skład / składniki
metoda gotowania
z rzodkiewki Margelan, z dodatkiem pomidorów, słodkiej papryki i orzechów włoskich, możesz zrobić świetną sałatkę witaminową. Myj wszystkie warzywa, obierz rzodkiewkę Margelan, jak zwykle obierz ziemniaki, zetrzyj na grubej tarce.
startą rzodkiewkę podlewamy świeżo wyciśniętym sokiem z cytryny i mieszamy.
następnie przygotuj pozostałe składniki. Obieramy orzechy, łamiemy jądra na kawałki, ale niezbyt drobno.
pomidory kroimy w duże kostki, a paprykę obraną z nasion kroimy w kwadraty.
przygotowane składniki łączymy w głębokim pojemniku, posypujemy solą i doprawiamy olejem słonecznikowym. Olej do tej sałatki lepiej jest wziąć pachnący, nierafinowany.
wymieszaj sałatkę, włóż do salaterki i natychmiast podawaj. Ta sałatka nadaje się do każdego przystawki, a także może być podawana z mięsem.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Papryka słodka - 27 kcal/100g
- Orzechy włoskie - 650 kcal/100g
- Czarny orzech angielski - 628 kcal/100g
- Czarny orzech perski - 651 kcal/100g
- Masło orzechowe - 925 kcal/100g
- Rzodkiewka - 35 kcal/100g
- Sok z cytryny - 16 kcal/100g
- Olej słonecznikowy - 898 kcal/100g
- Rafinowany olej słonecznikowy - 899 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g