawana z mięsem.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Orzechy włoskie - 650   kcal/100g
  • Czarny orzech angielski - 628   kcal/100g
  • Czarny orzech perski - 651   kcal/100g
  • Masło orzechowe - 925   kcal/100g
  • Rzodkiewka - 35   kcal/100g
  • Sok z cytryny - 16   kcal/100g
  • Olej słonecznikowy - 898   kcal/100g
  • Rafinowany olej słonecznikowy - 899   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g

Podobne przepisy