prosta sałatka PP daikon z marchewką i jabłkiem

lekki, świeży, soczysty i bardzo zdrowy! Jedz i chudnij! Daikon lub biała rzodkiewka to wyjątkowe warzywo bardzo popularne w Japonii. Dla osób, które przestrzegają prawidłowego odżywiania biała rzodkiew jest idealna, zawiera dużą ilość witamin i składników odżywczych.
PerłaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 13 % 1 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 88 % 7 g
36 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 10 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić prostą i zdrową sałatkę z daikon, marchwi i jabłek? Przede wszystkim przygotuj wszystkie niezbędne składniki. Ilość któregokolwiek ze składników można zwiększyć lub zmniejszyć według własnego uznania. Z pewnością smak gotowej sałatki w dużej mierze zależy od rodzaju jabłek, których używasz. Jeśli masz słodko-kwaśne odmiany, użyj soku z cytryny do minimum.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Obierz warzywa. Opłucz rzodkiewki, marchewki, zioła i jabłka pod bieżącą wodą, osusz papierowymi serwetkami, aby usunąć kropelki pozostałej wody.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Zetrzyj Japońskie rzodkiewki na grubej tarce, Wyślij do głębokiej miski.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Posiekaj marchewki i dodaj do rzodkiewki.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Jabłka można wstępnie obrać, wolę zostawić skórkę, ponieważ zawiera dużo witamin. Zetrzyj jabłko na tarce, Wyślij do pozostałych składników i natychmiast skrop sokiem ze świeżo wyciśniętej cytryny. Cytryna nie pozwoli jabłkowi ciemnieć, dzięki czemu sałatka będzie wyglądać bardziej apetycznie.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Polej sałatkę olejem roślinnym lub oliwą z oliwek, w razie potrzeby dopraw solą do smaku i dodaj szczyptę ziela angielskiego lub czarnego mielonego pieprzu.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Wymieszaj gotową sałatkę, spróbuj, czy sól, kwas i olej są wystarczające, dodaj brakujący składnik, jeśli to konieczne. Udekoruj sałatkę świeżymi posiekanymi ziołami. Koperek, pietruszka lub pióra zielonej cebuli są idealne. Dodaję również kilka piór czerwonej cebuli sałatkowej, ozdabia gotowe danie i dobrze harmonizuje z daikonem, marchewką i jabłkami.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Sałatkę można zetrzeć, aby zrobić koreańską marchewkę i zamiast świeżych ziół użyć ziół z zamrażarki.

przygotowanie tak prostej sałatki zajmie ci nie więcej niż 10 minut.

daikon ma niską kaloryczność i zawiera minerały i enzymy.
ze względu na zawartość witamin C, PP i grupy witamin B rzodkiew japońska jest niezbędna na przeziębienia, zaburzenia ośrodkowego układu nerwowego i zaburzenia trawienia.

smaczne i zdrowe!

smacznego!

ważne jest, aby zdawać sobie sprawę, że w naturze nie ma przepisów ani produktów, które z pewnością są dobre dla wszystkich ludzi lub bezwarunkowo szkodliwe dla wszystkich. Podobnie jak w przypadku leków, a także w żywieniu, istnieją wskazania i przeciwwskazania, dzienne Indywidualne normy spożycia, a dla większości ludzi wszystko to jest bardzo spersonalizowane. Jednocześnie istnieje wiele mitów "o prawidłowym odżywianiu" (na przykład: tłuszcz jest zły), które zniekształcają samą istotę tej koncepcji iw takiej zniekształconej formie rozprzestrzeniają się w Internecie i mediach. Dlatego pamiętaj, że każdy "przepis PP" będzie miał związek z prawidłowym odżywianiem tylko warunkowo, nie należy go traktować jako dogmatu. I nawet jeśli autor przepisu, "specjalista od zdrowego odżywiania" lub dietetyk i trener fitness nazywa coś przydatnym (PP) lub szkodliwym, być może nie jest to dla ciebie osobiście.
opinia administracji serwisu o prawidłowym odżywianiu może nie pokrywać się z opinią autora PP przepisu!

ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku! Jeśli po raz pierwszy umieścisz jedną z przypraw, pamiętaj, że są przyprawy, których szczególnie ważne jest, aby nie przenosić (na przykład chili).

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jabłka - 47   kcal/100g
  • Jabłka Suszone - 210   kcal/100g
  • Mus jabłkowy w puszkach - 61   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Daikon - 21   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Sok z cytryny - 16   kcal/100g
  • Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41   kcal/100g
  • Zieleń - 41   kcal/100g

Podobne przepisy