skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić śródziemnomorską sałatkę z serem z tuńczyka i awokado? Przygotuj wszystkie niezbędne produkty wymienione w przepisie. Zamiast arkuszy góry lodowej można użyć dowolnych sałatek liściastych. Weź pomidory sezonowe, mięsiste i soczyste, z nimi sałatka okaże się znacznie smaczniejsza. Cebula do takich potraw zwykle używam czerwonej lub białej sałatki, są bardziej miękkie niż zwykła cebula. Umyj warzywa w zimnej wodzie, osusz serwetką.
Krok 2:
Posiekaj liście sałaty rękami na duże, dowolne kawałki lub pokrój nożem. W pomidorach odetnij punkty mocowania łodygi. Pokrój pomidory w drobną kostkę. Wyślij pomidory i liście do głębokiej salaterki.
Krok 3:
Awokado przekrój na pół wzdłuż, Usuń pestkę, obierz skórkę. Pokrój awokado w małe kostki lub prostokąty, Dodaj do pomidorów i góry lodowej.
Krok 4:
Odcedź solankę z sera, pokrój fetę w drobną kostkę lub rozgnieć rękami. Pokrój cebulę w cienkie półpierścienie lub pióra. Lekko zetrzyj tuńczyka widelcem, aby kawałki pozostały, a owsianka nie powstała. Wyślij wszystko do salaterki.
Krok 5:
Dodaj oliwki do wszystkich składników. Do jasności gotowej sałatki użyłem zielonych i czarnych owoców. Opłucz warzywa, osusz i drobno posiekaj. Do sałatki dobrze nadają się świeża bazylia, koperek i pietruszka. Dodaj do salaterki. Pieprz według uznania.
Krok 6:
Wymieszaj sałatkę, pozwól jej parzyć przez około pięć do dziesięciu minut i podawaj.
Krok 7:
Pyszna, obfita przekąska jest gotowa!
olej roślinny do sałatki może nie być używany lub przyjmowany w małych ilościach. Aby uzyskać bardziej zrównoważony smak, spróbuj skropić sałatkę sokiem ze świeżej cytryny.
W razie potrzeby posolić gotową sałatkę. Nie robię tego, mam dość soli z oliwek i sera.
pomidory koktajlowe, pokrojone na pół lub całe, będą wyglądać bardzo pięknie i elegancko w sałatce.
spróbuj!
smacznego!
sałatka będzie wyglądać ładnie i schludnie, jeśli wszystkie składniki zostaną pokrojone na kawałki o tym samym rozmiarze i kształcie (np.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Awokado - 208 kcal/100g
- Oliwki - 115 kcal/100g
- Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41 kcal/100g
- Zieleń - 41 kcal/100g
- Ser Fetax - 261 kcal/100g
- Mieszanka mielonej papryki - 255 kcal/100g
- Tuńczyk w puszce we własnym soku - 96 kcal/100g
- Sałata Lodowa - 14 kcal/100g