sałatka ze świeżej dyni

niezwykła, kolorowa i łatwa sałatka ze świeżą dynią. Sałatka z pikantną dynią i pikantnym dressingiem to coś, czego potrzebujesz o każdej porze roku. Surowa dynia jest tak dobra, jak gotowa. Dlatego taka sałatka nie tylko nasyci witaminy i błonnik, ale także pozostawi przyjemną lekkość w ciele.
UnicornSteakAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 5 % 1 g
tłuszcze 55 % 11 g
węglowodany 40 % 8 g
132 kcal
IG: 50 / 0 / 50

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 15 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Na początek proponuję przygotować dressing. W sosie wymieszaj oliwę z oliwek, ocet winny i miód. Miód musi być płynny, w przeciwnym razie trudno będzie go wymieszać z resztą składników dressingu.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Opłucz liście sałaty pod bieżącą wodą i wstrząśnij z nadmiaru wilgoci. Rękami rozerwij liście na małe kawałki. W tym celu z pewnością możesz użyć noża. Ułóż na talerzu do serwowania.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Umyj i obierz marchewki. Najmniej odpadów okaże się, jeśli obierasz marchewki specjalną obieraczką do warzyw. Z jego pomocą przygotowałem najcieńsze plastry marchwi. Zamiast obieraczki do warzyw możesz spróbować posiekać marchewki nożem tak cienko, jak to możliwe. Połóż marchewki na talerzu.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Dynię należy umyć i oczyścić z twardej skóry, a także nasion i wszystkich niejadalnych wnętrzności. Za pomocą tej samej obieraczki do warzyw przygotowałem plasterki dyni. Ułóż plastry dyni na półmisku. Sól sałatkę do smaku.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Umyj jabłko i pokrój w cienkie plasterki. Udekoruj nimi sałatkę. Posyp naczynie ziarnami granatu na wierzchu i dopraw przygotowanym wcześniej dressingiem na bazie oliwy z oliwek.

wygoda jedzenia sałatki będzie ostatecznie zależeć od sposobu krojenia surowych warzyw. W końcu zarówno dynia, jak i surowa marchewka są bardzo twardymi produktami. Dlatego sugeruję użycie obieraczki do warzyw do krojenia tych warzyw.
w tym przypadku plastry dyni i marchwi są najcieńsze, więc wygodnie jest je jeść. Ponadto dzięki takiemu krojeniu warzyw sałatka jest bardzo chrupiąca.
dressing jest tutaj bardzo pikantny, ale lekki. Smak samych warzyw jest zachowany, nie przerywają treningu. Myślę, że dobrze byłoby udekorować sałatkę pestkami dyni lub na przykład orzeszkami piniowymi. Jest pyszny, zdrowy i bardzo piękny!
taka lekka sałatka witaminowa jest odpowiednia dla wegetarian, osób monitorujących swoją wagę, a także jest idealna na czczo.
smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jabłka - 47   kcal/100g
  • Jabłka Suszone - 210   kcal/100g
  • Mus jabłkowy w puszkach - 61   kcal/100g
  • Dynia - 29   kcal/100g
  • Granat - 52   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Miód - 400   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g
  • Ocet winny czerwony - 19   kcal/100g
  • Sałata Lodowa - 14   kcal/100g

Podobne przepisy