przekąska z ogórków i pomidorów

fantastycznie prosta, ale efektowna przekąska na wakacje! Przystawka z ogórków i pomidorów jest przygotowywana raz lub dwa tuż przed podaniem. Jest szybki i łatwy, do pewnego stopnia nawet interesujący. W końcu możesz przygotować małe arcydzieło ze zwykłego zestawu produktów na świąteczny stół! Okazuje się smaczny, piękny, świeży, a także pożywny i zdrowy! Najlepiej umieścić taką przekąskę w pobliżu dań mięsnych.
OksanaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 19 % 4 g
tłuszcze 67 % 14 g
węglowodany 14 % 3 g
129 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 25 min

małe przekąski z warzyw i serka śmietankowego są pyszne, świeże, a nawet zdrowe! Ze wszystkimi zaletami nie ma gdzie łatwiej je ugotować! I bardzo szybko! Ogólnie rzecz biorąc, Super danie idealne na przyjęcia lub świąteczną ucztę, a jeśli przygotujesz je na przybycie gości, z pewnością będą pod wrażeniem.

ogórki i lepiej wziąć duże, umyć, osuszyć ręcznikami papierowymi, obrać i pokroić w grube kółka o grubości 1,2-1,5 cm za pomocą małej łyżki usuwamy trochę wnętrza ogórka, w którym znajdują się nasiona, jakby robiąc małe wgłębienie w każdym kółku. Rozłóż koła ogórka na dużym, płaskim i pięknym naczyniu. Jeśli jest za dużo soku z ogórka, warto lekko osuszyć każde kółko we wnęce papierową serwetką.

W średniej wielkości misce łączymy ser śmietankowy, który lepiej wyjąć z lodówki, aby był bardziej miękki i majonez. Zagniatamy ser i wszystko dokładnie mieszamy, aż będzie całkowicie jednorodne. Majonez najlepiej stosować wysokiej jakości i smaczny. Od tego zależy bezpośrednio smak gotowej przekąski.

umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym i drobno posiekać świeży koperek. Dodaj posiekane warzywa do mieszanki serka śmietankowego i majonezu. Wlej tam trochę drobnej soli i czosnku w proszku. Jeszcze raz dobrze wymieszaj. Ważny punkt! Próbujemy mieszanki do smaku. Jeśli wydaje się, że sól lub smak czosnku nie wystarczą, dodaj ich więcej. Proszek czosnkowy z braku można zastąpić świeżym - w tym przypadku należy go przepuścić przez prasę. Wystarczy jeden ząbek.

umieść przygotowane nadzienie w torbie do gotowania, zainstaluj dyszę gwiazdkową. Sadzimy nadzienie na każdym kółku ogórka(około pół lub 2/3 łyżki stołowej).

umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym i przeciąć pomidory koktajlowe na pół (wzdłuż, ale można to zrobić w poprzek). Wkładamy je do sera na każdym kółku ogórka. Prawie gotowe!

umyj świeżą pietruszkę, wysusz, zostaw gałązki w całości lub rozerwij je na mniejsze gałązki - w razie potrzeby. Posyp przekąskę czarnym pieprzem, idealnie - świeżo zmielonym. Udekoruj przystawkę gałązkami pietruszki i podawaj. Jeśli uczta jest planowana nieco później, będzie dobrze przechowywana w lodówce przez kilka godzin. Ale nadal lepiej jest przygotować go przed podaniem (możesz przygotować nadzienie z wyprzedzeniem, a następnie pokroić i złożyć).

można się cieszyć!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ogórki świeże - 15   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Pietruszka - 45   kcal/100g
  • Koperek - 38   kcal/100g
  • Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502   kcal/100g
  • Majonez lekki - 260   kcal/100g
  • Majonez Prowansalski - 624   kcal/100g
  • Majonez "prowansalski" - 627   kcal/100g
  • Majonez stołowy - 627   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Ser śmietankowy 50% tłuszczu - 349   kcal/100g
  • Pomidory koktajlowe - 15   kcal/100g
  • Czosnek w proszku - 331   kcal/100g

Podobne przepisy