skład / składniki
metoda gotowania
jak zrobić sałatkę z wędzonym kurczakiem i winogronami? Bogaty smak wędzonego kurczaka, słodkie dojrzałe winogrona i chrupiący seler łączą się w tej sałatce tak harmonijnie, że danie z pewnością trafi do ulubionych i pozostanie na długo w książce kucharskiej. Można go przygotować jako przekąskę lub drugie danie, może stać się kompletną kolacją, taka sałatka nadaje się również do podania gościom. Z pewnością będą mile zaskoczeni tym niezwykłym daniem.
przede wszystkim przygotuj wszystkie potrawy, aby później gotowanie było łatwe i szybkie:
- pokrój wędzonego kurczaka na średniej wielkości kawałki. Ich kształt może być dowolny-mogą to być bloki lub kostki. Ogólnie rzecz biorąc, w tej kwestii skupiamy się na własnym guście;
- umyj łodygi selera, osusz je z nadmiaru wilgoci ręcznikiem papierowym i pokrój na małe kawałki;
- umyj i osusz winogrona. Najlepiej wybrać słodkie dojrzałe winogrona bez pestek, ale możesz z nimi, tylko w tym przypadku wszystkie nasiona będą musiały zostać usunięte ręcznie. W przeciwnym razie danie nie będzie zbyt jadalne. Pokrój winogrona na pół, usuń pestki, jeśli to konieczne;
- umyj zieloną cebulę, osusz i drobno posiekaj.
wszystko jest gotowe i możesz przejść bezpośrednio do przygotowania sałatki, do której w pięknej salaterce dodaj określoną ilość majonezu, jogurtu greckiego (oczywiście powinien być bez cukru), soku z cytryny (najlepiej świeżo wyciśniętego), musztardy Dijon, świeżo zmielonego czarnego pieprzu. Wszystko dobrze wymieszaj, aż będzie gładkie.
następnie włóż posiekanego kurczaka, kawałki selera i przygotowane winogrona do salaterki. Dodaj dwie trzecie posiekanej zielonej cebuli. Wszystko dobrze wymieszaj. Spróbuj soli i dodaj ją, jeśli to konieczne, ponownie wymieszaj.
sałatka jest gotowa i pozostaje ułożyć ją na porcjowanych talerzach, posypując resztkami zielonej cebuli na wierzchu. Podczas serwowania możesz uzupełnić sałatkę świeżymi liśćmi sałaty.
smacznego!
lepiej zrobić własny majonez. Będzie smaczniejszy i zdrowszy. Zobacz tutaj ciekawe
przepisy na domowy majonez.
jako dressing można również użyć nie tylko majonezu, ale także śmietany lub jogurtu naturalnego. Można je przyjmować osobno lub mieszać z majonezem w dowolnej proporcji do smaku - zmniejszy to zawartość kalorii w naczyniu.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Acedofilina 3,2% tłuszczu - 58 kcal/100g
- "Rastishka" - 122 kcal/100g
- Jogurt pitny"Danon" - 76 kcal/100g
- Jogurt do picia "Agusha" - 87 kcal/100g
- "Actimel" naturalny - 83 kcal/100g
- Jogurt "Danon" 2,2% tłuszczu - 96 kcal/100g
- "majetel" - 48 kcal/100g
- Jogurt" Ehrmann " tłusty - 152 kcal/100g
- Jogurt o zawartości tłuszczu 3,5% - 68 kcal/100g
- Jogurt naturalny 1,5% tłuszczu - 48 kcal/100g
- Niskotłuszczowy jogurt mleczny - 38 kcal/100g
- Winogrona - 65 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502 kcal / 100g
- Majonez lekki - 260 kcal/100g
- Majonez Prowansalski - 624 kcal/100g
- Majonez "prowansalski" - 627 kcal/100g
- Majonez stołowy - 627 kcal/100g
- Cebula zielona - 19 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Sok z cytryny - 16 kcal/100g
- Musztarda Dijon - 143 kcal/100g
- Wędzony kurczak - 117 kcal/100g
- Łodyga selera - 12 kcal / 100g