Sałatka śródziemnomorska z tuńczykiem, serem, awokado i oliwkami

w pośpiechu, bardzo smaczny, bardzo zdrowy, bez majonezu! Sałatka śródziemnomorska z serem z tuńczyka i awokado okazuje się niezwykle jasna, satysfakcjonująca, z nastrojem! Urozmaica codzienne menu, nasyca organizm składnikami odżywczymi i witaminami. A na świątecznym stole będzie bardzo przydatny!
PerłaAuthor avatar
autor przepisu
4 miejsce w konkursie najlepsze z nowych przepisów-wszyscy są zaangażowani

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 22 % 4 g
tłuszcze 50 % 9 g
węglowodany 28 % 5 g
115 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 15 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić śródziemnomorską sałatkę z serem z tuńczyka i awokado? Przygotuj wszystkie niezbędne produkty wymienione w przepisie. Zamiast arkuszy góry lodowej można użyć dowolnych sałatek liściastych. Weź pomidory sezonowe, mięsiste i soczyste, z nimi sałatka okaże się znacznie smaczniejsza. Cebula do takich potraw zwykle używam czerwonej lub białej sałatki, są bardziej miękkie niż zwykła cebula. Umyj warzywa w zimnej wodzie, osusz serwetką.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Posiekaj liście sałaty rękami na duże, dowolne kawałki lub pokrój nożem. W pomidorach odetnij punkty mocowania łodygi. Pokrój pomidory w drobną kostkę. Wyślij pomidory i liście do głębokiej salaterki.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Awokado przekrój na pół wzdłuż, Usuń pestkę, obierz skórkę. Pokrój awokado w małe kostki lub prostokąty, Dodaj do pomidorów i góry lodowej.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Odcedź solankę z sera, pokrój fetę w drobną kostkę lub rozgnieć rękami. Pokrój cebulę w cienkie półpierścienie lub pióra. Lekko zetrzyj tuńczyka widelcem, aby kawałki pozostały, a owsianka nie powstała. Wyślij wszystko do salaterki.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Dodaj oliwki do wszystkich składników. Do jasności gotowej sałatki użyłem zielonych i czarnych owoców. Opłucz warzywa, osusz i drobno posiekaj. Do sałatki dobrze nadają się świeża bazylia, koperek i pietruszka. Dodaj do salaterki. Pieprz według uznania.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Wymieszaj sałatkę, pozwól jej parzyć przez około pięć do dziesięciu minut i podawaj.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Pyszna, obfita przekąska jest gotowa!

olej roślinny do sałatki może nie być używany lub przyjmowany w małych ilościach. Aby uzyskać bardziej zrównoważony smak, spróbuj skropić sałatkę sokiem ze świeżej cytryny.

W razie potrzeby posolić gotową sałatkę. Nie robię tego, mam dość soli z oliwek i sera.

pomidory koktajlowe, pokrojone na pół lub całe, będą wyglądać bardzo pięknie i elegancko w sałatce.

spróbuj!

smacznego!

sałatka będzie wyglądać ładnie i schludnie, jeśli wszystkie składniki zostaną pokrojone na kawałki o tym samym rozmiarze i kształcie (np.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Awokado - 208   kcal/100g
  • Oliwki - 115   kcal/100g
  • Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41   kcal/100g
  • Zieleń - 41   kcal/100g
  • Ser Fetax - 261   kcal/100g
  • Mieszanka mielonej papryki - 255   kcal/100g
  • Tuńczyk w puszce we własnym soku - 96   kcal/100g
  • Sałata Lodowa - 14   kcal/100g

Podobne przepisy