Sałatka z wędzonym kurczakiem i winogronami

niezwykła sałatka zrobi na Tobie wrażenie swoim żywym smakiem! Sałatka z wędzonym kurczakiem i winogronami to oryginalne danie o zrównoważonym smaku. Może być podawany na stole jako dodatek do innych potraw lub jako samodzielny, na przykład na kolację lub lekki lunch.
NusjaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 48 % 11 g
tłuszcze 39 % 9 g
węglowodany 13 % 3 g
141 kcal
IG: 75 / 25 / 0

metoda gotowania

Czas gotowania: 25 min

jak zrobić sałatkę z wędzonym kurczakiem i winogronami? Bogaty smak wędzonego kurczaka, słodkie dojrzałe winogrona i chrupiący seler łączą się w tej sałatce tak harmonijnie, że danie z pewnością trafi do ulubionych i pozostanie na długo w książce kucharskiej. Można go przygotować jako przekąskę lub drugie danie, może stać się kompletną kolacją, taka sałatka nadaje się również do podania gościom. Z pewnością będą mile zaskoczeni tym niezwykłym daniem.

przede wszystkim przygotuj wszystkie potrawy, aby później gotowanie było łatwe i szybkie:

- pokrój wędzonego kurczaka na średniej wielkości kawałki. Ich kształt może być dowolny-mogą to być bloki lub kostki. Ogólnie rzecz biorąc, w tej kwestii skupiamy się na własnym guście;

- umyj łodygi selera, osusz je z nadmiaru wilgoci ręcznikiem papierowym i pokrój na małe kawałki;

- umyj i osusz winogrona. Najlepiej wybrać słodkie dojrzałe winogrona bez pestek, ale możesz z nimi, tylko w tym przypadku wszystkie nasiona będą musiały zostać usunięte ręcznie. W przeciwnym razie danie nie będzie zbyt jadalne. Pokrój winogrona na pół, usuń pestki, jeśli to konieczne;
- umyj zieloną cebulę, osusz i drobno posiekaj.

wszystko jest gotowe i możesz przejść bezpośrednio do przygotowania sałatki, do której w pięknej salaterce dodaj określoną ilość majonezu, jogurtu greckiego (oczywiście powinien być bez cukru), soku z cytryny (najlepiej świeżo wyciśniętego), musztardy Dijon, świeżo zmielonego czarnego pieprzu. Wszystko dobrze wymieszaj, aż będzie gładkie.

następnie włóż posiekanego kurczaka, kawałki selera i przygotowane winogrona do salaterki. Dodaj dwie trzecie posiekanej zielonej cebuli. Wszystko dobrze wymieszaj. Spróbuj soli i dodaj ją, jeśli to konieczne, ponownie wymieszaj.

sałatka jest gotowa i pozostaje ułożyć ją na porcjowanych talerzach, posypując resztkami zielonej cebuli na wierzchu. Podczas serwowania możesz uzupełnić sałatkę świeżymi liśćmi sałaty.

smacznego!

lepiej zrobić własny majonez. Będzie smaczniejszy i zdrowszy. Zobacz tutaj ciekawe przepisy na domowy majonez.
jako dressing można również użyć nie tylko majonezu, ale także śmietany lub jogurtu naturalnego. Można je przyjmować osobno lub mieszać z majonezem w dowolnej proporcji do smaku - zmniejszy to zawartość kalorii w naczyniu.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Acedofilina 3,2% tłuszczu - 58   kcal/100g
  • "Rastishka" - 122   kcal/100g
  • Jogurt pitny"Danon" - 76   kcal/100g
  • Jogurt do picia "Agusha" - 87   kcal/100g
  • "Actimel" naturalny - 83   kcal/100g
  • Jogurt "Danon" 2,2% tłuszczu - 96   kcal/100g
  • "majetel" - 48   kcal/100g
  • Jogurt" Ehrmann " tłusty - 152   kcal/100g
  • Jogurt o zawartości tłuszczu 3,5% - 68   kcal/100g
  • Jogurt naturalny 1,5% tłuszczu - 48   kcal/100g
  • Niskotłuszczowy jogurt mleczny - 38   kcal/100g
  • Winogrona - 65   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502   kcal / 100g
  • Majonez lekki - 260   kcal/100g
  • Majonez Prowansalski - 624   kcal/100g
  • Majonez "prowansalski" - 627   kcal/100g
  • Majonez stołowy - 627   kcal/100g
  • Cebula zielona - 19   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Sok z cytryny - 16   kcal/100g
  • Musztarda Dijon - 143   kcal/100g
  • Wędzony kurczak - 117   kcal/100g
  • Łodyga selera - 12   kcal / 100g

Podobne przepisy